Címlap Repülőjegy foglalás, hasznos információk légiutazáshoz Kézipoggyász és kézi csomagként a repülőgép fedélzetére vihető tárgyak, tiltott tárgyak

Kézipoggyász és kézi csomagként a repülőgép fedélzetére vihető tárgyak, tiltott tárgyak

A repülőtérre történő elindulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy az adott légitársaságnál mik a feladott poggyászokra és a fedélzetre vihető csomagoknak a szabályai. A méret és súlykorlátok légitársaságonként eltérőek lehetnek, illetve az általunk megvásárolt repülőjegy típusától is függhet a magunkkal vihető feladott poggyászok és kézicsomagok száma, mérete és súlya.

Általában a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), maximális tömege légitársaságtól függően: 3-10 kg között lehet. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, azt csak feladott poggyászként lehet szállítani, sok esetben csak plusz térítés ellenében.

A Wizz Air speciális szabályokat alkalmaz a kézipoggyászokra, a légitársaság repülőgépeinek fedélzetére csak ún. “Kisméretű kézipoggyász” vihető fel díjmentesen, melnyek mérete nem haladhatja meg a 42 x 32 x 25 cm-t. A kézipoggyásznak be kell férnie az utas előtti ülés alá. “Nagyméretű kézipoggyászt” csak díjfizetés ellenében lehet a gépre felvinni, de annak mérete sem haladhatja meg a 56 x 45 x 25 cm-t.

Tiltott tárgyak, melyek nem vihetők fel a repülőgép fedélzetére

A 185/2010 EU rendelet 4-C függeléke alapján az utasok nem tarthatnak maguknál és kézipoggyászukban az alábbi tárgyakat:

a) lőfegyverek és lövedék kilövésére használt egyéb eszközök – a lövedék kilövése útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító eszközök
b) elkábító eszközök – a kifejezetten elkábításra vagy bénításra szolgáló eszközök (pl. gázspray, sokkoló)
c) hegyes végű vagy éles szélű tárgyak – a súlyos sérülés okozására felhasználható hegyes végű és éles szélű tárgyak (pl. kés, bicska, olló, kötőtű, borotvapenge, sniccer, stb.)
d) kéziszerszámok – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható szerszámok
e) tompa eszközök – az ütés útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök (pl. baseball- és a softballütő, gumibot, boxer, harcművészeti eszközök)
f) robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító anyagok és eszközök

Folyadék és élelmiszer szállítása a kézipoggyászban

Felvihetek-e folyadékot a repülőgép fedélzetére?
– A folyadék legfeljebb 100 ml űrtartalmú tartályban lehet
– Az egyenként 100 ml-nél kisebb térfogatú tartályokat egy átlátszó, újrazárható, 20×20 méretű és legfeljebb 1 liter térfogatú műanyag zacskóba kell helyezni.
– A műanyag zacskót külön be kell mutatni a biztonsági ellenőrzés során

Tápszer vagy bébiétel kisgyermek részére felvihető a fedélzetre, amennyiben kisgyermekkel utazunk. Felszólításra az utas köteles bizonyítani az átvizsgálás alól mentesített folyadék, aeroszol vagy gél valódiságát.

A kézi poggyászban szállítható élelmiszer, de figyelembe kell venni, hogy a krémes állagú ételekre (például: lekvár, méz, májkrém, stb.) is vonatkozik a folyadékokra vonatkozó mennyiségi- és tárolási korlátozás.

Repülőjegy keresés

Oda-vissza Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés

AirportShop ajánló

Légitársságok, légi utazás hírei

Kövess minket a Facebookon!