Szinte teljesen üres repülőtér, gyors áthaladás a biztonsági ellenőrzéseken, viszont a repülőgépen zsúfolt kabin, az együtt utazók szétültetésével és lazán kezelt maszkviseléssel – leginkább így lehet jellemezni azt, hogy milyen volt Máltára és onnan hazautazni a Wizz Air járatain.

Jelenleg a legbiztonságosabb európai államok közé tartozik Málta, az új esetek száma már hetek óta 0 és 15 között ingadozik, ezért döntöttünk mi is úgy, hogy a Földközi-tenger közepén található szigetországot látogatjuk meg. Málta a magyar tisztifőorvosi hivatal által „zöldnek”, azaz veszélytelennek minősített hely, tehát nem kell kötelező házi karanténba vonulni, amikor hazaérkezünk.

Egy keddi napon, délelőtt 11 óra körül érkeztünk meg a Liszt Ferenc-reptérre: megdöbbentő volt látni, hogy az utasfelvételi csarnokban alig lézengett valaki.

A biztonsági ellenőrzésen 2 perc alatt áthaladtunk, hiszen olyannyira kevés volt az utas, hogy a gyorsítósávot használták. A Skycourtba érkezve szokatlan látvány, hogy mennyire kevés az utas.

A Mastercard váróban összesen körülbelül 5-6 ember tartózkodott, a távolságtartásra pedig plüssmacik figyelmeztettek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lounge kínálata megváltozott a járvány következtében: a korábbi saláták, fasírt, tortilla helyett előre csomagolt szendvicsek közül lehetett választani, amelyek kifejezetten finomak voltak. 

A Wizz Air máltai járatára a beszállítás zökkenőmentesen zajlott, azonban a megszokottnál is lassabb volt a folyamat, hiszen csak az első ajtón lehetett a fedélzetre lépni.

Zsúfolt járat, laza maszkviselés, szétültetés

A repülőgépen szinte telt ház volt, alig akadt egy-két üres szék.

A maszkviselés papíron kötelező, viszont ezt nem mindenki veszi komolyan: egyes utasok szinte az egész utat enélkül tették meg, és a légiutas-kísérők sem figyelmeztették őket.

A közelmúltban több olvasónk a fedélzeti maszkviselés laza kezelésével kapcsolatban hasonló tapasztalatokról számolt be, a Wizz Air vagy más légitársaságok zsúfolt járatairól. De kaptunk olyan visszajelzéseket is, ahol fegyelmezettebbek voltak az emberek, vagy ha mégsem, a légiutas-kísérők utasították az illetőket a maszkviselésre.

A Wizz Air a járvány közepette sem szüntette meg azt a gyakorlatát, hogy az egy foglaláson, együtt utazó társaságokat, családokat (kivéve a kisgyermekeseket) a rendszer véletlenszerűen (illetve némi szándékossággal) a kabin különböző részére ülteti szét, ha nem vásároltak feláras helyfoglalást, ezért erre továbbra is legyünk lélekben felkészültek.

Egyes utasok megpróbálják a beszállítás végeztével elcserélni a helyüket, amely viszont egy esetleges fertőzés esetén nehezíti meg annak visszakövetését, hogy valójában ki hol foglalt helyet a gépen.

Az ülések hátuljában jelenleg nincs Wizz-magazin, így az étel- és italkínálat, valamint a duty free áruk a légiutas-kísérők segítségével ismerhető meg, de a hangosbemondón keresztül ugyanúgy elmondják az aktuális ajánlatot. 

A járat során arra is felhívták a figyelmet, hogy a Máltára történő belépéshez két formanyomtatványt kell kitölteni, igény esetén ki is osztották ezeket.

Bárhová is utazunk a jelen helyzetben, alaposan érdemes utánanézni, hogy az adott országba belépéshez milyen iratokra és esetleg külön adatlapra van szükség.

A máltai repülőtéren mindkét ajtón keresztül el lehetett hagyni a fedélzetet. A terminálba belépéskor lázat nem mértek, de a légikikötő honlapján az olvasható, hogy bizonyos esetekben ez megtörténhet. Az előzőleg kitöltött adatlapot egy kihelyezett dobozba kell bedobni, további teendője azonban nincs az utasnak megérkezés után. 

A visszaút során gyorsan ment a biztonsági ellenőrzés, nem kellett sokat várakozni, bár a máltai reptér a budapestinél jóval zsúfoltabbnak tűnt. A Budapestre érkezés után – noha schengeni országból érkeztünk – ellenőrzik az úti okmányokat, viszont nem alakult ki nagy sor itt sem. 

Összegzésképpen elmondható, hogy a járvány előttihez viszonyítva mindenhol nagyon kevés az utas, nincs sorban állás, minden zökkenőmentesen és gyorsan megy. Arra viszont számítani lehet, hogy egyes járatok közel telt házzal üzemelnek, nem biztosítható az utazás minden szakaszában az előírt távolságtartás. Sajnos vannak, akik nem törődnek a járvány terjedését lassító intézkedésekkel, és nem viselnek a maszkot, ráadásul erre a személyzet sem figyelmeztet mindenhol.

Az emberek nagy része még mindig bizonytalan, nem akar utazni, ezért akik mégis belevágnak, különös élményben lehet részük, hiszen egy-egy népszerű látványosságot turistáktól (szinte) mentesen tekinthetnek meg. Az elmúlt években egyes helyeken nagyon zavaróvá váló tömegturizmus jelensége csaknem teljesen megszűnt, ez pedig igazán sokat ad hozzá az élményhez.

Kapcsolódó cikk:

Kipróbáltuk: ilyen most repülővel utazni Európában