A légitársaság első, saját tőkés befektetésével szeretné biztosítani az Egyesült Királyságban üzemelő repülőgépei számára az alternatív kerozint.

A Wizz Air 5 millió brit fontot fektetett a bioüzemanyagot fejlesztő Firefly vállalatba. A cél egy olyan eljárás kidolgozása és hatósági jóváhagyatása, amely szennyvíziszapból állítana elő fenntartható üzemanyagot a repülőgépek részére.

Az együttműködés – a Neste-vel az európai hálózatra vonatkozóan kötött megállapodás után – ezúttal az Egyesült Királyságban biztosítja, hogy a légitársaság 2028-tól kezdve évente átlagosan 35 ezer tonna bioüzemanyagot használjon fel.

Ezzel akár újabb másfél millió tonnával is csökkenhet a Wizz Air éves szén-dioxid-kibocsátása.

Folytatódik a Wizz Air környezetbarátabb üzemre történő átállása (Fotó: AIRportal.hu)

A Firefly a szennyvíziszap újrahasznosítására specializálódott vállalat, ígérete szerint olyan üzemanyagot képes előállítani, amelynek használatával akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz került a légkörbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, amelyből akár 250 ezer tonna fenntartható üzemanyag is készülhet. Erre azonban még néhány évet biztosan várni kell, mivel a gyártó első, kereskedelmi célra működtetett üzemét várhatóan csak 5 év múlva nyitja meg.