Sajnos gyakran hallani olyan eseteket, amikor az utazó egészen más állapotban találta a bőröndjét a repülőút után, mint ahogy azt a becsekkoláskor leadta. Bár garantált megoldás nincs, néhány egyszerű trükkel biztonságosabbá teheted a poggyászod.

Szerencsére nem általános az, hogy az ember kinyitva, megrongálva kapja vissza a csomagját az érkezési reptéren, és természetesen nem kell paranoiásnak lenni sem, de nem árt az óvatosság egy-egy út előtt.

Egyet jó tudni: a legjobb tolvajok olyan holmikat vesznek ki a táskából, amikre nincs azonnal szükségünk, így a gyanútlan turista csak később veszi észre, hogy hiányoznak – például a hotel szobánkban, ahonnan már nem tud mit tenni.

De mit tehetünk a biztonságért?

A legfontosabbakat kistáskába, amit mindig magunknál tartunk
A legfontosabb holmi az utazás alatt az útlevél és a bankkártya. Ezeket a legnehezebb rövid idő alatt újra elkészíttetni, illetve pénz nélkül nem lehet (vagy nehezebb) utazni, szállást találni, vagy megvenni a repülőjegyet a haza útra. Emellett természetesen fontos a telefon, az egyéb iratok és a készpénz, amennyiben viszünk magunkkal. Ezeket mindenképpen egy külön kistáskába érdemes tenni, lehetőleg olyan zsebbe, ahol nincs is más, így nem kell percekig keresgélni, hanem egyből kiderül, ha esetleg eltűnnek.

Hirdetés

Műanyag zacskó
Előfordulhat az is, hogy nem utazás alatt, hanem már átvizsgáláskor eltűnik valami. Hogy ezt elkerüljük, a legértékesebb holmikat helyezzük el egy átlátszó zacskóba, és úgy tegyük a tálcára átvizsgáláskor, így ahogy kijött a röntgen alól, azonnal látjuk, hogy hiánytalanul megvan mindenünk. Az utasbiztonsági területek a legtöbb repülőtéren jól be vannak kamerázva, így ha bármi eltűnt, forduljunk a repülőtér biztonsági szolgálatához és kérjük, hogy nézzék vissza a felvételeket.

Bőröndfóliázás

Forrás: unsplash.com

Minden nagy reptéren lehetőség van arra, hogy műanyag fóliával becsomagoljuk a bőröndünket. Egyrészt a tolvajok ellen, másrészt a táska védelme miatt. De tekinthetjük úgy ezt a csomagolást, mintha nagy betűkkel ráfestenénk a bőröndünkre, hogy “Értékes holmikat tartalmaz, nem akarom, hogy kinyisd!”. Ettől függetlenül megnehezítheti a tolvajok dolgát, sőt, a leszakadt fólia sem jelenti feltétlenül azt, hogy kiraboltak, lehet, hogy biztonsági ellenőrzés miatt került le róla. A bőröndfóliázás előnye, hogy bizonyos mértékig magát a bőröndöt is megóvja a sérülésektől és a szennyeződésektől.

Gyorskötöző
Mindenki ismeri ezt a kis műanyag eszközt, amivel könnyedén lehet rögzíteni dolgokat egymáshoz: például a bőrönd két cipzárját. A gyorskötöző azért praktikus, mert legalább azt megakadályozza, hogy véletlenül szétcsússzon a táska cipzárja. Ha megérkezik a bőröndünk, látjuk, ha valaki kinyitotta – a lakattal ellentétben nem lehet ugyanis visszatenni, hiszen egyszer használatos. Ha eltűnt a költöző, kezdhetünk gyanakodni. A gyorskötöző viszont ne adjon hamis biztonságérzetet, mert a gyakorlott tolvajok akár anélkül is bele tudnak nyúlni a táskánkba, hogy a gyorskötözőt levágnák a helyéről.

Lakat
A lakat jó megoldás lehet, viszont ezeket könnyebb kinyitni úgy, hogy aztán feltűnés nélkül vissza is lehessen zárni. A számos lakatot, kulcslyuk híján álkulccsal sem lehet kinyitni, ha pedig fel van feszítve, szintén azonnal szólhatunk a biztonságiaknak. Egyes országokba utazva azonban vigyük figyelembe, hogy csak olyan lakatot lehet használni, amit a hatóságok – szükség esetén – ki tudnak nyitni. A lakat is hasonló hamis biztonságérzetet nyújthat, mint a gyorskötöző.

Biztosítás
Bár a rossz érzést, hogy ellopták a kedvenc ruhánkat vagy ékszerünket, nem enyhíti, ha fizet a biztosító, azért valamennyi kárpótlást nyújt, ha véletlenül ebbe a helyzetbe kerülünk. A biztosítások feltételeit (apróbetű) azonban érdemes áttanulmányozni, mert a legtöbb utasbiztosítás készpénzre, ékszerre nem térít és a műszaki cikkek értékének is csak a töredékét kaphatjuk vissza egy esetleges lopás esetén.

Összességében az értékeink biztonságáért mi magunk, utasok tudunk a legtöbbet tenni:

  • készpénzt, ékszert, műszaki cikket, vagy egyéb nagy értékű tárgyat soha ne csomagoljunk a feladott poggyászba
  • ha fapadossal utazunk, tájékozódjunk előre a kézipoggyászok szabályairól az adott légitársaságnál, és az értékeket olyan táskában helyezzük el, amit biztosan magunkkal vihetünk a fedélzetre
  • ha a kézipoggyászunkat a reptéren, vagy akár beszállításkor mégis elveszik, hogy azt a repülőgép csomagterébe rakodják be, még mielőtt átadnánk a poggyászt távolítsuk el a csomagból, és vigyük magunkkal a fedélzetre az értékeket
  • figyeljünk az értékeinkre, a kézipoggyászunkat soha ne veszítsük szem elől a repülőtéren sem. A reptéren őrizetlenül hagyott poggyászok miatt egyéb bonyodalmakba is kerülhetünk!
Hirdetés