Manapság nem ritka, hogy egy család tagjai különböző országokban vagy akár más-más kontinensen laknak, és előfordulhat olyan eset is, hogy nem tud mindenki egyszerre utazni. Összeszedtük a legfontosabb információkat arról, mikor és hogyan repülhet kísérő nélkül egy gyermek.

A kísérő nélkül utazó gyermeket a légiközlekedésben „unaccompanied minor”-nak (UM) nevezik. A legtöbb légitársaságnál külön szolgáltatás érhető el erre, de például a fapadosok többsége egyáltalán nem szállít gyermekeket felnőtt kísérő nélkül.

Az ilyen utazás megszervezésénél a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mennyi idős gyermek kíván kísérő nélkül utazni. A korhatárokra vonatkozó szabályok légitársaságonként eltérnek: abban azonban megegyezik a szabályozás, hogy
5 év alatti gyermek nem utazhat kísérő nélkül, ezen kor felett azonban más-más lehetőségeket kínálnak az egyes cégek.

Az UM szolgáltatás igénybevételét a légitársaságok szabályzatai az egyedül utazó gyermekek esetén kötelezővé is teszik. A korhatár légitársaságonként eltérő, a legtöbb cégnél 11-16 éves kor alatti gyermek esetén kötelező igénybe venni.

Az utazás megszervezése előtt mindenképpen át kell olvasni a légitársaság erre vonatkozó szabályzatát és értesíteni kell erről az utazáshoz választott társaságot, akik segítséget nyújtanak a további teendőkhöz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Mit jelent az unaccompanied minor szolgáltatás?

Amennyiben a család ezt a szolgáltatást veszi igénybe, biztosak lehetnek abban, hogy a gyermeket a repülőút kezdetétől a célállomás eléréséig segíteni, kísérni fogják az erre kijelölt légitársasági és földi kiszolgáló dolgozók.

A szolgáltatást előre kell foglalni repülőjegy vásárlásakor, és plusz költsége is van:
rövidebb járatok esetében 50-100 euró, hosszabb utakon akár 300 euró is lehet.

Forrás: Unsplash

A szolgáltatás a légitársaságok által megjelölt korhatárok között kötelező, a felett pedig opcionális.

A repülőtérre a gyermeknek felnőtt kísérettel kell érkeznie, akinek az adatait előre el kell küldeni a légitársaságnak, majd azokat be is kell mutatni az illetékes személynek, aki ezután segít a kicsinek a tájékozódásban.

Egyes reptereken olyan lehetőség is van, hogy a felnőtt kísérő speciális belépőt kap, így a beszállókapuig kísérheti a kiskorút.

Az érkezési repülőtéren ugyancsak nem akárki veheti át a kiskorút: szintén csak nagykorú kísérő várhatja őt, akinek azonosítania kell magát az előre egyeztetett adatok alapján, csak neki adják át a gyermeket.

Egyéb szabályok

Ahogy korábban írtuk, légitársaságonként eltérő szabályok vonatkozhatnak az egyedül utazó gyermekekre.

Így például van olyan cég, amely bizonyos kor alatt nem engedélyezi az átszállást, illetve olyan is, aki nem engedélyezi, hogy a gyermek az utolsó csatlakozó járattal utazzon, hogy késés esetén ne maradjon egész éjszakára egyedül a repülőtéren.

A legbiztonságosabb, ha olyan járatot választunk, amely megszakítás nélkül repül a célállomásra (amennyiben ez lehetséges).

Ezek mellett fontos, hogy a gyermek utazásához szükséges úti okmányok és igazolások/engedélyek is rendelkezésre álljanak egyik, vagy akár mindkét szülőtől. A küldő, fogadó és tranzit országok szabályai ebben a tekintetben eltérőek lehetnek, így ezeket is érdemes tanulmányozni. Az utazási irodák, vagy légitársaságok ebben a segítségünkre lehetnek.

Tippek a gyermek biztonságos utazásáért

Legfontosabb, hogy az utazás előtt a szülő, vagy gondviselő mérje fel, hogy a gyermeke érett-e, felkészült-e arra, hogy egyedül utazzon. Attól függetlenül, hogy egy adott légitársaság milyen minimális kort határoz meg, a szülő tudja a legjobban megítélni, hogy a gyermeke felkészült-e egy ilyen utazásra.

Sokat segíthet az is, ha a gyermek ért és beszél (illetve meg is mer szólalni) legalább alapszinten angolul, vagy azon az idegen nyelven, amelyik országba utazik, vagy amelyik ország légitársaságával repül.

Mindenképpen beszélgessünk el a gyerekkel arról, hogyan kell a repülőtéren tájékozódni, hogyan kell viselkedni, a gyermek kitől kérhet segítséget.

A légiutaskísérők a repülőút alatt is figyelnek az egyedül utazó kiskorúakra, ezért értessük meg a gyerekkel, hogy nyugodtan kérdezheti a személyzetet.

Érdemes egy feljegyzést tenni a gyermek táskájába arról, hogy van-e bármilyen betegsége, allergiás-e valamire, szed-e valamilyen gyógyszert. Írjuk le, hogy baleset vagy bármilyen egyéb nem várt helyzet esetén kit kell értesíteni.

Tegyünk be édességet, szendvicset, a kedvenc csokiját a táskájába, valamint a kedvenc játékait, egy tabletet vagy könyvet – bármit, amivel az úton el tudja foglalni magát.

Magyarázzuk el neki, hogy a viselkedésével ne zavarja a többi utast, használjon fülhallgatót, ha mesét néz. Legyen nála elég készpénz, amennyiben bármilyen váratlan helyzet fordul elő.