Irányítsd az életed! Irányítsd a légteret! Jelentkezz légiforgalmi irányítónak!

Szereted a kihívásokat? Úgy érzed, nem vesznél el egy hipermodern irányító központ képernyőinek rengetegében sem?

El tudod képzelni, hogy monitorok, szoftverek, rádiók és radarok high-tech világában irányítod a több száz tonnás repülőóriásokat? Bírod a stresszt, szereted a kihívásokat?

A HungaroControl Zrt. megkezdte a toborzást a 2018-ban induló légiforgalmi irányító tanfolyamra, a jelentkezéseket a toborzási időszak végéig az alábbi linken fogadja a vállalat.

A toborzási időszak vége: 2018. március 18.

Jelentkezés és további információ: https://karrier.hungarocontrol.hu

Tudj meg többet a légiforgalmi irányító hivatásról, a munkakör betöltéséhez szükséges képességekről, a kiválasztás menetéről és a 2 éves légiforgalmi iránytó képzésről!

Kik azok a légiforgalmi irányítók?

Az irányító kezében van az utasok és a repülők biztonsága, a hajtóművek beindításától a magyar légtér elhagyásáig. Ő irányítja az országunk feletti légi forgalmat. Megadja a repülési útvonalat, a repülési magasságot, a felszállási vagy leszállási engedélyt, és biztosítja, hogy a légi járművek mindig biztonságos távolságban közlekedjenek egymástól.

Az ellenőrzött légtérben három nagy egység látja el a légi forgalom biztonságos irányítását: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található toronyban működő repülőtéri irányító szolgálat, a közel-körzeti irányító szolgálat, továbbá a körzeti irányító szolgálat.

A három egység egymással szoros munkakapcsolatban van, hiszen az adott horizontális vagy vertikális határokat elérve az egységek átadják a repülőgépek irányítását egymás között.

Az irányítás tehát csapatmunka, de nemcsak egymással, a szomszédos szektorokkal, országokkal, hanem a légijármű-vezetőkkel is folyamatos információcsere zajlik.

Az új információkat mérlegelve az irányítónak folyamatosan gyors döntéseket kell hoznia. A pilótákkal rádiókapcsolatot tartva utasítások, engedélyek és tájékoztatások adásával köteles biztosítani, hogy két légi jármű között se a vízszintes, se a függőleges távolság ne legyen kevesebb, mint az előírt elkülönítési minimum.

Ez a minimális távolság jelenleg névleges 1000 láb (300 méter) függőleges irányban, illetve 5 tengeri mérföld (kb. 9 km) oldalirányban, azonos magasságon. Ha belegondolunk, hogy a magas légtérben közlekedő utasszállító gép sebessége akár 1000 km/óra is lehet, ezek az elkülönítési távolságok ilyen sebesség mellett eltörpülnek.

A légiforgalmi irányítók munkáját radarberendezések, professzionális számítógépes háttér és Európa egyik legkorszerűbb speciális szoftver-rendszere segíti.

A légiforgalmi irányítás magas presztízsű, megbecsült szakma, mely átlagon felüli életszínvonalat és biztos munkát jelent hosszú távon. A versenyképes fizetés mellett forgalmi bónuszt, cafeteria juttatást kínálunk a légiforgalmi irányítóknak.

Kiből lehet légiforgalmi irányító?

A légiforgalmi irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel.

Az ideális jelölt:

 • magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes;
 • képes gyorsan dönteni;
 • átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát;
 • jó koncentrációs készséggel rendelkezik;
 • képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is;
 • jó problémamegoldó;
 • igényli a folyamatos fejlődést;
 • képes és akar csapatban dolgozni;
 • szereti a szakmáját és elkötelezett iránta;

– továbbá elfogadja a megszakítás nélküli munkarendet. (A HungaroControl Zrt. folyamatos szolgáltatást biztosít, ezért a szolgálati beosztás alapján hétvégeken, egyéb munkaszüneti napokon, illetve ünnepnapokon is dolgozni kell.)

A jelentkezés feltételei a következők:

 • Európai uniós állampolgárság
 • A magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete
 • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
 • Legalább középfokú iskolai végzettség
 • Betöltött 20. életév
 • Büntetlen előélet

Nem jelentkezhet, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

Az elbírálásnál előnyt jelent:

 • Felsőfokú (főiskola, egyetem) iskolai végzettség
 • A polgári légiközlekedés területén szerzett érvényes szakszolgálati engedély

Jelentkezéskor a következőket kérjük:

 • Fényképes önéletrajz
 • Motivációs levél (amelyben azt várjuk el, hogy írd le, miért szeretnél légiforgalmi irányító lenni, van-e bármiféle kötődésed a légiforgalmi irányításhoz, esetleg hozzá kapcsolódó hobbid, hogyan képzeled el az életedet néhány év múlva légiforgalmi irányítóként)
 • Iskolai végzettséget igazoló okiratok másolata
 • Nyelvvizsga-bizonyítvány másolata

A munkakör betöltéséhez szükséges a HungaroControl Zrt. által szervezett légiforgalmi irányító képzés sikeres teljesítése.

Hogyan zajlik a légiforgalmi irányítók kiválasztása?

Az irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásban választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a légiforgalmi irányító képzésen.

1. kör: Fényképes önéletrajz, motivációs levél

Első körben a beadott pályázati anyagok alapján végzünk egy előszűrést. Ellenőrizzük, hogy a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek és vizsgáljuk a motivációját.

2. kör: Képességek vizsgálata, személyiségvonások feltérképezése

A kiválasztási eljárás második körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv-tudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérjük.

A pszichológiai munka-alkalmassági tesztjeink egyes elemeinek segítségével kognitív képességeket mérünk, bizonyos elemeivel pedig a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyek meglétét vizsgáljuk.

A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, amelyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, amelyeket a tesztek vizsgálnak: átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, koncentrációs készség, rövidtávú memória, kommunikációs készség, munkához való viszony, stb.

További kognitív képességek és az angolnyelv-tudás mérésére az EUROCONTROL által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott, számítógép-alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test, FEAST teszt), használjuk. Ezeknek a teszteknek a segítségével olyan képességeket mérünk, mint a rövid távú memória, a számmemória, a döntési képesség, a térlátás, a monotónia- és stressztűrés, valamint a figyelemmegosztás. A feladatok angol nyelven vannak, van idő elolvasni, megérteni, valamelyiknél még gyakorolásra is van lehetőség, mielőtt tényleg elkezdődne a feladat. Igaz, hogy a jelentkezéshez elegendő egy középfokú nyelvvizsga, de a teszt sikeres megírásához inkább felsőfokú nyelvtudást megközelítő nyelvismeretre van szükség.

A tesztek költségeit a HungaroControl Zrt. viseli.

A képességvizsgálatok időpontjáról, helyszínéről, a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen értesítünk.

3. kör: Egészségügyi alkalmasság vizsgálata

Az egészségügyi alkalmasság szigorú feltételekhez, illetve hatósági minősítéshez kötött eljárás:

 • A HungaroControl Zrt. által előzetesen egyeztetett időpontban kell a repülőorvosi vizsgálaton megjelenni.
 • A vizsgálat költségeit a jelentkezőknek kell a helyszínen fizetniük. Az alkalmassági vizsgálat és az arról kiállított igazolás díja jelenleg 28.700 Ft/fő.
 • Hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.
 • Alkalmas minősítés hiányában a jelentkező nem folytathatja a kiválasztást, illetve nem kezdheti meg a képzést.

A vizsgálatra szánjatok egy teljes napot. Részleteket az alábbi linken olvashattok: http://www.reporvos.hu.

4. Assessment Center (AC)

Az AC-n szociális kompetenciákat (például együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (például stressztűrés) vizsgálunk, mérünk. Egy AC 4 fő jelölt és 8 fő értékelő részvételével zajlik és körülbelül 4-5 órán át tart.

Az Assessment Centert követően meghozzuk a végső döntést arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik 2017 szeptemberében megkezdhetik a képzést.

A légiforgalmi irányító képzés

A képzés helyszíne: A HungaroControl Zrt. képzési központja, illetve munkahelyei.

Cím: 1185 Budapest, Igló u. 33-35.

A képzés időtartama várhatóan 2 év.

A foglalkoztatás feltételei

A légiforgalmi irányító kiválasztási folyamatot sikeresen teljesítő, képzésre kiválasztott részvevőket a tanfolyam kezdetétől – határozatlan idejű munkaszerződéssel – munkaviszony keretében foglalkoztatjuk, amelynek feltétele az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett háttérellenőrzésén való megfelelés. A munkaviszony fennállása alatt munkabért fizetünk és cafeteria juttatásra is jogosult a felvételt nyert jelölt.

A képzés napi időbeosztása

Az elméleti képzési szakaszban az oktatás heti 5 teljes napon folyik, órarendtől függően, általában 08.00-tól 16.00 óráig.

Munkát lehet vállalni mellette?

A munkavállalás nem tiltott, de azt javasoljuk, hogy az, aki részt vesz a képzésen, kizárólag a tanulmányaira koncentráljon, mert a hiányzási és vizsgaszabályok szigorúak, ezek megszegése esetén a hallgató kizárható a további képzésből.

Hiányzási szabályok

A hiányzás okát a hallgatónak minden esetben igazolnia kell. A tanulmányi és vizsgaszabályzatban meghatározott mértéket meghaladó késés vagy hiányzás a tanfolyamról való kizárást vonja maga után.

Szimulátoros képzés

A szimulátoros képzés során a hallgatók a gyakorlatban alkalmazzák az elméleti tanfolyamon megszerzett ismereteket. Elsajátítják a légiforgalmi irányításhoz szükséges tudást, fejlesztik a szükséges képességeket, megismerkednek a szakmában általánosan használt gyakorlati megoldásokkal. Megtanulják kezelni a rádiótávbeszélő berendezést, valamint begyakorolják a rádiótávbeszélő kifejezések használatát. A haladó szimulátoros képzés során a hallgatók arra a részterületre és egységhez kapnak kiképzést, ahol munkahelyi képzésüket tölteni fogják.

Megismerkednek az egység felelősségi területéhez tartozó légtérrel, eljárásokkal, körzeti egyezményekkel. Ízelítőt kapnak az általánosan előforduló forgalomáramlásról, valamint megismerkedhetnek a leggyakrabban előforduló konfliktushelyzetekkel, gyakorolják azok megoldását.

Az elméleti és szimulátoros képzés, valamint az angol nyelvi követelmények sikeres teljesítését követően a hallgató jogosulttá válik a gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély megszerzésére.

Munkahelyi gyakorlat

A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély birtokában a hallgatók további elméleti és szimulátoros gyakorlati képzésen vesznek részt, ezt követően a munkahelyi gyakorlattal folytatódik az oktatás. A munkahelyi gyakorlat a HungaroControl Zrt. irányítói munkahelyein történik. Az időbeosztás megegyezik a légiforgalmi irányítók munkarendjével, a jelenlegi gyakorlat szerinti 12-24-12-72 beosztással (a munkáltató a változtatás jogát fenntartja).

A képzés költségei

A HungaroControl Zrt. a képzés időtartamára tanulmányi szerződést köt a hallgatókkal. Ebben a képzés költségeit a HungaroControl Zrt. átvállalja a hallgatóktól. A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzését követően, a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 10 évig munkaviszonyban marad a HungaroControl Zrt.-nél. Amennyiben a hallgató önhibájából nem fejezi be a képzést (például igazolatlanul marad távol az órákról, nem jelenik meg, vagy felkészületlenül jelenik meg a vizsgán), vagy a munkaviszonyát 10 éven belül megszakítja, a képzés addig felmerült költségeit, és egyéb ráfordításait időarányosan meg kell térítenie.

Bővebben is érdekel a téma? Olvasd el korábbi cikkeinket!

Légy a repülők karmestere, soha nem fogod megbánni!

Interjú-sorozatunk előző részeiben részletesen foglalkoztunk a légiforgalmi irányítók összetett és igen szigorú kiválasztási folyamatával.

Hargitai Tamást, a HungaroControl légiforgalmi irányító oktatóját és oktatásért felelős szakértőjét, aki 37 évig volt légiforgalmi irányító az irányító képzésről, és a légiforgalmi irányítóvá váló fiatalok előtt álló életpályáról kérdeztük. Részletek…


Így választják ki a jövő légiforgalmi irányítóit

Két légiforgalmi irányító tanfolyamot is indít a HungaroControl 2017-ben. Az idei évben repülőtéri légiforgalmi irányítókat (tornyosokat) és radarirányítókat is képez a cég. A képzések 2017 szeptemberében indulnak. A jelentkezőknek egy összetett kiválasztási folyamatban kell részt venniük, melynek végére dől el, hogy kikből lehet légiforgalmi irányító. A kiválasztási folyamatról Petrik Emesét, a HungaroControl szervezetfejlesztő munkatársát kérdeztük. Részletek…


A légiforgalmi irányító felvételiről és képzésről első kézből!

Két légiforgalmi irányító hallgatót, a másodéves Sóti Lászlót és az alapképzést teljesítő Gajdos Tamást kértünk fel, hogy osszák meg tapasztalataikat, tanácsaikat az irányítók kiválasztási folyamatáról és a két éves tanfolyamról. Talán ők azok, akik egy illetve két év távlatából, a legjobban emlékeznek a légiforgalmi irányító képzésre jelentkezők előtt álló kihívásokra. Jó tanácsokkal, érdekes és aktuális tapasztalatokkal szolgálhatnak az idén szeptemberben induló tanfolyamra jelentkező társaiknak. Részletek…


Így dolgozhatsz a világ legjobb munkahelyén

2016.01.11. | Repülőtéri légiforgalmi irányító képzést indít a HungaroControl 2016 májusától. Közel tíz éve indult utoljára Magyarországon kifejezetten a Toronyban szolgálatot teljesítő légiforgalmi irányítókat – a repülőtér le- és felszálló, valamint guruló légi járművek irányításáért felelős kollégákat – képző tanfolyam. A tanfolyamról és a tornyos légiforgalmi irányítói munkáról Gergely Csabát, a HungaroControl repülőtéri légiforgalmi irányítói szolgálatának osztályvezetőjét kérdeztük. Részletek…


A légiforgalmi irányítók minden napja egy újabb kihívás

2015.11.30. | A légiforgalmi irányításról, azon belül a radarirányítói pályáról úgy tartják, hogy tipikusan férfiszakma. Ez ma már nem így van, a magyar légiforgalmi irányítók között egyre több nő dolgozik. Az évről évre induló tanfolyamokra egyre több fiatal hölgy jelentkezik, az irányítói munka és a gyermekvállalás is jól összeegyeztethető. A repülés szeretete és a szakma iránti magas szintű elhivatottság elengedhetetlen, de a hölgyek is ugyanolyan jól tudják végezni ezt a munkát mint férfi társaik. Egy frissen végzett légiforgalmi irányító hölggyel, Földváry Annával beszélgettünk. Részletek…


EPC: Célunk, hogy minden hallgatónkból irányító váljon

2015.11.16. | Jelentkezőket toboroz a HungaroControl a 2016-ban induló légiforgalmi irányító tanfolyamon történő részvételre.

A légiforgalmi irányító képzésről és a hallgatókra váró kihívásokról az Entry Point Central (EPC) tanfolyamvezetőjével, Orbán Miklóssal beszélgettünk.

Részletek…


Légiforgalmi irányítóként dolgozni a csúcsok csúcsa

2015.10.28. | Jelentkezőket toboroz a HungaroControl a 2016 szeptemberében induló légiforgalmi irányító tanfolyamon történő részvételre.

A folyamatosan változó, megújuló légiforgalmi irányítói szakmáról, a hivatás szépségeiről, a fiatal irányító-generációk szerepéről és a jelentkezőkre váró kihívásokról Bakos Józseffel, a HungaroControl légiforgalmi főosztályvezetőjével beszélgettünk. Részletek…


Út a szakszóig: Interjú Hirling Zsolt légiforgalmi irányítóval

2015.03.02. | A HungaroControl hipermodern munkakörnyezetben biztosít hosszú távú munkalehetőséget a fiataloknak. A vállalat európai életszínvonalat és folyamatos szakmai fejlődést ígér a megfelelő készségekkel rendelkező jelentkezők közül azoknak, akik sikeresen felvételiznek, elvégzik a 2 éves tanfolyamot és megszerzik a szakszolgálati engedélyt. A felvételi eljárásról és a szakszolgálati engedély megszerzéséig vezető útról Hirling Zsolt, frissen végzett légiforgalmi irányítóval beszélgettünk. Részletek…

AIRbility applikáció

Teszteld a képességeid az AIRbility applikációval!

A HungaroControl AIRbility applikációjával saját bőrödön tapasztalhatod meg, hogy milyen egy légiforgalmi irányító élete. Öt izgalmas játék, öt valódi kihívás. Érd el a napi limitet és máris Tiéd a felszállási engedély!