Címlap Repülőjegy foglalás, hasznos információk légiutazáshoz Repülőjegy vásárlás menete, online repjegy foglalás lépései

Repülőjegy vásárlás menete, online repjegy foglalás lépései

1. Keress repülőjegyet pillanatok alatt, néhány kattintással

1. Oda-vissza vagy egyirányú: Válaszd ki, hogy oda-vissza (retúr) vagy csak egyirányú repülőjegyet szeretnél foglalni!

2. Honnan – hova: Válaszd ki, hogy honnan hova szeretnél repülni. A repülőjegy foglalás második lépésében a kiinduló repülőteret és a célállomást is kiválaszthatod a mezők feletti gyorslinkek segítségével, ha ezek közt nem találod a kívánt városokat/repülőtereket, kezdd el begépelni a mezőbe a város (pl. Budapest, London, Párizs, stb.), vagy a repülőtér (Ferihegy, Heathrow, Gatwick, stb.) nevét, vagy ha ismered, a repülőtér hárombetűs IATA kódját (pl. BUD, LHR, CDG, stb.). Három betű begépelése után a kereső egy lenyíló menüben kiadja a találatokat, innen válaszd ki a neked megfelelőt!

3. Odaút és visszaút dátuma: Válaszd ki az Odaút és a Visszaút dátumát. Ha csak egyirányú repülőjegyet foglalsz és az első pontban az egyirányú opciót választottad, a Visszaút mező eltűnik, csak az Odaút dátumát kell kiválasztani. Kattints az Odaút, majd a Visszaút mezőbe és a megnyíló dátum választó ablakban válaszd ki a megfelelő dátumokat. A hónapok között a dátumválasztó ablak tetején elhelyezett jobbra és balra nyilakkal navigálhatsz. Az odaút és visszaút dátumát kézzel is megadhatod, vagy korrigálhatod, de figyelj arra, hogy a dátum ilyen formátumban legyen beírva: éééé-hh-nn például: 2015-01-01

4. Utasok száma: A legördülő menüből válaszd ki, hogy hányan utaztok, először add meg a felnőtt utasok számát, amely 1 és 9 között lehet. Ha utazik veled 2-11 év közötti korú gyerek, azt a második legördülő mezőben add meg. Ha utazik veled 0-23 hónapos korú csecsemő, azt a harmadik legördülő mezőben add meg, de figyelj arra, hogy csak annyi csecsemő utazhat, ahány felnőtt, mert ilyenkor a csecsemők nem külön ülésen, hanem a felnőtt ölében utaznak.

5. Repülőjegy keresés: Ha mindennel megvagy, ellenőrzd le, hogy minden adatot helyesen adtál-e meg, majd nyomd meg a Repülőjegy keresés gombot! Ezt követően a találati oldal egy új ablakban nyílik meg. Ha a kereső hibaüzenetet ír ki pirossal, kérjük korrigáld az adott mező tartalmát, majd ismét kattints a Repülőjegy keresés gombra.

2. Válaszd ki a számodra legkedvezőbb útvonalat és árat

A találati oldalon a rendszer listázza az általad beállított keresési paramétereknek megfelelő repülőjegy ajánlatokat. A találati oldalon így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb / legkedvezőbb repülőjegy ajánlatot:

1. Találatok rendezése: A keresésedre kiadott találatokat három féle szempont alapján rendezheted: Ár szerint (alapesetben így van rendezve), az utazás teljes hossza (idő) szerint és indulási idő szerint. A lista rendezését a találati lista tetején található gombok segítségével rendezheted.

2. Találatok szűrése: A keresésedre kiadott találatokat több szempont szerint szűrheted a találati lista bal oldalán található szűrő segítségével.

Fapados járatok kiszűrése: A keresési eredményekből egyetlen kattintással kiszűrheted a diszkont/low-cost légitársaságok ajánlatait, azaz ha nem szeretnél fapados járattal utazni, csak hagyományos légitársasággal, vedd ki a pipát a “Fapados járatok megjelenítése” mezőből.

Éjszakázós járatok kiszűrése: Hasonlóan kiszűrheted azokat a találatokat is, amelyek esetében az átszállási időben egy repülőtéren egy éjszakát el kell tölteni. Lehetnek olyan ajánlatok, amik kedvezőbbek a normál jegyáraknál, ha az ember bevállalja azt, hogy két járat között egyet éjszakázik egy repülőtéren, az ár a szállás és transzfer költséget nem tartalmazza, ezt külön kell lefoglalni és kifizetni, így már nem biztos, hogy annyira kedvező az “éjszakázós” ajánlat. “Kérem az éjszakázós találatokat” mezőből vedd ki a pipát, amennyiben nem szeretnéd látni ezeket a találatokat.

Közvetlen vagy átszállás: Szűkítheted a találatokat aszerint, hogy közvetlenül, átszállás nélkül szeretnél eljutni a kívánt célállomásra, vagy bevállalod, hogy átszállsz valahol. A közvetlen járatok természetesen kényelmesebbek, de sokszor egy vagy két átszállással sokkal olcsóbban lehet közlekedni két város között, mint ha közvetlen járatot választ az utas. Ilyenkor mindig érdemes megnézni, hogy a járatok között elegendő legyen az átszállási idő (nagy reptéren, pl. London, Párizs, Frankfurt akár 1,5 óra is szűkös lehet), de arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl hosszú a járatok közti idő, mert 3-4 óránál hosszabb várakozás egy hosszabb út során igen kimerítő lehet egy zsúfolt reptéren.

Jegyár szerinti szűkítés: Tovább szűkítheted a találatokat a legolcsóbb jegyár szerint, ehhez mozgasd a csúszkákat a megfelelő értékhez.

Egyéb szűkítési lehetőségek: Szűkítheted a találatokat az odaút és a visszaút indulási időpontjai (reggel-délelőtt/délután/este-éjszaka) szerint, valamint légitársaság szerint is.

3. Új keresés vagy a keresés finomítása: Ha a találati oldalon nem sikerült megtalálni a legmegfelelőbb ajánlatot, az oldal tetején elhelyezett keresővel módosíthatod a keresésed. Ha rugalmasak az indulási/érkezési dátumok, akkor érdemes pár nappal a kívánt dátum előtt/után is keresni a legmegfelelőbb ár megtalálása érdekében. Erről bővebben az olcsó repülőjegy foglalási tippek-trükkök oldalunkon olvashatsz!

4. Járat kiválasztása/Foglalás: Ha megtaláltad a számodra megfelelő ajánlatot, kattints a találati listában a “Foglalás” gombra, vagy a “Járat részletei” linkre. A következő oldalon megtekintheted részletes információkat a kiválasztott járatról és le is foglalhatod azt!

3. Járat részleteinek ellenőrzése és a repülőjegy lefoglalása

1. Járat részleteinek ellenőrzése: Ezen az oldalon a legfelső részen megtekintheted a kiválasztott járat indulási, érkezési időpontjait, a járatszámokat és egyéb szükséges információkat. Amennyiben minden megfelel az elképzelésednek, gördess lejjebb és add meg az adataidat.

2. Utasadatok megadása: Add meg az összes felnőtt/gyermek/csecsemő utas adatait, annak megfelelően, hogy a keresésnél hány utas számára kezdeményezted a repülőjegy foglalást. FONTOS, hogy a neveket pontosan add meg, úgy ahogy az adott utas útlevelében vagy személyi azonosító igazolványában szerepel. Hiba, pontatlan névmegadás esetén a légitársaságok megtagadhatják a beszállást a repülőgépbe, vagy plusz költség ellenében korrigálják az utas nevét. Figyelj az adatok pontos megadására!

3. Biztosítás: Válaszd ki, hogy szeretnél-e a repülőjegy mellé útlemondási és/vagy utasbiztosítást kötni. Ennek a repülőjegy árán felül plusz költsége van.

4. Kapcsolattartó adatai: Töltsd ki a kapcsolattartó adatait, aki a repülőjegy vásárlással kapcsolatban értesíthető.

5. Fizetés és számlázás: Válaszd ki, hogy a repülőjegyről kérsz-e céges/áfás számlát illetve válaszd ki a fizetési módot! Az alábbiakból választhatsz: Bankkártya (kezelési költség: 1,3%), Átutalás (díjmentes), Készpénzes befizetéssel bármelyik Raiffeisen Bankfiókban (ingyenes), Készpénzzel vagy bankkártyával az utazom.com irodájában (személyes ügyintézés felára: 2 500 Ft/fő).

6. Szabályzatok, tudnivalók elfogadása és Foglalás: Fogadd el a szabályzatot, majd ha minden adatot megfelelően kitöltöttél nyomd meg a Foglalás gombot!

4. Ellenőrző oldal, fizetés

Ezen az oldalon ismét ellenőrizheted a kiválasztott járat adatait és az általad megadott utasadatokat és kapcsolattartó adatokat, valamint a végleges, fizetendő díjakat. Ha minden megfelelő, kattints a Repülőjegy kifizetése, foglalás gombra, majd a kiválasztott fizetési módnak megfelelően kövesd az oldalon szereplő utasításokat.

Online bankkártyás fizetési mód választása esetén a fizetési szolgáltató (PayU) oldalán töltsd ki a bankkártyás fizetéshez szükséges adatokat (Kártyaszám, lejárat, CVC kód, kártyatulajdonos neve), majd kattints a Rendelés befejezése gombra. A fizetési tranzakció eredménéről ezt követően kapsz értesítést.

5. Kérdésed van, problémába ütköztél?

Ha a foglalás során bármilyen kérdésed merült fel, vagy problémába ütköztél, keresd az AIRportal.hu partnerét, az utazom.com utazási irodát, aki a repülőjegy keresőt üzemelteti, az alábbi elérhetőségeken:

Utazom.com Kft. utazási iroda
1053 Budapest, Szép utca 2. (Uniqa Pláza)

tel./fax: +36 1 5013490, +36 1 5013499

iroda@utazom.com

Nyitva tartás:

Hétfőtől péntekig: 09:00-18:00
Szombat: 09:00-13:00
Vasárnap: zárva

Néhány hasznos infó, mielőtt repülőre szállsz