Címlap Repülőjegy foglalás, repjegy keresés, hasznos információk légiutazáshoz Élőállat szállítása repülőgépen, Kutya, Macska, Rágcsálók, Madarak, Lovak, Haszonállatok, állatkerti és egyéb egzotikus állatok légi szállítása

Élőállat szállítása repülőgépen, Kutya, Macska, Rágcsálók, Madarak, Lovak, Haszonállatok, állatkerti és egyéb egzotikus állatok légi szállítása

A legtöbb hálózatos légitársaság egyedi szabályok és tarifák szerint vállalja a házi kedvencek (kutya, macska) repülőgépen történő szállítását, másik cikkünkben írtunk arról az esetről, ha az állat és a gazda egy repülőgépen utaznak (AVIH, PETC). Más szabályok vonatkoznak azonban azokra az esetekre, amikor az állat nem a gazdájával együtt utazik, hanem légi szállítmányként jut el repülőgéppel egy másik országba vagy távoli városba. Ha nem házikedvenc (kisebb kutya és macska) szállításáról, hanem más állatfaj, vagy nagyobb testű állatról van szó akkor csak a légi szállítmányként történő szállítás lehetséges.

Illusztráció.

Ha bármilyen élő állatot kell eljuttatni repülőgéppel egy távoli országba, érdemes az állat szállítására vonatkozó szabályokat gondosan körbejárni, és a legtöbb esetben tanácsos egy élő állatok légi szállítására szakosodott szállítmányozó céget bevonni a folyamatba.

Az élő állatok légi szállítására vonatkozó szabályok az állat fajtájától, a célországtól és az igénybe vett légitársaság szabályaitól függően eltérőek lehetnek.

Más és más szabályok vonatkoznak a házi kedvencek (kutya, macska, kisemlősök, törpenyúl, rágcsálók), Madarak (papagáj, galamb, sólyom), Lovak, Haszonállatok, Állatkerti és egyéb egzotikus állatok légi szállítására.

Az élőállatok szállítására a legtöbb országban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, így érdemes körültekintően eljárni a szállítás előkészítése során. Meg kell felelni mind a küldő, mind a fogadó állam vonatkozó jogszabályainak, az állategészségügyi szabályoknak, illetve a szállítmányozást végző légitársaság és a folyamatba bevont egyéb szolgáltatók szabályainak is.

Az élőállat-szállításra vonatkozó szabályok az állat fajtájának és a célországnak megfelelően különbözőek lehetnek. Az élőállat szállításához szükséges okmányokat, igazolásokat a szabályoknak megfelelően be kell szerezni a szállítás előtt.

A vonatkozó jogszabályoknak történő megfelelésen túl fontos, hogy biztosítsuk az állat biztonságos szállításának feltételeit, például a szállítóeszköz típusát, méretét ennek megfelelően kell kiválasztani.

A szállítmányozók, légitársaságok a szállítóeszközök típusa, mérete tekintetében is szigorú szabályokat alkalmaznak. A szállítóeszközre, szállítóketrecre vonatkozó követelmények állatfajonként eltérőek lehetnek, az állat méretének és tömegének figyelembe vételével.

A szállítóeszköz és a szállítmányozásba bevont cégek kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy a légi szállítás során az állatot a lehető legkevesebb stressz érje. Érdemes olyan szállítmányozó céget választani, amely az adott állatfaj/fajta szállításánál nagy tapasztalattal rendelkezik.

Ahhoz, hogy a légi úton szállított állatok egészségesen és épségben érkeznek meg a célországba, fontos hogy a szállítmányozást végző cégnél rendelkezésre álljon a megfelelő infrastruktúra, például a raktárbázison belül elkülönített, tiszta, fertőtlenített, légkondicionált, szellőzőrendszerrel ellátott és hangszigetelt tér legyen kialakítva az állatok számára, valamint az állatok kezelését, mozgatását erre kiképzett szakszemélyzet végezze, kísérje a repülőgépig, illetve a célreptértől a tényleges címzettig (kapcsolódó földi folyamatok és földi szállítás).

Az állatokat a repülőtereken történő ki- és berakodások során is érheti stressz, így a szállítási költségek mellett az útvonal és járatok kiválasztásánál mindig érdemes mérlegelni, hogy a lehető legkevesebb, a csatlakozó járatok közötti átrakodással, és lehető legrövidebb idő alatt történjen meg a teljes szállítási folyamat. Az útvonal lehetőleg olyan repülőtereket érintsen, ahol garantált az állatok biztonságos és szakszerű kezelése.

Egyes állatfajok nehezebben viselik a szállítást, az elszenvedett stresszen felül egyes fajokra veszélyes lehet az utazómagasságon, a repülőgépek fedélzetén vagy rakterében a talajszinten megszokottnál kisebb légnyomás. Szükség esetén érdemes kikérni állatorvos tanácsát a szállítás megszervezése előtt.

A szállításhoz érdemes olyan céget választani, amely az International Pet and Animal Transportation Association –  IPATA nemzetközi szervezet tagja, mert ez egy plusz biztosíték lehet az állatok megfelelő, biztonságos és humánus kezelésére a légi szállítás során.

Kutyák és macskák légi szállítására vonatkozó szabályok

  • Minden állatnak mikrochippel és állat-útlevéllel kell rendelkeznie.
  • Vemhes állatok a vemhesség 6. hetéig utazhatnak. A tulajdonosnak, eladónak a vemhesség tényét jeleznie kell a fedeztetés időpontját a szállítás megrendelésekor.
  • Kutya és macska kölykök: Általános szabály szerint a 12 hetes (USA-ba 3 hónapos) korban kapott veszettségoltás után 30 nap elteltével (Európai Unión belül már 21 nap elteltével), Kanadába 3 hónaposan kapott veszettségoltás után azonnal, Dél-Koreába 10-12 hetes koráig veszettségoltás nélkül szállíthatók a kölyök kutyák és macskák.
  • Felnőtt állatok 30 napon túli, egy éven belüli veszettségoltással szállíthatók.
  • Az alkalmazott szabályok országonként eltérhetnek, egyes országokba csak a fogadó féltől beszerzett import engedély birtokában szállíthatók állatok.
Illusztráció

Nem ezt kerested? Kutya, macska szállítása repülőgépen, ha az állat és a gazda egy járaton utaznak (PETC – utastérben, AVIH – az utasszállító repülőgép rakterében)

Hirdetés

Néhány hasznos infó, mielőtt repülőre szállsz

Az Ön cége állatok légi szállításával, szállítmányozásával foglalkozik? Az AIRportal.hu állatok repülőgépen történő szállításával foglalkozó oldalai a legrelevánsabb kulcsszavakra, szókombinációkra az első találatok között jelennek meg a legnagyobb internetes keresőkben. Van több ezer látogatónk havonta, aki arról a szolgáltatásról tájékozódik, amit az Ön cége végez. Van ennél jobb hirdetési felület az Ön cége számára?


    Translate »