Az európai országok közül elsőként Portugália rendelte meg az Embraer KC-390-es többfunkciós szállító- és tanker-repülőgépet. Az ország fegyveres erői a tervek szerint 2023-ban vehetik át az első példányokat.

Az öt példányra szóló szerződést a brazil repülőgépgyártóval São Paulóban írták alá, a portugál kormány a légierő szállítógép-modernizációs programjának részeként döntött a beszerzésről.

A gépeket minden téren ki szeretnék használni az alakulatok, a tervek szerint az első európai példányokat minden lehetséges berendezéssel felszerelik, amelyek alkalmassá teszik őket a légi üzemanyag-utántöltés mellett a humanitárius missziók támogatására, betegszállítási, valamint kutató-mentő feladatokra is.

Emellett a légi szállítás területén is a maximumot igyekeznek kihozni a portugálok a típusból, a klasszikus feladatok mellett a sugárhajtóműves gépekből az ejtőernyős ugratás és teherdobás képességét is megteremtik.

Az ötgépes megrendeléssel Portugália a KC-390-program legfontosabb nemzetközi partnerévé vált.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az együttműködés korántsem új keletű, a dél-európai ország cégei évente 300 millió eurós exportforgalmat bonyolítanak az Embraerrel, amely így közvetve is számos magasan képzett szakembernek ad munkát.

Illusztráció, KC-390-es a párizsi légiszalonon (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Jackson Schneider, az Embraer Defense elnök-vezérigazgatója történelmi jelentőségűnek értékelte a szerződéskötést, egyben kiemelte, az új generációs katonai szállító minden tekintetben illeszkedik a nemzetközi szövetségek – amelyeknek Portugália is tagja – üzemeltetési környezetébe.

Hozzátette: a nemzetközi partnerség révén az Embraer olyan tapasztalatokra tett szert, amelyeket beépítve a programba a KC-390-est úgy tudják fejleszteni, hogy még több ország igényeit ki tudja szolgálni a jövőben.

Ebben nagy szerepet játszanak a különböző kommunikációs egységek, amelyek segítségével a rádióban elhangzott szóbeli információk mellett a légi szállítók kölcsönösen megoszthatnak adatokat más alakulatokkal, vagy akár fogadhatnak is tőlük információkat az aktuális harctéri állapotokról, például a szövetséges egységek elhelyezkedéséről.

A KC-390-es típus tavaly kapta meg az engedélyt a brazil hatóságoktól, jelenleg a tesztelése zajlik a brazil légierőnél, amely 2019 harmadik negyedévében – a világon elsőként – tervezi a tényleges rendszerbe állítását.

Meg nem erősített cseh és holland lapértesülések szerint Csehországban is felmerült a brazil típus rendszeresítése, a hadvezetés első körben két példány megrendelésének lehetőségét mérlegeli. Emellett korábban felmerült a Magyarországgal, vagy a V4-ek más tagállamaival közös flotta felállításának terve is, de ilyen irányú lépések azóta sem történtek. A múlt hónapban az Embraer tesztpéldánya a Paris Air Show-ról egyenesen Pápára repült és Magyarországon hajtott végre demó-repülést.

A típusról és annak képességeiről korábban itt írtunk részletesen.