Címlap Repülőjegy foglalás, repjegy keresés, hasznos információk légiutazáshoz Drón szállítása repülőgépen, Budapest Airport szabályok

Drón szállítása repülőgépen, Budapest Airport szabályok

Gyakran felmerülő kérdés a drónokkal, vagy kisebb-nagyobb távirányítású repülőeszközökkel kapcsolatban, hogy repülős utazás esetén azok hogyan szállíthatók.

Az egyes repülőterek és légitársaságok gyakorlata eltérhet a drónok és távirányítású repülőeszközök kezelésével és azok szállításával kapcsolatban.

Így minden utazás előtt érdemes ellenőrizni, a légitársaság szabályait, amelynek a járatára az utas repülőjegye szól, valamint azt is, hogy az induló reptér (visszaúti induló reptér is!) és az esetleges átszálló repülőterek miként szabályozzák a drónok szállítását.

A magyar utasoknak a legfontosabb információ, hogy a Budapest Airport nem enged fel drónt a kézipoggyászban, még zsebben elférő méretűt sem.

Így, ha az utazás a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről, vagyis Ferihegyről indul, mindenképpen a feladott csomagban kell elhelyezni a drónt. Az utasbiztonsági ellenőrzésnél, amikor átvizsgálják az utast és átvilágítják a kézipoggyászt fent fog akadni a távirányítású repülőeszköz, így nem érdemes próbálkozni sem.

Ha a drón a kézipoggyászban van és azt felfedezik, az utasnak utólag fel kell adnia poggyászként az eszközt (ennek komoly extra költsége is lehet, főleg a fapados légitársaságok esetén + az utas le is késheti a járatát a plusz ügyintézés miatt!). Ha az utas nem tudja/akarja feladni a távirányítású repülőeszközt, akár meg is hiúsulhat az utazás.

Ezért a legfontosabb, hogy minden utazás előtt tájékozódni kell az érintett légitársaságok, repülőterek és országok szabályairól az erre szolgáló hivatalos csatornákon.

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása a drónok szállításáról

A Budapest Airport Zrt. − figyelembe véve a magyar hatóságok ajánlásait is − a drónok, azaz a pilóta nélküli repülőgépek (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) szállításával kapcsolatosan jelenleg az alábbi gyakorlatot alkalmazza: A drónok szállítása a légijárműveken minden utas számára biztosított, a szállításuk feladott poggyászban lehetséges.

Nagyon fontos viszont, hogy a drónokhoz tartozó akkukat viszont csak a kézipoggyászban lehet szállítani.

A drónok szállítását biztonságos, erre szolgáló csomagolásban javasolják a légitársaságok és a repülőtér-üzemeltetők. A Budapest Airport a drón értékétől függően javasolja a poggyászfóliázás szolgáltatást és a feladott csomag külön biztosítását is.

A drónok kiegészítői − így például nagyobb értékű kamerák − az eszközről való eltávolítás után továbbra is szállíthatóak kézipoggyászban.

Mindig ellenőrizd a célországok szabályzásait

Utazás előtt a dróntulajdonosoknak érdemes ellenőrizni azt is, hogy a cél- és tranzitországokban milyen jogszabályok, helyi szabályok vonatkoznak a pilóta nélküli eszközök birtoklására és azok üzemeltetésére.

A szabályok és megszegésük esetén a szankciók mértéke országonként eltérő lehet.

Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a drónt az érkezési reptéren végzett csomagvizsgálatnál elkobozzák, vagy egyes országokban, területeken az eszközök használatát magas összegű pénzbírságokkal és/vagy akár még ennél komolyabban is szankcionálhatják.

Kézipoggyász szabályok (kézi csomagként a repülőgép fedélzetére vihető tárgyak, tiltott tárgyak) itt olvashatók!

Néhány hasznos infó, mielőtt repülőre szállsz