Tizennégy évig várt egy oroszországi nyugdíjas asszony arra, hogy újra megszerezze egy Malévtől való Boeing-repülőgép ellopott makettjét – írta hétfőn az Uralinformbjuro orosz hírügynökség.

Nyina Sztyepanova, a nagy honvédő háború veteránja lakását 1999-ben kirabolták, és sok más tárggyal együtt az idős asszonynak kedves Boeing-737-es repülőgépmakettet is elvitték. Az emléktárgyat Sztyepanovék a volt Szovjetunió egyik legtekintélyesebb polgári repülési szervezete, az úgynevezett Lvovi Egyesült Légi Egység néhai parancsnokától, Vitalij Guszevtől kapták.

Guszev, aki a repülőgépgyárak vezetői nemzetközi szövetségének első elnöke is volt, 1998-ban elhunyt. A 2012 elején megszűnt magyar nemzeti légitársaság, a Malév színeivel és emblémájával díszített ajándék makett maradt az egyetlen emlék Vitalij Guszevtől a Sztyepanov család számára.

Nyina Sztyepanova évekig próbálta megszerezni a makett másolatát, de hiába fordult a Malév moszkvai irodájához, valamint a magyar diplomáciai, kulturális képviseletekhez, nem járt sikerrel – írta az Uralinformbjuro.

A Hanti-Manysiföld autonóm területen élő asszony végül tavaly decemberben egy ottani bank elnökét kérte meg levélben arra, hogy szerezze meg neki a repülőgép modelljét. Kérése meghallgatásra talált és áprilisban ünnepélyesen átnyújtották neki a makettet, amelyet egy moszkvai cég készített el a pénzintézet megrendelésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A modellkészítőknek állítólag nem kis gondot okozott az elvesztett repülőgépmakett hű másolatának elkészítése.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!