Címlap Légiforgalmi irányítás, léginavigációs szolgáltatók

Légiforgalmi irányítás, léginavigációs szolgáltatók

Légiforgalmi irányítás: A légiforgalmi irányítás, léginavigációs szolgáltatók (Air Navigation Service Providers – ANSP), légiforgalmi szolgáltató iparág (Air Traffic Management – ATM) hírei Magyarországról, Európából és a nagyvilágból. HungaroControl-hírek.

Eckl Mátyás: Hivatásom a repülés

Eckl Mátyás, a HungaroControl fiatal repüléstájékoztató munkatársa, kisgépes oktatópilóta mesélt hivatásáról az AIRportal.hu-nak.

Az ötgyermekes édesanya, aki a repülőgépeket irányítja

Krezinger-Lloyd Zita, a HungaroControl légiforgalmi irányítója beszélt arról, hogy az irányítói hivatás miként egyeztethető össze a gyermekvállalással és a családi élettel.

Egész Európa légiforgalmára hatással volt a francia irányítók sztrájkja

Jelentős késéseket okozott hétfőn a francia légiforgalmi irányítók sztrájkja: több francia repülőteret bezártak, a munkabeszüntetés egész Európában éreztette hatását, budapesti járatot is töröltek.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A légiforgalmi irányítók körében előforduló megbetegedések miatt naponta maximum 800 gépmozgást kezel a dél-londoni repülőtér ezen a héten, ezért számos járatot töröltek a légitársaságok.

Banális hiba vezetett a brit légiforgalom múlt heti összeomlásához

Az Egyesült Királyság léginavigációs szolgáltatójának előzetes jelentése szerint egy benyújtott repülési terv okozta a rendszer összeomlását, a Ryanair vezére mindezt mosakodásnak tartja, kártérítést és vezetők menesztését követeli.

Negyven éve adták át Ferihegy ikonikus irányítótornyát és a második futópályát

Pontosan 40 éve, 1983. augusztus 29-én adták át a budapesti repülőtér légiforgalmi irányítótornyát, amely a következő napon a 2-es futópályával egyszerre kezdte meg működését.

Több mint 3,5 millió percet késtek júniusban az Európa légterében repülő...

Járatonként átlagosan 3,7 perces késést regisztrált az Eurocontrol a kontinens légterében múlt hónapban közlekedő összesen több mint 960 ezer járatnál, és noha tavalyhoz képest javulás van, a légitársaságok elégedetlenek.

Rekordszámú járat közlekedett Európa légterében június 30-án

A világjárvány kezdete óta a legmagasabb járatszámot regisztrálta az Eurocontrol június 30-án, a szervezet vezetője szerint a nyári csúcsidőszakban több ország, köztük Magyarország légterében is fennakadások, késések lehetnek a légiforgalmi irányítás túlterheltsége miatt.

Újabb óceáni légtérben alkalmazzák a műholdas járatkövetést

A portugál szolgálat is bevezette azori-szigeteki bázisán az ADS-B alapú járatkövető rendszert, így az észak-atlanti útvonalak többsége már valós időben látható a légiforgalmi irányítók képernyőin.

Járatok ezreit törölték viharok és a légiforgalmi irányítás munkaerőhiánya miatt az...

Kedden és szerdán több ezer járatot töröltek az Egyesült Államokban a viharos időjárás, valamint a légiforgalmi irányítás kapacitáshiánya miatt a nyári utazási szezon első forgalmas hetében.

Jelentősen átalakult a brit légtér

Négy évig tartó előkészítés után az elmúlt évtizedek legnagyobb modernizációja zajlott le Wales és Délnyugat-Anglia ellenőrzött légterében.

Már a képzésen felkészítik a kényszerhelyzetekre a légiforgalmi irányítókat

A rendkívüli helyzetekben is a lehető leggyorsabban kell meghozni a legjobb döntéseket: a kényszerhelyzetekről és az erre való felkészülésről beszélt Szabó Bálint körzeti légiforgalmi irányító az AIRportal.hu-nak.

Légiforgalmi irányító-képzés új jelentkezési határidő: április 16.

A HungaroControl 2023. április 16-ig meghosszabbította a légiforgalmi irányító tanfolyam jelentkezési határidejét.

350 millió eurós légiforgalmi innovációs programot indít az Európai Unió

Kihirdették az Egységes Európai Égbolt kutatási program újabb nyertes projektjeit, amelyek segíthetnek elérni a Digitális Európai Égbolt kitűzött céljait.

Aranyvölgyi Bence: Hivatásom a repülés

Aranyvölgyi Bencét egészen fiatalon ragadta magával a repülés világa, érettségi után került a HungaroControlhoz, ahol 18 éve dolgozik repüléstájékoztatóként, oktatóként, valamint részt vesz szakmai projektekben is. A repülés teljesen átszőtte az életét, erről mesélt az AIRportal.hu-nak.

Jelentkezz a HungaroControl repüléstájékoztató képzésére február 19-ig!

A HungaroControl február 19-ig várja a jelentkezéseket a 2023 őszén induló repüléstájékoztató tanfolyamára. Ha elmúltál 18, rendelkezel érettségivel és középfokú angol nyelvvizsgával, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Meghaladta a járvány előttit a HungaroControl által kezelt forgalom 2022-ben

Közel 1,1 millió járat biztonságáról gondoskodtak a magyar légiforgalmi irányítók és repüléstájékoztatók tavaly, a hazai és a koszovói légtér forgalma is meghaladta a 2019-est, a Magyarországon átrepülő járatok száma pedig rekordot döntött.

Kereskedelmi pilótából tornyos légiforgalmi irányító: az élet tartogat meglepetéseket

Szanyi Imre közel tízéves pilótakarriert követően vágott bele a légiforgalmi irányító képzésbe, interjúnkban eddigi pályafutásáról és a nem mindennapi váltásról kérdeztük.

Kvíz: Nyerj bepillantást a repüléstájékoztatók munkájába!

A HungaroControl repüléstájékoztató képzésével kapcsolatos kérdéseinkre adott helyes válaszokkal most hárman exkluzív munkaterem-látogatást nyerhetnek!

Feketeöves dróngurut keres a HungaroControl

A drónok ipari és kereskedelmi használatában gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező, leendő UAS specialista nemcsak a jövő UTM-rendszerének fejlesztésében vehet majd részt, de számos olyan stratégiai feladat vár rá, ami meghatározó lesz a drónozás hazai jövőjének alakulásában.

Folyamatosan nő a kisgépes forgalom, szükség van az utánpótlásra

Január végéig lehet jelentkezni a HungaroControl repüléstájékoztató tanfolyamára, a kiválasztásról, a képzésről és a csapatba történő beilleszkedésről Országh Alexandra repüléstájékoztató mesélt, aki az idén nyár végén szerezte meg szakszolgálati engedélyét.

Itt az idő, hogy jelentkezz a HungaroControl jövő ősszel induló légiforgalmi...

2023 augusztus végén ismét légiforgalmi irányító képzést indít a HungaroControl, amelyre már most várják a jelentkezőket.

Repüléstájékoztató tanfolyamot indít a HungaroControl

Ha csapatjátékos vagy, jól kommunikálsz angol nyelven, rugalmasan és gyorsan kezeled a váratlan szituációkat, akkor ez egy álommunka lehet számodra.

A háború és a válság is hátráltatja az európai légiközlekedés felfutását

Az Eurocontrol legfrissebb elemzése alapján 2023-ban érheti el az európai légiközlekedés a 2019-es szintet, de a pesszimista előrejelzés szerint ez akár 2028 utánig is tarthat.

Új légiforgalmi szolgáltatót választott a Gatwick Airport

Hat év kihagyás után, 2022 októberétől újra a NATS, az Egyesült Királyság fő léginavigációs szolgáltatója látja el a dél-londoni repülőtér légiforgalmi irányítási feladatait.
A rovat szakmai partnere
Hirdetés
Translate »