Címlap Környezettudatos légiközlekedés, ESG

Környezettudatos légiközlekedés, ESG

Környezettudatos légiközlekedés: a repülés, légiipar, légiközlekedés hatása a környezetre, környezetvédelem, fenntarthatóság. Hibrid, elektromos, hidrogén meghajtású légijárművek, alternatív, fenntartható üzemanyagok, bioüzemanyag, aerodinamikai és egyéb fenntarthatóságot szolgáló fejlesztések, innováció.

» Ezt a rovatot 2021-ben hoztuk létre, a témában készült régebbi anyagaink más rovatokban találhatók!

Fenntarthatósági díjat kapott a Wizz Air

A Wizz Air a 2023-as pénzügyi évben a valaha volt legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitását érte el, amely utaskilométerenként számítva 53,8 grammra tehető, ez 6 százalékos csökkenést jelent a járvány előttihez képest.

Hidrogénhajtású segédhajtóművet tesztel az Airbus

Az európai gyártó elindította következő projektjét az Up Next programban, ezúttal a hagyományos segédhajtómű helyére üzemanyagcellát szerelnek.

A vezetők alig fele hisz a klímavédelmi célok 2050-es elérésében

Bár a hivatalos narratíva szerint a légitársaságok elkötelezettek az iránt, hogy elérik a 2050-re kitűzött kibocsátási célokat, a cégek fenntarthatósági vezetői körében végzett kutatás szerint kevesebb mint felük hisz ebben.

Támogatást kapott a magyar államtól a Rolls-Royce

A Rolls-Royce 1,7 milliárd forint kormányzati támogatást kapott az elektromos és hibrid-elektromos légiközlekedés mérnöki megoldásokkal történő forradalmasítására, kutatás-fejlesztési programjainak folytatására, valamint 20 új mérnöki munkahely létrehozására.

IATA: Ne csak a légitársaságokra terheljék a fenntarthatósági célok elérését!

Iparági összefogással, politikai támogatással és a megfelelő finanszírozással érhető csak el a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentése 2050-re - hangzott el az IATA közgyűléséhez kapcsolódó csúcstalálkozón.

Nagy mennyiségű műanyagot reciklál új programjában az Emirates

Júniustól zárt körfolyamatú újrahasznosítást vezet be az Emirates, a programban több millió műanyag tálcát, edényt, tálalót és tányért hasznosítanak újra, amelyekből ismét étkeztetési eszközök készülnek.

Egy amerikai SAF-fejlesztő cégbe fektet be a Wizz Air

A Wizz Air az Indigo Partners konzorciumának tagjaként támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait.

Életbe lépett a rövid belföldi járatok tilalma Franciaországban

Azokat a rövid távú belföldi légijáratokat kell megszüntetni Franciaországban, amelyek 2,5 óránál rövidebb vonatozással helyettesíthetők, de szakmai szervezetek szerint ez nem csökkenti érdemben a szén-dioxid-kibocsátást.

Hidrogénmeghajtású kisgépet tervez a KLM segítségével Delfti Műszaki Egyetem

Az AeroDelft csapat a holland légitársaság együttműködésével egy kétüléses, hidrogén meghajtású repülőgépet tervez, amelynek szűzrepülésére 2025-ben kerülhet sor.

Sikeres földi tesztelés után a donor Q400-ast is átvette a Zero...

Az Alaska Airlines átadott egy Bombardier Q400-as repülőgépet a hidrogén-elektromos meghajtási rendszert fejlesztő cégnek, amely a Hyper Truck földi tesztberendezésén mutatta be a hajtáslánc működését.

Uniós megállapodás született a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítéséről

A fenntartható üzemanyagok aránya ötévente emelkedne a légiközlekedésben használt üzemanyag keverékekben.

Fenntartható üzemanyagot fejlesztő cégbe fektet a Wizz Air

A légitársaság első, saját tőkés befektetésével szeretné biztosítani az Egyesült Királyságban üzemelő repülőgépei számára az alternatív kerozint.

Csak hidrogén-elektromos hajtással repült a Zero Avia Do-228-asa

Sikeresen teljesítette első, csak a kísérleti ZA600 hajtóművel végzett repülését a cég átalakított Dornier-gépe.

A bővülés és a fenntarthatóság állt az arab légiközlekedési csúcs fókuszában

Az immár 10. alkalommal megrendezett, idei Arab Aviation Summit legfontosabb témája a légiközlekedés erősödő visszaépülése és a környezetvédelem volt.

Kizárólag fenntartható üzemanyaggal repült egy A321neo

Először emelkedett levegőbe az Airbus keskenytörzsű családjának tagja úgy, hogy mindkét hajtóművét csak fenntartható forrásból előállított üzemanyaggal (SAF) táplálták.

Levegőbe emelkedett az első hidrogénhajtású Dash 8-as

Sikeres tesztrepülésen van túl az egyik erőforrásánál hidrogén üzemanyagcellás meghajtással felszerelt De Havilland Canada Dash 8-300-as.

Az Airbus is csatlakozik az új-zélandi hidrogén-ökoszisztéma kialakításához

Az egész országra kiterjedő hidrogénkiszolgáló hálózat első állomásaként a christchurch-i reptéren épül ki a tesztekhez szükséges infrastruktúra.

Évente 36 ezer tonna fenntartható üzemanyagot vásárolhat a Wizz Air

A megkötött szerződésük szerint 2025-től a Neste is kiszolgálja biokerozinnal a Wizz Air európai hálózatát.

Egy óriásgépnyi szemetet hasznosított újra az Emirates tavaly

A dubaji légitársaság 2022-ben több mint félmillió kiló műanyagot és üveget hasznosított újra a szelektív gyűjtés révén, ez nagyjából megegyezik egy teletankolt A380-as felszállótömegével.

Fenntartható üzemanyaggal tesztelte egyik Boeing 777-esét az Emirates

A dubaji légitársaság földi tesztet hajtott végre egy Boeing 777-300ER repülőgép GE90 típusú hajtóművével, amelyet kizárólag fenntartható üzemanyag táplált, a következő lépésben egy próbarepülést is terveznek.

Először repült a ZeroAvia hidrogén-elektromos hajtáslánccal felszerelt Dorniere

Végrehajtotta szűzrepülését a részben hidrogén-elektromos meghajtásúvá alakított Dornier 228-as, ez eddig a legnagyobb gép, amely ilyen erőforrással levegőbe emelkedett.

Rekordalacsony volt tavaly a Wizz Air egy utaskilométerre vetített karbonlábnyoma

Mindössze 55,2 gramm volt a légitársaság utaskilométerenkénti átlagos szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben, ez 15,4 százalékkal kisebb a 2021-esnél.

Továbbfejlesztenék a Pratt & Whitney GTF hajtóműveit

Víz befecskendezésével tennék még hatékonyabbá Pratt & Whitney GTF hajtóműveit, jelentősen javítva az üzemanyag-felhasználást, csökkentve a nitrogén-oxidok, valamint a kondenzcsíkot képező anyagok mennyiségét is.

Hidrogénnel táplált hajtóművet tesztelt a Rolls-Royce és az Easyjet

A világon először teszteltek hidrogénmeghajtást modern repülőgép-hajtóművön, az üzemanyagot szél- és árapály-energiával előállították elő.

Az OMV-től vesz fenntartható üzemanyagot a Wizz Air

A Wizz Air megállapodott a OMV-vel arról, hogy 2023 és 2030 közt 185 000 tonna mennyiségig vásárolhat fenntartható forrásból előállított repülőgép-üzemanyagot (SAF) az olajvállalattól.
Hirdetés
Translate »