Címlap Katonai és állami repülés, többcélú és szállító-repülőgépek, katonai helikopterek

Katonai és állami repülés, többcélú és szállító-repülőgépek, katonai helikopterek

AIRBASE – Állami és katonai repülés: többcélú szállítógépek, légi utántöltő repülőgépek, tűzoltó repülőgépek, helikopterek. Katonai, harci, rendfenntartó, mentő, kutató-mentő helikopterek. Új típusok, megrendelések, fotók, videók.

Dél-Korea lett az Embraer C-390 Millennium első ázsiai vevője

A Koreai Köztársaság légierejének új katonai szállítórepülőgépekre kiírt tenderét a brazil gyártó típusa nyerte meg.

A cseh légierő is az Embraer C-390-est választotta

Két Embraer C-390 Millennium katonai szállítógép beszerzéséről kezd tárgyalásokat Csehország hadserege és védelmi minisztériuma.

Embraer C-390-eseket szerez be Ausztria

Az osztrák védelmi miniszter közlése szerint Ausztria az Embraer C-390 Millennium típust választotta a kiöregedő Herculesek leváltására, eközben a Magyar Honvédségnek szánt első példány elektromos rendszereit tesztelte a gyártó.

A Mahan Airnél landoltak a francia légierő A340-esei

Indonéziai kitérővel, a szankciók ellenére az iráni forradalmi gárdához kötődő légitársaság flottájába került a korábban francia kormánygépként és katonai szállítóként is használt, két Airbus A340-200-as.

Airbus A330 MRTT gépeket rendelt a kanadai légierő

A kanadai kormány 2,1 milliárd dollár értékben rendelt Airbus A330 MRTT katonai szállító és légiutántöltő repülőgépeket a kiöregedő A310-esek leváltására.

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

A haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

Lezuhant a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere Horvátországban

Kiképzési repülés közben lezuhant a Magyar Honvédség egyik Airbus H145-ös helikoptere Horvátországban.

Végrehajtotta első repülését az iráni Szimorg szállítógép

A perzsa mitológiából ismert, főnixmadár-szerű alakról elnevezett, az Antonov An-140 alapjain készülő, hátsó rámpás szállítógép prototípusa először emelkedett a levegőbe.

A Stratolaunch veszi meg a Virgin Orbit Boeing 747-esét

A Stratolaunch megvásárolja a csődbe ment Virgin Orbit kisebb műholdak felbocsátására módosított Boeing 747-esét, a hozzá tartozó alkatrészekkel és berendezésekkel együtt.

Tádzsikisztán vette meg Mexikó elnöki különgépét

Közel 4 és fél év után, a beszerzési összeg negyedéért értékesítette Mexikó a korábbi, alig használt elnöki Boeing 787-8-asát Tádzsikisztánnak.

Teljes képessége birtokában az Embraer C-390

A típus megkapta a teljes körű működési képességről szóló bizonyítványt a katonai célú repülőgépek tanúsításáért felelős brazil testülettől, a gyártó pedig átadta az ország légierejének hatodik példányát.

Komoly bajban lehet a Virgin Orbit

Szünetelteti működését és dolgozói jelentős részét fizetés nélküli szabadságra küldte a Richard Branson által alapított, műholdak fellövésével foglalkozó cég.

Nem a Trump által választott színekben repül majd az új Air...

Joe Biden amerikai elnök döntést hozott a Boeing 747-8 Intercontinental típuson alapuló, új elnöki gépek festéséről: inkább hasonlítani fog a mostanihoz, ezzel elvetve az elődje, Donald Trump által tervezett arculatot.

Egykori drogcsempész Falcont állít forgalomba a portugál légierő

Az államfő szállításáért felelős egység egy olyan üzleti repülőgépet állít hadrendbe, amelyet korábban drogcsempészés miatt foglaltak le a hatóságok Brazíliában.

Nem sikerült a műholdak pályára állítása a Virgin Orbit első brit...

Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat földkörüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt nem sikerült.

Kevesebb Embraer KC-390-es szállítógépet kér a brazil légierő

Létrejött a megállapodás az Embraerrel, 22 helyett 19 példányt kér a hadsereg, és a módosították az átadási ütemezést is.

Képriport a svájci légierő éles lőgyakorlatáról

Október 18. és 20. között tartották meg többezres nézősereg előtt az Axalp 2022 elnevezésű rendezvényt: Horváth László képes beszámolója.

Tűzoltó változatot is fejlesztenek a D328eco gépből

A gyártó Deutsche Aircraft együttműködési megállapodást kötött egy céggel a megújuló típus utasszállító, többcélú és tűzoltó változatának forgalmazásáról.

Fotókon a Magyar Honvédség első Embraer szállítógépe

A példány repülési tesztjei 2023 második felében kezdődnek meg, az átadásra 2024 második negyedévében kerül sor.

Különleges rakományokat kezelő rendszert fejlesztett a Belugához az Airbus

Az A300-600ST fedélzetére túlméretes katonai rakományok be- és kirakodását lehetővé tevő rendszert a német hadsereggel tesztelték.

Légi tűzoltásra is alkalmas lesz az Embraer C-390

Egy gyorsan be- és kiszerelhető modullal az Embraer C-390 Millennium légi tűzoltási feladatokra is alkalmassá válik, a többcélú katonai szállítógép akár 11300 liter vizet is képes a célterületre juttatni.

Először szállt fel vízről a kínaiak legújabb amfíbiája

Végrehajtotta első vízi fel- és leszállását az AG600-as továbbfejlesztett változata, amelynek mérete a Boeing 737-es vagy Airbus A320-as gépekével vetekszik.

Tűzoltásra is alkalmassá válik az Airbus A400M

Bemutatta az A400M új generációs szállító repülőgépbe szerelhető tűzoltó rendszer képességeit az európai gyártó.

Átvette első Airbus A321LR gépét a német légierő

A nagy hatótávú, keskenytörzsű repülőgépet a Lufthansa Technik szerelte fel a szükséges rendszerekkel és speciális kabinberendezéssel.

Embraer C-390-es szállítógéppel váltja Herculeseit a holland légierő

A brazil gyártó immár a harmadik NATO-tagországot tudhatja a C-390-es típus megrendelői között Magyarország és Portugália mellett.

Építs karriert a Lufthansa Technik Budapestnél!

A vállalat egyedülálló, repülőgép-szerelői (CAT-A) karrierlehetőséget kínál pályakezdőknek és pályaváltóknak, amellyel elsajátíthatják a szakma fortélyait, egészen az alapoktól.
Hirdetés
Translate »