November 1-től kezdődően ír riválisához, a Ryanairhez hasonló kézipoggyász-szabályzatot vezet be a Wizz Air.

Forrás: Wizz Air

A magyar hátterű diszkont légitársaság járatain a priority boardinggal nem rendelkező utasok legfeljebb egy kis méretű 40x30x20 cm-es kézipoggyászt vihetnek magukkal. A az elsőbbségi szolgáltatást (WIZZ Priority) megvásároló utasok egy további fedélzeti kézipoggyászt (legfeljebb 55x40x23 cm) vihetnek magukkal a fedélzetre.

Az elsőbbségi beszállítást nem vásárló utasok eddig a nagyobb kézipoggyászaikat ingyenesen adhatták fel, azonban november 1-től ez is megváltozik: a Wizz Air bevezeti a 10 kg súlyú feladott poggyászt 7 eurótól induló áron.

Az október 10. előtt foglalt, 2018. november 1. utáni időszakra szóló WIZZ Priority nélküli foglalásokhoz a Wizz Air díjmentesen hozzáad egy 10 kg-os feladott poggyászt, míg a szintén korábban foglalt és november 1. utáni időszakra szóló, de feladott poggyászt tartalmazó foglalásokhoz díjmentesen WIZZ Priority szolgáltatást ad a légitársaság.

Johan Eidhagen, a Wizz Air marketing vezetője a bevezetés hátteréről telefonon nyilatkozva azt mondta az AIRportalnak, hogy az előző szabályok tapasztalataiból okulva vezették be új rendszert, ugyanakkor a további tapasztalatok függvényében finomhangolások nem kizártak. A társaság azt várja, hogy csökkenni fognak a földi kiszolgálásból fakadó járatkésések.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hangsúlyozta emellett, hogy a 7 eurós ár bevezetésével nem a kiegészítő árbevétel növelése a légitársaság célja, jelentős hatása egyébként sem lesz erre a mutatóra ennek a tételnek.

A november 1-jei bevezetéssel kapcsolatban Eidhagen azt mondta, viszonylag csendes időszakot választottak az induláshoz, így fennakadás esetén kisebb hatása lehet a szabályváltozásnak.

Igazodik a Ryanairhez

Amint arról korábban beszámoltunk, a Ryanair is november 1-től szigorít kézipoggyász-szabályzatán: Az elsőbbségi beszállítás opciót nem választó utasok november 1-től mindössze egy darab kis kézicsomagot vihetnek magukkal a Ryanair-járatok fedélzetére.

A gurulós kabintáska méretű, maximum 10 kg tömegű kézipoggyászokat ezen túl az utasoknak a check-innél, vagy a repterek poggyászfeladó pultjainál le kell adni, ennek díja a foglaláskor 8, később 10 euró, vagy ugyanennyi angol font lesz.

Összehasonlításul a Ryanair pogyászméretei. (Forrás: Ryanair)

A fizetős feladott, vagy minimális kézipoggyász irányába terelik utasaikat a fapadosok

A Wizz Air lapunkhoz elküldött közleményében azt írta, hogy az intézkedés célja, hogy megkönnyítse a beszállást az utasok számára.

A légitársaság történeti adatai szerint évente több mint 10 000 járatot érint poggyászhoz kapcsolódó késés. Az is kimutatható az adatokból, hogy az elmúlt öt év során az egyes úti célokon eltöltött idő hossza folyamatosan csökken, és mára minden harmadik WIZZ-utazó három vagy kevesebb napos utat foglal.

A rövidebb utazások következményeként a WIZZ utasai könnyű, praktikus csomaggal repülnek. Az utasok egyharmada vásárolt feladott poggyászt, és hétből átlagosan mindössze egy utas választotta a fedélzetre is felvihető kézipoggyászt.

2018. november 1-től kezdődően minden utas felvihet a fedélzetre egy darab ingyenes kézipoggyászt (legfeljebb 40x30x20 cm), míg az elsőbbségi szolgáltatást (WIZZ Priority) megvásároló utasok egy további fedélzeti kézipoggyászt (legfeljebb 55x40x23 cm) is felvihetnek magukkal. Az utasok visszajelzései alapján és a megváltozott utazási szokásokhoz igazodva a Wizz Air bevezeti a 10 kg súlyú feladott poggyászt a kényelmes utazási élmény érdekében, már 7 eurótól induló áron.

A közlés szerint a légitársaság új, átlátható és igazságos poggyász-szabályzata a választás lehetőségét biztosítja utasainknak, mivel a fedélzeti és feladott poggyászokat kombinálva több mint 50 különböző összeállítást választhatnak egyéni igényeik szerint.

Johan Eidhagen, a Wizz Air marketingigazgatója elmondta: „Az utasok szabadon választható termékeket akarnak, ezen alapul a Wizz Air által is alkalmazott ultradiszkont modell. A lehető legalacsonyabb viteldíjakat akarjuk kínálni utasainknak, átlátható árazás mellett. Azáltal, hogy termékeinket, szolgáltatásainkat függetlenítjük egymástól, a Wizz Air demokratikussá teszi a repülést és lehetővé teszi, hogy az utas csak azért fizessen, amit igénybe vesz.”

A Wizz Air arra biztatja utasait, hogy válasszák a praktikus csomagolást és vásárolják meg a WIZZ Priority szolgáltatást, ami tartalmazza az ingyenes kézipoggyászt (40x30x20 cm), egy további fedélzeti kézipoggyászt (55x40x23 cm), az elsőbbségi utasfelvételt és az elsőbbségi beszállást – mindezt akár 5 euróért.

A Wizz Air bízik benne, hogy az átlátható és tiszta megközelítéssel kialakított poggyász-szabályzat hozzájárul a kényelmesebb és gyorsabb beszálláshoz, a jobb utazási élményhez és egyúttal a járatok indulásának még nagyobb arányú pontosságához. Az utasok mostantól biztosabbak lehetnek abban, hogy csomagjuk elfér a fedélzeten, és az új, több méret- és súlyváltozatot tartalmazó szabályzatnak köszönhetően a csomagok minden korábbinál több kombinációja válik elérhetővé.

Johan Eidhagen hozzátette: „Örömmel mutatjuk be új, átlátható és fair poggyász-szabályzatunkat, ami a legszélesebb választékot nyújtja utasainknak, miközben mindenki számára biztosítja az ingyenes kézipoggyászt. Biztosak vagyunk abban, hogy a több mint 50 csomagkombináció lehetősége személyre szabott módon elégíti ki utasaink igényeit, hogy ezentúl is csak azokért a szolgáltatásokért fizessenek, amelyeket igénybe is akarnak venni. November 1-től kényelmesebbé tesszük a repülést, továbbra is a lehető legalacsonyabb viteldíjakon téve elérhetővé 44 ország 143 úti célját kiterjedt hálózatunkban.”

Videóban magyarázza el az új szabályzatot a Wizz