Címlap Nemzetközi légügyi hírek

Nemzetközi légügyi hírek

Nemzetközi légügyi hírek: országok, kormányok légiközlekedést érintő döntései, légügyi hatóságok tevékenységével kapcsolatos hírek, nemzetközi szakmai és érdekképviseleti szervezetek hírei, üzleti trendek, iparági előrejelzések, ágazati elemzések

Lefújták a sztrájkot a francia irányítók, mégis járatok százait törölték a...

Több, Párizs és Budapest közötti járat sem közlekedik csütörtökön a francia légiforgalmi irányítók túl sokáig lebegtetett sztrájkfelhívása miatt.

Kitiltotta légteréből az EU a török Southwind Airlinest

Az Európai Unió megtiltotta, hogy a török Southwind Airlines berepüljön a tagországok légterébe, valamint le- és felszálljon reptereiken, a légitársaság orosz háttere miatt.

Az EASA új vezetője a francia légiforgalmi szolgálattól érkezik

Április 1-től Florian Guillermet veszi át az uniós légügyi hatóság, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség főigazgatói posztját.

Idén visszatér a növekedés a légitársaságok piacán

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján a globális utasforgalom mintegy 6 százalékkal maradt el a járvány előtti szinttől tavaly, a légiáru-szállításban keresletcsökkenés tapasztalható az előző és a 2019-es évhez is.

Az Avianca a világ legpontosabb légitársasága, az Iberia Express pedig Európáé

Közzétette a 2023-ban legpontosabb légitársaságok és repülőterek listáját a Cirium elemzőcég: az élre az Avianca Airlines került, Európában a spanyol Iberia Express, a repterek között pedig Minneapolis-St. Paul az első.

Ezek 2023 legnagyobb forgalmú repterei és légi útvonalai

Az OAG légiközlekedési adatelemző cég közzétette az év legnagyobb forgalmú repülőtereinek és útvonalainak listáját.

Élve került elő egy potyautas egy repülőgép futómű-aknájából

Kórházba került Párizsban az a potyautas, akit az Air Algerie Boeing 737-esének futómű-aknájában találtak a leszállás után, Vatryban pedig napokra feltartóztattak egy 300 utast szállító román A340-est emberkereskedelem gyanúja miatt.

Rekordbírságot kapott a tavaly karácsonyi káosz miatt a Southwest

A fennakadások következtében több mint 2 millió utas nem érte el időben úticélját, sokan a repülőtereken töltötték a karácsonyt is.

Több mint duplájára nőtt a légiutasok száma tavaly az Európai Unióban

A légiutasok száma 2022-ben megközelítette a 820 milliót az Európai Unióban, több mint kétszeresére, 119 százalékkal nőtt a 2021-es 374 millióhoz képest az Eurostat szerint.

Bővítené a légiutasok jogait és jobb tájékoztatást szorgalmaz az Európai Bizottság

A javasolt módosítások erősebb és egyértelműbb jogokat biztosítanak az utazók számára, és egyértelművé teszik az utazásszervezők kötelezettségeit és felelősségi körét.

Megkezdődött az eltűnt maláj repülőgépen utazók hozzátartozóinak kártérítési pere

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődött Pekingben az a kártérítési per, amelyet a 2014-ben eltűnt maláj repülőgép kínai utasainak hozzátartozói kezdeményeztek.

Az Országgyűlés jóváhagyta a Magyarország és Ruanda közötti légiközlekedési megállapodást

Ruandai részről felmerült az igény, hogy európai légifuvarozókkal kötött kereskedelmi megállapodások útján közvetlenül is kínáljon ruandai légifuvarozó Budapestre járatokat, így biztosítható lenne Ruanda, valamint Közép- és Kelet-Európa jobb légi összeköttetése.

Továbbra is elmarad a 2019-es szinttől a kereskedelmi légijáratok száma az...

Az EU statisztikai hivatalának jelentése szerint a koronavírus-járványt megelőző év nyári hónapjaihoz képest a Magyarországot érintő járatszámok évről évre jelentősen javultak, de még idén is elmaradtak a 2019-es adatoktól.

Jövőre már meghaladja a járvány előttit Európa légiutas-forgalma

Jövőre összességében már meghaladja majd az európai légi utasforgalom a járvány előtti szintet, de az egyes repterek között nagy eltéréssel az ACI Europe szerint.

A magyar légierő két gépe 215 embert menekített ki Izraelből

Az egyik Airbus végül még egyszer fordult, összesen 325 embert hoztak Magyarországra, a Wizz Air törölte járatait, de a Ryanair és az izraeli légitársaságok vasárnap még közlekedtek Tel-Aviv és Budapest között.

Egységesítené az EU a légitársaságok kézipoggyász-szabályait

A cégek eltérő szabályozása rejtett díjakat eredményez, és megnehezíti az árak összehasonlítását az Európai Parlament szerint, emellett például az üléskiosztás költségeit is szabályoznák.

Minimálár bevezetését javasolja a repülőjegyekre Európában Franciaország

Franciaország minimálár bevezetését javasolja a repülőjegyekre Európában a szociális és környezetvédelmi dömping elleni küzdelem céljából.

Lecsapott a Wizz Airre a brit légügyi hatóság

A törölt és késett járatok miatti kártérítésekkel és visszatérítésekkel kapcsolatos folyamatai megváltoztatására, valamint ezek utólagos kifizetésére kötelezték a Wizz Airt.

Második akadállyal is védeni kell a pilótafülkét az USA-ban

Egy plusz védelmi vonalat kell kialakítani a 2025 augusztusa után gyártott repülőgépek pilótafülkéi előtt az FAA rendelkezése szerint, ez megakadályozná, hogy bárki bejuthasson útközben, amikor az ajtó rövid időre nyitva van.

Növeli a turbulencia kockázatát a globális felmelegedés egy tanulmány szerint

A turbulencia veszélyeinek csökkentésére a következő évtizedekben fejleszteni kell az előrejelző és érzékelőrendszereket.

Kiugróan megnőtt a rendbontó utasok száma

Az utazási korlátozások feloldását követően jelentősen emelkedett a rendbontó utasok által elkövetett, akár fizikai atrocitással is járó incidensek száma, visszaszorításukért kétpilléres stratégiát javasol az IATA.

Az európai légiközlekedést hátráltató tényezőkre figyelmeztet az IATA

Komoly zavarokat okozhat az európai légiközlekedésben az EU új határőrizeti rendszere körüli bizonytalanság, az egységes égbolt késlekedése és egy júniusi hadgyakorlat, emellett a kormányok átgondolatlan politikai lépései is kihívást jelentenek.

Benyújtotta petícióját a légiforgalmi irányítók sztrájkjai ellen a Ryanair

Az ír fapados 1,1 millió aláírást gyűjtött beadványához az Európai Bizottságnak, amelyben az EU légiközlekedését megnehezítő sztrájkok miatt a testület közbelépését követelik.

Kártérítésre köteleznék a légitársaságokat a késésekért és járattörlésekért az USA-ban

Az európaihoz hasonló pénzbeli kompenzációra kötelezné a légitársaságokat a Biden-kormányzat a hosszabb késések és járattörlések esetén, szakmai szervezetek tiltakoznak ez ellen.

Nyitott égboltot javasol az EU és India között a Wizz Air

A légitársaság is támogatta a két térség összeköttetésének fejlesztését és a repülési jogok liberalizálását szolgáló szabályozás létrehozását az EU és India között zajlott történelmi csúcstalálkozón.

KarriAIR: Légiközlekedési állás, reptéri munka

Flight Operations Inspector

Építési és Közlekedési Minisztérium

Szerkezetjavító

Aeroplex of Central Europe Kft.

Raktáros

Magyar Duty-Free Kft.

Airport Operations Coordinator

Wizz Air Hungary Ltd.

Repülőgép szerelő tanuló

Lufthansa Technik Budapest Kft.

Üzemanyag minőségbiztosítási gyakornok

Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.

Árufeltöltő

Memories of Hungary Kft.

Kompozit szerkezetjavító

Aeroplex of Central Europe Kft.

Repülőgép-szerkezetjavító és oktató

Lufthansa Technik Budapest Kft.

EASA B1-es tapasztalt repülőgép-szerelő

Lufthansa Technik Budapest Kft.

Apron Controller

Budapest Airport Zrt.

Karbantartó

Magyar Duty-Free Kft.
Hirdetés
Translate »