Az osztrák védelmi miniszter közlése szerint Ausztria az Embraer C-390 Millennium típust választotta a kiöregedő Herculesei leváltására, eközben a Magyar Honvédségnek szánt első példány elektromos rendszereit már tesztelte a gyártó.

A három darab Lockheed Martin C-130K szállítógép leváltására négy Embraer C-390 Millennium repülőgépet szerez be Ausztria.

Az első példány 2026-27-ben állhat hadrendbe a légierő linzi bázisán, ha a tárgyalások sikerrel zárulnak – közölte az osztrák védelmi miniszter.

Forrás: Embraer

Ausztria 2021 óta keresi az Egyesült Királyságtól húsz éve átvett, de mostanra már 56 éves C-130-asok utódját. A minisztérium közlése szerint az új gépek darabonkénti vételára 130 és 150 millió euró között van – írta a Flightglobal.

Mindeközben a Magyar Honvédség első C-390-esének gyártása fontos szakaszához érkezett, felkapcsolták az elektromos rendszereit, amelyről az Embraer egy videót is közzétett a napokban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraer KC-390-es típusról korábban itt írtunk bővebben, amelynek a szállító változatát később C-390 Milleniumra nevezték át. A típus az idén tavasszal szerezte meg a teljes körű működési képességről szóló bizonyítványt, a legnagyobb megrendelője a brazil légierő eddig több körben csökkentette a rendeléseit.

A típusból eddig Portugália ötötMagyarország kettőtHollandia pedig szintén ötöt rendelt.