Sajnos gyakran hallani olyan eseteket, amikor az utazó egészen más állapotban találta a bőröndjét a repülőút után, mint ahogy azt a becsekkoláskor leadta. Bár garantált megoldás nincs, néhány egyszerű trükkel biztonságosabbá teheted a poggyászod.

Szerencsére nem általános az, hogy az ember kinyitva, megrongálva kapja vissza a csomagját az érkezési reptéren, és természetesen nem kell paranoiásnak lenni sem, de nem árt az óvatosság egy-egy út előtt.

Egyet jó tudni: a legjobb tolvajok olyan holmikat vesznek ki a táskából, amikre nincs azonnal szükségünk, így a gyanútlan turista csak később veszi észre, hogy hiányoznak – például a hotel szobánkban, ahonnan már nem tud mit tenni.

De mit tehetünk a biztonságért?

A legfontosabbakat kistáskába, amit mindig magunknál tartunk
A legfontosabb holmi az utazás alatt az útlevél és a bankkártya. Ezeket a legnehezebb rövid idő alatt újra elkészíttetni, illetve pénz nélkül nem lehet (vagy nehezebb) utazni, szállást találni, vagy megvenni a repülőjegyet a haza útra. Emellett természetesen fontos a telefon, az egyéb iratok és a készpénz, amennyiben viszünk magunkkal. Ezeket mindenképpen egy külön kistáskába érdemes tenni, lehetőleg olyan zsebbe, ahol nincs is más, így nem kell percekig keresgélni, hanem egyből kiderül, ha esetleg eltűnnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Műanyag zacskó
Előfordulhat az is, hogy nem utazás alatt, hanem már átvizsgáláskor eltűnik valami. Hogy ezt elkerüljük, a legértékesebb holmikat helyezzük el egy átlátszó zacskóba, és úgy tegyük a tálcára átvizsgáláskor, így ahogy kijött a röntgen alól, azonnal látjuk, hogy hiánytalanul megvan mindenünk. Az utasbiztonsági területek a legtöbb repülőtéren jól be vannak kamerázva, így ha bármi eltűnt, forduljunk a repülőtér biztonsági szolgálatához és kérjük, hogy nézzék vissza a felvételeket.

Bőröndfóliázás

Forrás: unsplash.com

Minden nagy reptéren lehetőség van arra, hogy műanyag fóliával becsomagoljuk a bőröndünket. Egyrészt a tolvajok ellen, másrészt a táska védelme miatt. De tekinthetjük úgy ezt a csomagolást, mintha nagy betűkkel ráfestenénk a bőröndünkre, hogy „Értékes holmikat tartalmaz, nem akarom, hogy kinyisd!”. Ettől függetlenül megnehezítheti a tolvajok dolgát, sőt, a leszakadt fólia sem jelenti feltétlenül azt, hogy kiraboltak, lehet, hogy biztonsági ellenőrzés miatt került le róla. A bőröndfóliázás előnye, hogy bizonyos mértékig magát a bőröndöt is megóvja a sérülésektől és a szennyeződésektől.

Gyorskötöző
Mindenki ismeri ezt a kis műanyag eszközt, amivel könnyedén lehet rögzíteni dolgokat egymáshoz: például a bőrönd két cipzárját. A gyorskötöző azért praktikus, mert legalább azt megakadályozza, hogy véletlenül szétcsússzon a táska cipzárja. Ha megérkezik a bőröndünk, látjuk, ha valaki kinyitotta – a lakattal ellentétben nem lehet ugyanis visszatenni, hiszen egyszer használatos. Ha eltűnt a költöző, kezdhetünk gyanakodni. A gyorskötöző viszont ne adjon hamis biztonságérzetet, mert a gyakorlott tolvajok akár anélkül is bele tudnak nyúlni a táskánkba, hogy a gyorskötözőt levágnák a helyéről.

Lakat
A lakat jó megoldás lehet, viszont ezeket könnyebb kinyitni úgy, hogy aztán feltűnés nélkül vissza is lehessen zárni. A számos lakatot, kulcslyuk híján álkulccsal sem lehet kinyitni, ha pedig fel van feszítve, szintén azonnal szólhatunk a biztonságiaknak. Egyes országokba utazva azonban vigyük figyelembe, hogy csak olyan lakatot lehet használni, amit a hatóságok – szükség esetén – ki tudnak nyitni. A lakat is hasonló hamis biztonságérzetet nyújthat, mint a gyorskötöző.

Biztosítás
Bár a rossz érzést, hogy ellopták a kedvenc ruhánkat vagy ékszerünket, nem enyhíti, ha fizet a biztosító, azért valamennyi kárpótlást nyújt, ha véletlenül ebbe a helyzetbe kerülünk. A biztosítások feltételeit (apróbetű) azonban érdemes áttanulmányozni, mert a legtöbb utasbiztosítás készpénzre, ékszerre nem térít és a műszaki cikkek értékének is csak a töredékét kaphatjuk vissza egy esetleges lopás esetén.

Összességében az értékeink biztonságáért mi magunk, utasok tudunk a legtöbbet tenni:

  • készpénzt, ékszert, műszaki cikket, vagy egyéb nagy értékű tárgyat soha ne csomagoljunk a feladott poggyászba
  • ha fapadossal utazunk, tájékozódjunk előre a kézipoggyászok szabályairól az adott légitársaságnál, és az értékeket olyan táskában helyezzük el, amit biztosan magunkkal vihetünk a fedélzetre
  • ha a kézipoggyászunkat a reptéren, vagy akár beszállításkor mégis elveszik, hogy azt a repülőgép csomagterébe rakodják be, még mielőtt átadnánk a poggyászt távolítsuk el a csomagból, és vigyük magunkkal a fedélzetre az értékeket
  • figyeljünk az értékeinkre, a kézipoggyászunkat soha ne veszítsük szem elől a repülőtéren sem. A reptéren őrizetlenül hagyott poggyászok miatt egyéb bonyodalmakba is kerülhetünk!