Tizenhárom repülőgéppel tovább üzemel a Ukraine International Airlines (UIA), a Sky Up pedig újraindította a jegyek értékesítését, miután kormányzati közreműködéssel megállapodtak a biztosítókkal és lízingcégekkel.

Az aktuális menetrendjének megfelelően fenntartja az üzemelést az Ukraine International Airlines (UIA). A légitársaság közlése szerint a biztosítókkal és a lízingcégekkel folytatott tárgyalások során sikerült kompromisszumos megoldást találni, ugyanakkor a megváltozott biztosítási díjak és az alacsonyabb forgalom miatt a cég úgy döntött, hogy átmenetileg csak 13 géppel folytatja az üzemelést.

Amint korábban megírtuk, a lízingbeadó cégek felszólítására az UIA öt Boeing 737-800-asát egy spanyolországi légikikötőbe repülte át tárolásra, emellett még két gépe jelenleg hajtómű-karbantartás miatt Belgrádban tartózkodik. A cég flottájában eredetileg 12 Boeing 737-800, 4 Boeing 737-900ER, 2 Boeing 767-300, 7 Embraer ERJ-190 és 195 repült, 1 Boeing 777-200ER pedig tárolás alatt van az adatbázisok szerint.

Fotó: AIRportal.hu

A Sky Up légitársaság pedig arról számolt be közleményében, hogy újraindította a repülőjegyek értékesítését, a légitársaságok és az ukrán kormány közös lépéseinek köszönhetően.

Amint korábban megírtuk, Sky Up ideiglenesen felfüggesztette a repülőjegyek értékesítését február 14. és 16. között, miután a legnagyobb biztosítók arról értesítették az ukrán légitársaságokat, hogy 48 órán belül felfüggesztik az ország légterében közlekedő repülőgépek biztosítási fedezetét az orosz katonai megszállás és fegyveres konfliktus megnövekedett kockázatai miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindeközben az elmúlt évben indult, lízingelt Boeing 737-800-asokkal repülő ukrán Bees légitársaság mind a négy gépét visszarendelte Franciaországba a bérbeadó az elmúlt napokban. A cég az UIA segítségével szállítja el utasait, amíg a katonai konfliktus kockázata fennáll, és vissza nem kapja gépeit.

Az ukrán kormány 592 millió USA-dollár összegű garanciaalapot különített el a biztosítótársaságok és lízingcégek megnyugtatása érdekében, hogy fenntarthatók legyenek a légiközlekedési kapcsolatokat.

Fotó: AIRportal.hu