Öt Embraer C-390 Millennium típusú taktikai szállítógépet szerez be Hollandia, ezzel váltják le a légierő kiöregedő Lockheed Martin C-130H Herculeseit. 

Az üzlettel a brazil gyártó immár a harmadik NATO-tagországot tudhatja a C-390-es típus megrendelői között Magyarország és Portugália mellett.

Christophe van der Maat védelmi miniszter közlése szerint az első Millennium 2026-ban, a maradék négy pedig az évtized végéig érkezik a flottába.

A brazil típus a holland légierő négy, 27 és 44 év közötti korú Lockheed Martin C-130H Hercules gépeit váltja, amelyek elérték az életciklusuk végét, így a különböző hibák miatt egyre kevésbé bevethetők. Az ország védelmi minisztériuma 2020 óta keresi a lehetséges utódot, miután a Herculesek 2031-ig szóló élettartam-hosszabbítását elvetették.

Forrás: Embraer

A légierő a megnövekedett szállítási igények miatt rendel öt példányt a C-390 Millenniumból, emellett a gépekkel a hét ország partnerségeként működő, európai légiszállítási parancsnokság feladataiban is részt vesznek majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraer típusa mellett azt követően döntöttek, hogy a váltótípusként szintén vizsgált, modernizált Lockheed Martin C-130J-vel szemben jobb eredményeket mutat üzemeltetési, műszaki és karbantartási szempontból is a hollandok kritériumrendszere szerint.

Hollandia az Embraer C-390 Millennium szállító változatát vásárolja, hiszen már rendelkezik Airbus A330MRTT légiutántöltő és szállító repülőgépekkel, így nem szükséges ezekhez a példányokhoz az üzemanyag-átadási képesség.

Amint korábban megírtuk Magyarország kettő, Portugália pedig öt példányt rendelt a típusból. Korábban beszámoltunk róla, hogy az Aeroplex a brazil gyártó hivatalos karbantartó központja (Embraer Authorized Service Center – EASC) lesz Magyarországon.