Külföldi utazás, nyaralás előtt mindenképpen érdemes utána járni, milyen utasbiztosítást kössünk, hiszen a pénztárcánk súlyosan bánhatja, ha erre a részletre nem figyelünk oda.

Az utasbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely kifejezetten utazók, kirándulók, nyaralók számára lett kitalálva. Az utasbiztosítás megvédi az utazót attól, hogy esetleges baleset, betegség, a poggyász eltűnése vagy más káresemény esetén egy távoli országban az utas magára legyen utalva, akár milliós költségeket saját zsebből kelljen kifizetnie.

Az utasbiztosítás a legtöbb biztosítónál megköthető, de emellett akár a légitársaságnál, vagy a mobiltelefon szolgáltatónkon keresztül is elérhető szolgáltatás.

Az utasbiztosítások költsége egy utazás teljes árának egészen kis részét képezik, mindössze néhány ezer forintos tételről beszélünk egy egyhetes utazás esetén, így nem érdemes spórolni rajta, hiszen baj esetén komoly összegek kifizetésétől mentesíthetik az utazót.

Kell-e az EU-ban is utasbiztosítás?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Unió országaiban létezik egy Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely minden EU-s állampolgárnak biztosítja az Unión belül az orvosi ellátást. Vigyázni kell azonban, mert a rendszernek vannak hiányosságai, és országonként eltérő lehet a nyújtott szolgáltatások mértéke, minősége.

Egyrészt előfordulhat, hogy nem a teljes kezelést fedezi a biztosítás, vagyis önrészt kell fizetni, ami egy komolyabb baleset esetén igen magas összeg is lehet. Másrészt ez a kártya csupán az állami intézményekben érvényes, vagyis ha nincs állami kórház vagy orvos a közelben, a magánellátásra nem jár térítés.

Továbbá csupán az orvosi kezelést fizeti, vagyis az esetleges hazaszállítást a betegnek kell fizetnie, és egyéb káresemények esetén sem nyújt fedezetet.

A kártya kiváltása viszont ingyenes annak, aki fizet TB-t Magyarországon.

A hitelkártyákhoz is gyakran tartozik valamiféle utasbiztosítás, ennek feltételeiről érdemes még utazás előtt tájékozódni és eldönteni, hogy elegendő-e számunkra a benne foglalt szolgáltatás.

Forrás: Unsplash

Milyen biztosítás köthető egy külföldi útra?

A leggyakoribb biztosítási forma, amit egy utazónak érdemes megkötnie, az általános utasbiztosítás.

Ez olyan esetekben válik leginkább aktuálissá, amikor az utazót valamilyen baleset éri vagy megbetegszik, és orvosi vagy kórházi ellátásra szorul.

Gyógyszerek kiváltása, kisebb beavatkozások (pl. foghúzás) esetén általában helyben, készpénzben kell fizetni a szolgáltatásért, majd a számla bemutatásával itthon kérhető vissza az összeg a biztosítótól.

Komolyabb kezelés, műtétek, hosszabb kórházi ellátás esetén azonban az intézmény nyújtja be a számlát a biztosítóhoz, így a Betegnek/sérültnek nem kell fizetnie helyben.

Általános szabály, hogy baj esetén a biztosítási/káreseményt 24 órán belül jelezni kell a biztosító felé egy megadott telefonszámon. Ezen túl az intézményben (pl. kórház) jelezni kell, hogy rendelkezünk utasbiztosítással, akik egyeztetnek a biztosítóval. Enélkül a legtöbb biztosító nem is térít. A biztosítók prioritása, hogy lehetőség szerint a beteget/sérültet mihamarabb haza tudják szállíttatni.

A legtöbb biztosítónál legalább két-három fokozatú biztosítási csomag közül lehet választani.

Ezek között a napi biztosítási díj tekintetében mindössze néhány száz, vagy ezer forint eltérés lehet, azonban a magasabb csomagok milliókkal, tízmilliókkal nagyobb fedezetet biztosíthatnak egy műtét, vagy hazaszállítás esetén. A legnagyobb és legdrágább csomagok esetén a biztosítók akár korlátlan mértékig biztosítják a kórházi kezelés, és hazaszállítás költségeit, sőt baj esetén még anyagi térítést is fizethetnek a biztosítottnak.

Munkavégzés célú, sí/snowboard, vagy egyéb extrém sport célú utazások esetén a legtöbb biztosító külön módozatokat ajánl fel, azaz az ilyen tevékenységek során bekövetkezett balesetek esetén csak a feláras biztosítás esetében térít a biztosító.

Biztosítsuk értékeinket is

Forrás: Unsplash

Az általános utasbiztosításokhoz általában tartozik poggyászbiztosítás is, de ezek sokszor igen korlátozott értéket térítenek, egy-két százezer forint mértékig.

A nagyobb értéktárgyak, műszaki cikkek – pl. laptop, tablet, kamera, mobiltelefon – csak korlátozott mértékben – vagy egyes biztosításoknál egyáltalán nem – téríti a biztosító. Készpénz, ékszer eltűnése esetén szintén nem térít a legtöbb utasbiztosítás.

Lehet kötni külön poggyász-biztosítást is, vagy az utasbiztosításon belül emeltebb szintű védelmet: ez garantálja, hogy eltűnt vagy megrongálódott csomagok esetén a biztosító fizet. Ez csak akkor érvényes, ha a rendőrségi jegyzőkönyv bizonyítja, hogy külső tényező miatt tűnt el a poggyász, például lopás történt – tehát az utas hibájából elhagyott csomagért nem vállalnak felelősséget.

Egyes biztosítások tartalmaznak alap szintű felelősségbiztosítást, vagy probléma esetén jogi segítséget is, valamint az úti okmányok elvesztése, megsemmisülése esetén is segíthetnek azok pótlásában.

Ha nem repülővel, hanem saját autóval utazunk, az utasbiztosítás mellé köthető autóasszisztencia is, amely általában 10-15 évesnél fiatalabb autók esetében segít az autó meghibásodása, vagy baleset esetén az autó szervizbe szállításában, vagy hazaszállításában, és/vagy a továbbutazásban. Egyes biztosítások korlátozott összeghatárig a javítás, vagy az autó járóképességének helyreállítási költségét is térítik.

Mi alapján válasszunk utasbiztosítást?

Általános tanács, hogy a piacon kínált rengeteg módozat közül ki kell választani az adott utazásnak, és a pénztárcánknak optimális biztosítást, érdemes a biztosításokat – ha az összes apró betűt nem is olvassuk végig – a legfőbb szempontok alapján összehasonlítani.

Az összehasonlítás alapja ne csak a biztosítási díj legyen!

A biztosítás ára sok különböző dologtól függ. Egyrészt a biztosítótól, hiszen különböző cégek eltérő árakon nyújtják szolgáltatásaikat.

Másrészt az utazás hosszától, a célországtól (az EU-n belül a biztosítók kedvezőbb árakat kínálnak, míg a távoli kontinensekre utazás esetén magasabb a tarifa), valamint attól, hogy milyen extra szolgáltatásokat veszünk igénybe. Így a biztosítóknál jeleznünk kell például, hogy milyen közlekedési eszközzel utazunk, de azt is külön jelölni kell, ha például extrémsportot akarunk űzni a célországban.

Forrás: Unsplash

Természetesen ilyenkor is választhatunk különböző portfóliók között, például hogy baleseti kezelés esetén milyen összegig fizesse a kórházi ellátást a biztosító, vagy a balesetet szenvedett személyhez kiutazó rokonok útját állja-e.

Egyes biztosítók például a várandósság/terhesség bizonyos időszakától egyáltalán nem kötnek biztosítást, mások krónikus betegséggel küzdők esetén, vagy bizonyos életkor felett csak korlátozásokkal vállalnak fedezetet. Ezért érdemes körüljárni, hol milyen szolgáltatások elérhetőek.

Hol és mikor érdemes megkötni?

Az utasbiztosítás már néhány kattintással, online, sőt akár egyes mobilszolgáltatóknál SMS-ben is megköthető, akár az indulás előtti órákban is, a szerződés ugyanis néhány percen belül e-mailben megérkezik. A kötvényt azonban érdemes kinyomtatva magunkkal vinni.

Az interneten számos biztosítási kalkulátor is található, amelyek a megadott adatok segítségével segítenek megtalálni a számunkra legkedvezőbb biztosítási formákat. Érdemes nagy nemzetközi hálózattal, vagy nemzetközi partnerrel rendelkező biztosítónál megkötni az utasbiztosítást, mert ezekkel baj esetén könnyebb dolgunk lesz az ügyintézés során.

A legfontosabb, hogy mindig érdemes időt szánni arra, hogy tájékozódjunk a feltételekről és ne csak az árat nézzük.

Néhány száz forint eltérés esetén nem érdemes a biztosítás árán spórolni, hogy az utazás egy esetleges baleset, betegség, vagy egyéb káresemény esetén se váljon rémálommá.