Címlap Repülőjegy foglalás, repjegy keresés, hasznos információk légiutazáshoz Kézipoggyász és kézi csomagként a repülőgép fedélzetére vihető tárgyak, tiltott tárgyak, utasbiztonsági ellenőrzés

Kézipoggyász és kézi csomagként a repülőgép fedélzetére vihető tárgyak, tiltott tárgyak, utasbiztonsági ellenőrzés

A repülőtérre történő elindulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy az adott légitársaságnál mik a feladott poggyászokra és a fedélzetre vihető csomagoknak a szabályai. A méret és súlykorlátok légitársaságonként eltérőek lehetnek, illetve az általunk megvásárolt repülőjegy típusától is függhet a magunkkal vihető feladott poggyászok és kézicsomagok száma, mérete és tömege (súlya).

Általában a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), maximális tömege légitársaságtól függően: 3-10 kg között lehet. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, azt csak feladott poggyászként lehet szállítani, sok esetben csak plusz térítés ellenében.

A diszkont légitársaságok, pl. a Wizz Air, a Ryanair, az easyJet, de számos hagyományos légitársaság is a korábban általánosnak tekinthető méretektől és súlyhatáoktól eltérő szabályokat alkalmaz a kézipoggyászokra.

A repülőjegy vásárlásakor, vagy utólag a légitársaság weboldalán mindenképpen érdemes tájékozódni a méretekről, valamint arról is, hogy a cég a beszállításkor felengedi-e a fedélzetre azokat a kézipoggyászokat, amelyek nem férnek el az előttünk lévő ülés alatt a lábtérben. A Ryanair és a Wizz Air kézipoggyászokra vonatkozó szabályairól az oldal alján belinkelt cikkeinkben bővebben is írtunk.

Tiltott tárgyak, melyek nem vihetők fel a repülőgép fedélzetére

A 2015/1998 EU rendelet 4-C függeléke alapján az utasok nem tarthatnak maguknál és kézipoggyászukban az alábbi tárgyakat 

a) lőfegyverek és lövedék kilövésére használt egyéb eszközök – a lövedék kilövése útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító eszközök, így különösen:

– minden típusú lőfegyver, például a pisztoly, a revolver, a puska, a sörétes puska,
– a valódi fegyverrel összetéveszthető játék fegyver, lőfegyver-utánzat és -imitáció,
– a lőfegyverek részei, kivéve a teleszkópos irányzékokat,
– sűrített levegővel vagy szén-dioxiddal működő fegyverek, például a pisztoly, a sörétes fegyver, a légpuska és a gázfegyver (BB pisztoly),
– a jelzőpisztoly és a rajtpisztoly,
– az íj, a számszeríj és a nyíl,
– a szigonypuska,
– a parittya és a hajítógép;

b) elkábító eszközök – a kifejezetten elkábításra vagy bénításra szolgáló eszközök, így különösen:

– a sokkolásra szolgáló eszközök, például a bénító vagy sokkoló lövedéket kilövő fegyver, az elektromos sokkoló-pisztoly és az elektromos sokkolóbot,
– az állatok bénítására vagy leölésére szolgáló eszközök,
– a másokat öntudatlanná vagy védekezésre képtelenné tevő vegyi anyagok, gázok és spray-k, például az önvédelmi spray, a paprikaspray, a kapszaicinspray, a könnygáz, a savas spray-k és az állatriasztó szerek;

c) hegyes végű vagy éles szélű tárgyak – a súlyos sérülés okozására felhasználható hegyes végű és éles szélű tárgyak, így különösen:

– a darabolásra szolgáló eszközök, például a fejsze, a balta és a bárd,
– a jégcsákány és a jégvágó,
– a borotvapenge,
– a sniccer,
– a 6 cm-nél hosszabb pengéjű kés,
– a forgástengelyétől mérve 6 cm-nél hosszabb pengéjű olló,
– a hegyes végű és az éles szélű harcművészeti eszközök,
– a kard és a szablya;

d) kéziszerszámok – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható szerszámok, így különösen:

– a feszítővas,
– a fúrógép és a fúrófej, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fúrógépet is,
– a fegyverként használható, 6 cm-nél hosszabb pengéjű vagy tollú szerszámok, például a csavarhúzó és a véső,
– a fűrész, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fűrészt is,
– a forrasztólámpa,
– a csapszeg- és a szegbelövő;

e) tompa eszközök – az ütés útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, így különösen:

– a baseball- és a softballütő,
– a merev és a rugalmas ütők, például a furkósbot, az ólmosbot és a gumibot,
– a harcművészeti eszközök;

f) robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító anyagok és eszközök, így különösen:

– a lőszer,
– a gyutacs,
– a detonátor és a gyújtókészülék,
– a robbanóeszközök utánzata és imitációja,
– az akna, a gránát és más katonai robbanóeszközök,
– a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök,
– a füstképző doboz és a füstképző kapszula,
– a dinamit, a puskapor és a képlékenyítő anyagot tartalmazó robbanóanyagok.

Egyéb eszközök szállítása

Bár az EU-rendelet nem tér ki rá, a Budapest Airport Zrt. − figyelembe véve a nemzetközi előírásokat és a magyar hatóságok ajánlásait is a lenti eszközök szállítását csak feladott poggyászban engedélyezi:

 • bilincs
 • súlyzók, lábsúlyok
 • húsklopfolók, daráló (mák, dió, hús), sodrófa, kürtöskalács készítő rúd
 • gördeszka, roller, korcsolya
 • bicikli lakat
 • vasaló, seprűnyél
 • különböző nagyméretű autó alkatrészek (pl. féktárcsa)

Folyadék és élelmiszer szállítása a kézipoggyászban

Felvihetek-e folyadékot a repülőgép fedélzetére?
– A folyadék legfeljebb 100 ml űrtartalmú tartályban lehet
– Az egyenként 100 ml-nél kisebb térfogatú tartályokat egy átlátszó, újrazárható, 20×20 méretű és legfeljebb 1 liter térfogatú műanyag zacskóba kell helyezni.
– A műanyag zacskót külön be kell mutatni a biztonsági ellenőrzés során

A (megengedett 100 milliliteresnél nem nagyobb kiszerelésű) folyadékokat, aeroszolokat és géleket az utasbiztonsági ellenőrzésnél ki kell venni a kézipoggyászból, és átlátszó műanyag zacskóban kell átvilágítani. Amennyiben az utas nem rendelkezik átlátszó műanyag tasakkal, így azt az Utasbiztonsági csatornák előtt lévő újság árusító pontokon (hub, Relay) tudja megvásárolni, a legtöbb reptéren viszont az ellenőrzés előtt ingyen adnak ilyen zacskókat az utasoknak. 

Tápszer vagy bébiétel kisgyermek részére felvihető a fedélzetre, amennyiben kisgyermekkel utazunk. Felszólításra az utas köteles bizonyítani az átvizsgálás alól mentesített folyadék, aeroszol vagy gél valódiságát.

A kézi poggyászban szállítható élelmiszer, de figyelembe kell venni, hogy a krémes állagú ételekre (például: lekvár, méz, májkrém, stb.) is vonatkozik a folyadékokra vonatkozó mennyiségi- és tárolási korlátozás.

A feladott poggyászban SEM szállítható tiltott tárgyak

A 2015/1998 EU rendelet 5-B függeléke alapján az utasok a következő tárgyak nem szállíthatók a feladott poggyászban sem: 
robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére alkalmas robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, így különösen:

 • a lőszer,
 • a gyutacs,
 • a detonátor és a gyújtókészülék,
 • az akna, a gránát és más katonai robbanóeszközök,
 • a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök,
 • a füstképző doboz és a füstképző kapszula,
 • a dinamit, a puskapor és a plasztik robbanóanyagok;

Drón szállítása

A drónok, azaz a pilóta nélküli repülőgépek (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) szállításával kapcsolatosan kapcsolatos tudnivalók és a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren alkalmazott szabályok/gyakorlat itt olvashatók részletesen.

Cikkeink a Wizz Air és a Ryanair új poggyász-szabályairól

Hirdetés

Néhány hasznos infó, mielőtt repülőre szállsz

Translate »