November 1-től csak egy darab kis méretű kézicsomagot enged járatai fedélzetére a Ryanair azoknak az utasoknak, akik nem vásárolták meg az elsőbbségi beszállítást.

Az ír low-cost légitársaság bejelentette, hogy csak a Priority Boarding szolgáltatást megvásárló utasok számára engedik a továbbiakban, hogy két kézipoggyászt – egy darab maximum 10 kilós gurulós bőröndöt/kabintáskát és egy darab kisebb táskát – vigyenek magukkal a járatok fedélzetére.

Az elsőbbségi beszállítás opciót nem választó utasok november 1-től mindössze egy darab kis kézicsomagot vihetnek magukkal a Ryanair-járatok fedélzetére.

Forrás: Ryanair

A gurulós kabintáska méretű, maximum 10 kg tömegű kézipoggyászokat ezen túl az utasoknak a check-innél, vagy a repterek poggyászfeladó pultjainál le kell adni, ennek díja a foglaláskor 8, később 10 euró, vagy ugyanennyi angol font lesz.

Ezzel egy új feladott poggyász kategóriát is bevezet a Ryanair a jelenlegi max. 20 kg – 25 euró/font árú termék mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új szabályok 2018. november 1-től lépnek életbe minden utas esetében, de a 2018. szeptember 1. utáni foglalásoknál már egyből az új rendszer lesz érvényes.

Az ír low-cost légitársaság közleményében azt hangsúlyozza, hogy a változás az utasaiknak csak 40%-át érinti, mert az utasok 30%-a elsőbbségi beszállítást megvásárolva repül, másik 30 százalékuk pedig csak egy kicsi kézicsomaggal, amely továbbra is ingyenesen felvihető a fedélzetre.

Az elsőbbségi beszállítás opciót a repülőjegy megvásárlásakor, utasonként 6 euró (vagy font) fejében lehet hozzáadni a foglaláshoz, később viszont már 8 eurót (vagy fontot) kell fizetni a szolgáltatásért. A priority boarding szolgáltatás ára nem változik, ezt a járatok 189 utasából maximum 95 utasnak engedi megvásárolni a foglalási rendszer.

Az új szabályokat érdemes lesz követnie az utasoknak, mert ha a beszállításkor derül ki, hogy az utas a megengedettnél nagyobb kézipoggyásszal utazik, azt már 25 eurós extra díj ellenében veszik el és teszik a repülőgép csomagterébe.

A változások bevezetését a Ryanair azzal indokolja, hogy így csökkenthetőek lesznek a beszállításkor, illetve a túl sok fedélzeti csomag miatt felmerülő járatkésések. A cég közleményében kategorikusan kijelentette, hogy ez nem egy újabb rejtett költség és nem várnak bevételnövekedést az intézkedéstől.

Az elsőbbségi beszállítással nem rendelkező utasok eddig egy nagyobb és egy kisebb kézipoggyászt vihettek magukkal, azonban a nagyobb táskát a beszállításkor le kellett adni és azokat ingyenesen a repülőgép csomagterében szállította a légitársaság. A cég közlése szerint ez sok esetben azt eredményezte, hogy akár 120 csomagot kellett a beszállításkor elvenni az utasoktól és betenni a raktérbe, és emiatt nem volt tartható a 25 perces fordulóidő.

Jó hír az utasoknak, hogy az ír légitársaság ezzel párhuzamosan megnövelte a kis kézicsomagként szállítható poggyászok méretét, az eddigi 35 x 20 x 20 centiméteres maximális méretről 40 x 20 x 25 centiméterre. Ennek megfelelően november 1-től a reptéri csomagméret-ellenőrző keretek dimenziói is módosulnak, 42 x 20 x 30 cm-re.

Újabb sorban állás és komoly plusz körök a fapados-átszálló utasoknak

Az ultra low-cost légitársaságnál bevezetendő új rendszer miatt a kézipoggyászuk becsekkolására kötelezett utasoknak a mostaninál jóval előbb érdemes lesz kimenniük a repülőtérre, mert nem mehetnek direktben az utasbiztonsági ellenőrzéshez, hanem ezt megelőzően ki kell állniuk a check-in-, vagy jobb esetben a poggyászfeladó (bag drop) pultnál lévő sort is. Az érkezési repülőtéren pedig szintén várakozni kell majd, amíg a poggyászkiadó szalagon megérkezik majd a bőrönd.

Utóbbi első sorban azoknak az utasoknak jelent majd nehézséget, akik saját maguk kombinálják össze átszállásos utazásukat a fapados légitársaságokkal. Ezeknek az utasoknak mostantól jóval nagyobb átszállási idővel érdemes számolni, mert a „tranzit”-reptéren meg kell várni amíg megérkezik a bőrönd. A csomaggal együtt el kell hagyni a reptér tranzitzónáját, majd be kell csekkolni a következő járatra (a bőrönd leadása miatt) és újra át kell esni az utasbiztonsági ellenőrzésen.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Ryanair legutóbb 2018 januárban változtatott a kézipoggyászokat érintő szabályzatán.

Újabban a Wizz Airnél is fel kell adni a nagyobb kézipoggyászokat

A Wizz Airnél a priority boardinggal nem rendelkező utasoknak a 40 × 30 × 18 cm-nél nagyobb méretű kézicsomagokat kell újabban a check-innnél leadni (korábban ez választható volt), azonban a magyar kötődésű low-cost cég utasai – egyelőre – ezt plusz költségek nélkül tehetik meg.

A légitársaság weboldalán elérhető tájékoztató szerint amennyiben az utas nem vásárol WIZZ Priority szolgáltatást, és a kézipoggyásza nagyobb a megengedett méretnél (40 × 30 × 18 cm), akkor az utasfelvételi pultnál ingyenesen fel kell adnia azt, és majd az érkezési repülőtéren veheti át a poggyászfelvételnél. Ha a kézipoggyász kisebb, mint 40 × 30 × 18 cm, akkor magával viheti az utastérbe, és az ülés alatt kell elhelyeznie azt.

A változásokkal kapcsolatban megkerestük a Wizz Airt, akik az alábbi közlést juttatták el lapunknak:

A Wizz Air nemrég módosította a kézipoggyász szállítási eljárását, melynek célja, hogy kényelmesebb beszállási folyamatot tegyen lehetővé, illetve, hogy csökkentse a poggyászokhoz kapcsolódó járatkésések számát, valamint, hogy az egyértelmű szabályokkal növelje az utasok elégedettségét.

A WIZZ elsőbbségi beszállás szolgáltatással rendelkező utasok garantáltan két kézipoggyászt vihetnek fel magukkal a fedélzetre: egy legfeljebb 55x40x23cm méretű kézipoggyászt és egy maximum 40×30×18 cm táskát is. 

Azok az utasok, akik nem vásároltak WIZZ elsőbbségi beszállást, csak egy kézipoggyásszal utazhatnak. A legfeljebb 55x40x23 cm méretű és a 40x30x18 cm-nél nagyobb kézipoggyászokat indulás előtt minden esetben fel kell adni az utasfelvételi pultnál. Ezeket a feladott bőröndöket a légitársaság továbbra is ingyenesen szállítja. Amennyiben a kézipoggyász mérete 40×30×18 cm vagy annál kisebb, azt magukkal vihetik az utastérbe, amelyet az ülés alatt kell elhelyezniük.

A Wizz Air azt javasolja az utasoknak, hogy az utasfelvételi pultnál ingyenesen a raktérbe feladott nagyméretű (55x40x23cm) kézipoggyászból vegyék ki a személyes tárgyaikat, értékeiket (pl. útlevél, egyéb fontos iratok, gyógyszer, ékszer, telefon, kamera stb.), melyeket felvihetnek magukkal a gépre a kisebb, az ülés alá elhelyezhető, legfeljebb 40×30×18 méretű személyes tárgyakat tartalmazó csomagban.

A légitársaság a fenti szabályokat folyamatosan vezeti be célállomásain, ám az egyes repülőterek beszállítási folyamatai között jelenleg még lehetnek eltérések.