Címlap Repülőjegy foglalás, repjegy keresés, hasznos információk légiutazáshoz Kisállat (kutya, macska) szállítása repülőgépen – ha az állat a gazdával egy járaton utazik

Kisállat (kutya, macska) szállítása repülőgépen – ha az állat a gazdával egy járaton utazik

Ezen az oldalon arról olvashatsz, hogy miként viheted magaddal kutyád, vagy macskád, vagy más házikedvenced egy repülőútra akár a fedélzeten szállítva, ‘kézipoggyászként’ – (PETC), akár a repülőgép rakterében ‘feladott poggyászként’ (AVIH).

A legtöbb légitársaság csak kisebb testű kutyák és macsák szállítását vállalja az utasszállító járatok fedélzetén (PETC), a legtöbb légitársaságnál a nyulak, vagy egyéb háziállatok is csak a repülőgép rakterében (AVIH) utazhatnak.

Az utazás és a repülőjegy megvásárlása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a fogadó ország, valamint az utazáshoz igénybe vett légitársaság(ok) szabályairól, mert az egyes országok és repülőtársaságok eltérő szabályokat alkalmazhatnak az állatok szállítására.

Ezért a kisállatok szállítása esetén még a repülőjegyünk megvásárlását megelőzően keressük fel az adott légitársaság weboldalát, vagy tájékozódjunk a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy akár személyesen a kisállatok szállításának feltételeiről.

A fapados/diszkont/low-cost légitársaságok többsége (pl. Wizz Air, easyJet, Ryanair) nem vállalja kisállatok szállítását, ezért a hagyományos légitársaságok között érdemes keresgélni.

Fontos, hogy a szállítás szervezését időben kezdjük meg és a vonatkozó eseti szabályozásnak pontosan nézz utána. A repülőjegyet csak akkor vásárold meg, ha a légitársaság már visszaigazolta a kérelmet.

Teljesen más szabályok vonatkoznak azonban azokra az esetekre, amikor az állat nem a gazdájával együtt utazik, hanem légi szállítmányként jut el repülőgéppel egy másik országba, távoli városba, vagy ha nem házikedvencről, hanem nagyobb testű állatról van szó: Élőállat szállítása repülőgépen, Kutya, Macska, Rágcsálók, Madarak, Lovak, Haszonállatok, állatkerti és egyéb egzotikus állatok légi szállítása témáról bővebben itt olvashatsz!

A legfontosabb tudnivalók kutya és macska szállításával kapcsolatban, ha az állat a gazdájával együtt utazik

Illusztráció

Nem minden légitársaság vállalja kisállatok szállítását, és amelyik vállalja is, az sem mindenhová. Ha szállítanak, többnyire csak kutyát és macskát vállalnak.

Állatok szállítása kétféle módon történhet, vagy a fedélzeten (PETC), szigorúbb előírások betartásával, vagy a poggyásztérben (AVIH), amennyiben az alkalmas élő állatok szállítására.

Egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért ezt előre közöljük, amikor a repülőjegyet megvesszük számukra. Egy utas maximum két állatot vihet magával túlsúlyként, ezen felül csak légi áruként lehet szállítani őket.

Az élő állatok utaztatását kizárólag menetrendszerinti, hagyományos légitársaságok vállalják (akár a fedélzeten, akár a poggyásztérben). Diszkont légitársaságok kizárólag látás- és halláskárosultakat segítő, illetve katasztrófamentő kutyák utaztatását engedélyezik a fedélzeten. Természetesen ebben az esetben is tájékoztatni kell erről az illetékeseket.

Ha az állat nem az utassal egy járaton a fedélzeten, vagy a raktérben, hanem légi szállítmányként, külön utazik, arra teljesen más szabályok vonatkoznak!

Állatszállítás a fedélzeten (PETC)

Az utastérben kizárólag kistestű állatokat lehet szállítani: a ketrec és az állat súlya együtt maximum 8 kiló lehet, az utasok testi épségét veszélyeztető, illetve vemhes állat nem szállítható a fedélzeten. A fedélzeti szállítás esetén a ketrec maximális paraméterei: 42 x 32 x 29 cm, akár a kézipoggyászé, de fontos, hogy az állat ketrece elférjen az ülés alatt.

Állatszállítás a csomagtérben (AVIH)

Amennyiben az állat nem felel meg az utastérben való szállítás követelményeinek, de a légitársaság élőállat fuvarozási szabályainak eleget tesz, úgy a gép poggyászterében légi áruként utazhat. A poggyásztérben utaztatott állat súlya a ketreccel együtt maximum 32 kiló lehet, amennyi az itt szállítandó csomagé is. Poggyásztéri szállítás esetén a ketrec maximális paraméterei: 125 x 69 x 80 cm. A szállító eszköz stabil és kemény falú legyen, melyen jól láthatóan szerepeljen a tulajdonos címe és elérhetősége, ugyanakkor érdemes ’élő állat’ feliratú (Live animal) matricát ragasztani rá.

A jártakon minden esetben limitálják a szállítandó állatok számát, ami függ az út hosszától és a géptípustól is, ezért jegyvásárlás előtt mindkét esetben tájékoztassuk az utazási irodát, illetve a légitársaságot, hogy a kisállatra vonatkozóan lekérjék a helyeket az adott útvonalra.

Kisállatok úti okmánya (pet passport)

Amennyiben kisállatunkkal elhagynánk Magyarország területét – akár EU tagországba, akár azon kívül – az egységes Európai Uniós Állatútlevél kiváltása minden esetben szükséges. Az Állatútlevél csak beültetett mikrochippel és hatályos veszettség elleni védőoltással együtt érvényes. Mindig figyeljünk arra, hogy az útlevél ne legyen hamisított és valós internetes regisztráció legyen mögötte, hamis útlevéllel való lebukás az utazást hiúsíthatja meg, sőt eljárást is vonhat maga után. Mivel az egyes országok más és más szabályokhoz kötik a kisállatok beléptetését, feltétlenül járjunk utána az adott ország szabályozásának, máskülönben az állatot feltartóztathatják a határon, esetleg karanténba kerül. Sokszor az állatorvosok sincsenek tisztában a pontos szabályozással, érdemes az adott országra vonatkozó szabályoknak a Magyar Állatorvosi Kamara weboldalán utánanézni.

Kisállatszállítás díjszabása

Az állatok szállításának díja a választott légitársaság szabályzata alapján lehet kilónkénti vagy plusz csomag díjaként meghatározott összeg is, de meghatározza az is, hogy melyik országba utazik az állat, illetve történik-e átszállás útközben. Aktuális információt minden esetben a légitársaságok, vagy az utazási iroda tudnak nyújtani.

Stressz-csökkentés az utazás alatt

Tartsuk szem előtt, hogy egy-egy ilyen utazás extra megpróbáltatásokat jelenthet kisállataink számára, hiszen a szokatlan körülmények, a gazdi esetleges távolléte, a bezártság nem mindennapos számukra, így elképzelhető, hogy az utazás nehezükre esik. Mindenhol előírás, hogy a repülőút alatt az állatot nem lehet kivenni a ketrecből, így kevés eszközünk marad megnyugtatásukra, mégis vannak lehetőségek a stresszhatás csökkentésére.
Mindenképpen már az utazás előtt ismertessük meg az állatot a szállító eszközzel, ne a repülőtéren igyekezzük őt először belekényszeríteni. Alapkövetelmény, hogy az állat kényelmesen meg tudjon fordulni, leülni, felállni! Egy megszokott tárgyat, ismerős illatú rongyot érdemes betenni mellé, ezzel otthonérzetet teremthetünk és csökkenthetjük a „fenyegető újdonságtól” való félelmét. Mivel a kisállat utazási papírjait (1 hétnél nem régebbi hatósági orvosi igazolás) egyébként is az állatorvos állítja ki, így gondoskodhatunk számukra valamiféle enyhe nyugtatóról is, amit a szakember ír fel.

Nem ezt kerested? Élőállat szállítása repülőgépen, Kutya, Macska, Rágcsálók, Madarak, Lovak, Haszonállatok, állatkerti és egyéb egzotikus állatok légi szállítása

Hirdetés

Néhány hasznos infó, mielőtt repülőre szállsz

Az Ön cége állatok légi szállításával, szállítmányozásával foglalkozik? Az AIRportal.hu állatok repülőgépen történő szállításával foglalkozó oldalai a legrelevánsabb kulcsszavakra, szókombinációkra az első találatok között jelennek meg a legnagyobb internetes keresőkben. Van több ezer látogatónk havonta, aki arról a szolgáltatásról tájékozódik, amit az Ön cége végez. Van ennél jobb hirdetési felület az Ön cége számára?


    Translate »