A legfiatalabb utazók átlagosan 49 perc 47 másodperc után teszik fel a rettegett kérdést: „Mikor érünk már oda?”. Az ismerős probléma megoldása érdekében az Emirates összefogott Dr. Sandi Mann-nal, a Central Lancashire Egyetem elismert pszichológusával és viselkedés szakértőjével. Dr. Mann a légitársasággal közös kutatásának eredményeként megalkotta az „Unatkozó Gyermek Mutatót”, melynek segítségével a szülők felismerhetik azt a konkrét pillanatot, amikor a gyermekük unatkozni kezd, és a megfelelő eszköz segítségével stresszmentessé tehetik az utazást.

Gyermekmenü és a gyerekeket foglalkoztató eszközök az Emirates Budapestre is közlekedő Boeing 777-300ER repülőgépének fedélzetén. (Fotó: AIRportal.hu)

A kutatás során több mint 2000 12 év alatti gyermek viselkedését elemezte Dr. Sandi Mann. Ennek során a gyerekek tevékenységeit kategóriákba sorolta: Aktív (A), Passzív (P), Interaktív (I), Kreatív (K) vagy Szenzoros (SZ) kategóriák kialakításával alkotta meg a Mutatót, hogy a szülők a szórakoztatási módok legjobb párosításával űzhessék el az unalmat a legkisebbekből.

A kutatás eredményei azt is kimutatták, hogy a szülők kétharmada aggódik a gyermekük szórakoztatása miatt és 43 százalékuk tart attól, hogy a gyermekük zavarni fogja a többi utast. Ez leginkább azokra a családokra jellemző, amelyek a legizgágább 3-4 éves gyermekekkel utaznak. A béke fenntartása érdekében a szülők gyakran alkalmazták a „megvesztegetés” technikáját. Leggyakrabban a jó viselkedésért cserébe édességet adtak (41 százalék) vagy megengedték az elektronikus eszközök használatát (33 százalék), még annak ellenére is, ha azt otthon nem szabad.

 • A 12 év alatti gyermekek 49 perc 47 másodperc után unni kezdik a hosszú távú repülőutakat.
 • A gyermekkel utazó szülők három legfőbb félelme: 64 százalék amiatt aggódik, hogy mivel foglalja le a gyereket, 43 százalékuk tart attól, hogy más utasokat zavarja a gyermek viselkedése, 23 százalékukat aggasztja gyermekük megfelelő folyadékbevitele.
 • „Édesen ülni”: A szülők 41 százaléka beismerte, hogy egy repülőút során édességgel, nassolnivalóval „vesztegeti meg” gyermekét jó viselkedésért cserébe.
 • A szülők egyharmada a „kütyü” bébiszitterek híve: okostelefonos, tabletes játékokkal, filmekkel igyekeznek gyermekük figyelmét lekötni.
 • Az Emirates által kidolgozott „Unatkozó Gyermek Mutató” segíti a szülőket abban, hogy mit tegyenek az unalom elűzése érdekében.

Dr. Sandi Mann, a Central Lancashire Egyetem pszichológusa és viselkedés szakértője elmondta: „A 3-4 éves gyermekek szülei ebben a korban szembesülnek azzal, hogy gyermekük fizikailag nagyon aktívvá válik, függetlenségre törekszik és sokkal kifinomultabb szórakoztatásra van szüksége, mint fiatalabb korában.

Az utazások során népszerű „kütyü bébiszitter” nem biztos, hogy minden korosztály számára megfelelő választás. Ezek ugyanis a legfiatalabb gyermekeket kevésbé kötik le, mint idősebb társaikat. E passzív aktivitás aktívra vagy kreatívra cserélésével megelőzhető, hogy a gyermek unatkozni, nyugtalankodni kezdjen, és emiatt stresszessé tegye a szülők számára a repülőutat.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

De a szülők nem csak megvesztegetéshez folyamodnak, amikor a gyermekükkel utaznak: 7 százalékuk bevallotta, hogy egy szemfedővel relaxálva próbálja a gyermek zavaró viselkedését figyelmen kívül hagyni.

A fedélzeten a gyermekek lefoglalására a leggyakoribb választás a filmnézés. A kutatás kimutatta, hogy ezzel a legkisebb (0-2 éves) gyermekeket 40 percig, míg az idősebbeket (11-12 éves) 1 óra 45 percig lehet lekötni átlagosan. Ezután az okos eszközökön vagy a fedélzeti szórakoztatórendszerben elérhető játékok következnek, amik a fiatalabbakat fél órára, az idősebbeket másfél órára foglalják le.

Mindemellett, a kreatív tevékenységek, mint például a rajzolás volt a legnépszerűbb 9 éves korig, ezen életkor felett a kvízjátékok, kirakósok foglalták le leginkább a gyermekeket. A színezők és a matricás füzetek a fiatalabbak számára voltak a leginkább vonzók.

Dr. Sandi Mann hozzátette: „A legkisebb gyermekeknek nincs szükségük igazán kifinomult játékokra egy repülőút során, sokkal inkább lefoglalja őket a környezetük – beleértve a többi utast, és persze a saját szüleiket. A folyosón való rendszeres sétálás például jó mozgás a kisgyermekeknek, a kisebb babák számára pedig érdekes környezetváltozás. Ne feledkezzünk meg az éneklésről vagy az „Itt a baba, hol a baba” játékról sem, mindkettő jó unaloműző lehet.

Fotó: AIRportal.hu

Az idősebb gyerekeknek már egyszerűbb eszközöket is adhatunk, például jegyzetfüzetet és tollat, kirakós könyvet vagy képeskönyvet. Ügyeljünk rá, hogy bizonyos időközönként megszakítsák a játékot egy kis sétálással a kabinban, és ahogyan otthon is, igyekezzünk korlátozni a passzív befogadást. Ne féljünk attól, hogy unatkozni fognak, ha csak néhány egyszerű eszközzel vannak körbe véve, hamar megtalálják a kreatív módját annak, hogy lefoglalják magukat.”

Jade Cobbs, az Emirates légiutas-kísérők vezetője hozzátette: „Megértjük, hogy sok szülő egyenesen retteg attól, hogy unatkozó gyerekekkel kell utaznia egy hosszú távú járaton. Ugyanakkor a szülőknek nem kell addig várniuk, amíg bekapcsol a gyerekeknél az unalom-riasztó. Kezdve a légiutas-kísérőktől kérhető játékcsomagtól, egészen az Emirates ice fedélzeti szórakoztató rendszerében nézhető családbarát filmekig és TV-műsorokig, számtalan jól előkészített elfoglaltság, interaktív játék és fedélzeti szórakoztató lehetőség áll a szülők rendelkezésére az unalom elűzésére.”

Dr. Sandi Mann egy hasznos útmutatót hozott létre a repülőút alatti tevékenységek felépítésére. A tevékenységek Aktív (A), Passzív (P), Interaktív (I), Kreatív (K) vagy Szenzoros (SZ) csoportokra osztotta fel, melyek folyamatos változtatásával és az adott tevékenység megfelelő időben történő abbahagyásával a gyermekek unalma és nyugtalansága minimalizálható.

HOGYAN UTAZZUNK KISGYERMEKKEL? 

 

MINDEN KOROSZTÁLY

 • Ösztönözzük alvásra a gyermekeket! – Az elektronikus eszközök használatát követően a legtöbb időt igénylő elfoglaltság az alvás. Meglepő, de az alvás esetén csak minimális különbség van a korosztályok között: 0 és 12 éves kor között átlagosan 80 percet alszanak a gyermekek a repülőn. Ügyeljünk arra, hogy mindig bepakoljuk a kézipoggyászba a gyermek megszokott takaróját és kedvenc játékait, melyek segítenek abban, hogy könnyen elszundítson. Az Emirates légiutas-kísérői a gépen található „Fly with me Animals” kollekcióból is szívesen adnak puha plüssállatot és gyapjútakarót a gyermekeknek.
 • Használjuk a fedélzeti szórakoztató rendszert! – A tévézés az egyik legjobb figyelemelterelés minden korosztály számára, és a gyermekek bármikor képesek 70 vagy akár 100 percet is mozizni. TV-műsorokat nézni, videójátékot játszani a fedélzeti szórakoztató berendezésen vagy okos eszközön a legjobb szórakoztató módszerek közé tartoznak. Az Emirates ice fedélzeti szórakoztató rendszere kifejezetten gyermekeknek szóló csatornákat is tartalmaz, ahol családi TV műsorok, filmek, zenék és játékok közül válogathatnak a szülők.

KISGYERMEKEK (0-6 ÉVES KOR)

 • Ne terheljük túl a gyerekeket túl sok aktivitással! – A kutatások is bizonyították: kisgyermekek esetén a kevesebb több, ha figyelemelterelésről van szó az utazás során. Engedjük, hogy felfedezzék a környezetüket és a körülöttük lévő tárgyakat! Sétáljunk velük fel-alá a kabinban, vagy játsszunk interaktív játékokat a többiek és a tárgyak bevonásával: például keressünk együtt egy kalapos embert vagy egy piros pólót viselő utast.
 • Ügyeljünk rá, hogy a kézi poggyászban mindig legyen hely egy kifestőnek vagy színezőnek! – A rajzolás kifejezetten kedvelt időtöltés a 9 éves vagy annál fiatalabb gyermekek körében. A színezők és matricás könyvek leginkább a kicsik számára vonzók, míg a kvízek vagy kirakós játékok inkább az idősebbeket foglalják le. A nagyobb gyermekek számára az Emirates légiutas-kísérői a „Fly with me Lonely Planet Activity” csomagot ajánlják.

IDŐSEBB GYERMEKEK (7-12 ÉVES KOR)

 • Zenehallgatás – A 11-12 évesek akár 50 percet is szívesen töltenek zenehallgatással, szemben a kisebbekkel, akik átlagosan csak 13 percig hallgatnak zenét. Nem kell aggódnunk akkor sem, ha otthon maradt a saját iPodunk, mert az Emirates ice fedélzeti szórakoztató rendszer segítségével számtalan zene közül választhatunk, és kifejezetten a gyermekek számára készült, színes fejhallgatók is vannak a fedélzeten – kérjük bátran a személyzet segítségét!
 • Beszéljünk a gyermekekhez! – A gyermekek 50-100 percig is képesek beszélgetni szüleikkel vagy egymással, ami megegyezik az elektronikus eszközökkel töltött idővel. Figyeljünk rá, hogy repülés közben néha tegyük el az elektronikus eszközöket, és bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy beszélgessenek egymással. Akár a filmről, amit éppen megnéztek, vagy arról, hogy mit néznének meg szívesen a landolás után. Az Emirates fedélzeti kamerái segítségével bárki végig nézheti madártávlatból a landolást és a reptéri taxizást is az ülésekbe szerelt képernyőkön.

UTAZÁS GYERMEKEKKEL AZ EMIRATES JÁRATAIN

Az Emirates számos előnyt nyújt a hosszú távú járatokon utazó kisgyermekes családok számára. Jade Cobbs, az Emirates légiutas-kísérők vezetője megosztott néhány bennfentes tanácsot, hogyan élvezhetik a családok leginkább ezeket az előnyöket.

 

Segítő kéz a repülőtéren:

 • Ugord át, és menj előre! – Azok számára, akik kisgyermekekkel utaznak, az Emirates lehetővé teszi, hogy sorban állás nélkül, a családok részére fenntartott check-in pultnál csekkoljanak be, így biztosítva, hogy a reptéren töltött idő minél gondtalanabb legyen.
 • Elsőbbségi beszállás – A kisgyermekes családok mindig elsőként szállhatnak fel a gépre, így több idő jut arra, hogy kényelmesen elhelyezkedhessenek.
 • Pakolás és lazítás – Az online becsekkoló családok a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren egy Emirates számára kijelölt poggyászfeladó pultnál adhatják fel csomagjaikat. A becsekkolásra a repülést megelőző 6 és 24 óra között van lehetőség, hogy a családi utazás a lehető leggördülékenyebben történjen.
 • Extrák – Akik csecsemővel vagy kisgyermekkel utaznak az Emirates járatain, extra feladott poggyászt, több kézi poggyászt, illetve, ha van elég hely, akkor összecsukható babakocsit vagy autós ülést is magukkal vihetnek.
 • Gurulj át! – A Dubaji Nemzetközi Repülőtérről utazó családok az Emirates ingyen igénybe vehető babakocsiját is használhatják a reptéren való közlekedéshez (iker babakocsik szintén elérhetők).

Kényelmesen a fedélzeten:

 • Extra tér – A turista osztályon a válaszfalas üléseket a csecsemővel utazó családok számára tartják fent, így biztosítva egy kis extra teret, hogy minél kényelmesebben teljen az utazás.
 • Tisztasági csomag – A kisbabával vagy csecsemővel utazók a mosdóban találják a lehajtható pelenkázó asztalt, az Emirates légiutas-kísérői pedig szívesen biztosítanak csecsemő csomagot, melyben olyan hasznos dolgok találhatók, mint a pelenka, előke vagy törlőkendő.
 • Unaloműzés – Elfogytak a tableten az epizódok? Kezd lankadni a gyermekek figyelme? Elég csak felkapniuk színes fejhallgatóikat, és az Emirates ice fedélzeti szórakoztató rendszerben bőven válogathatnak a legújabb gyerekeknek szóló TV-műsorok és a legnépszerűbb rajzfilmek közül, amelyek órákra lefoglalják őket.
 • Jutalom – A Skywards Skysurfers segítségével a legkisebb utasok minden utazást igazi kalandként élhetnek meg. A 2 és 16 év közötti gyermekek extra előnyökhöz és szolgáltatásokhoz is juthatnak, ha csatlakoznak az Emirates Skywards törzsutas programjához. Amellett, hogy minden repülés alkalmával gyűjthetik a mérföldjeiket, egyéb jutalomban is részesülhetnek, például ingyenes repülőutat vagy belépőt nyerhetnek a dubaji Wild Wadi Water Parkba.