A Embraer C-390 Millennium megkapta a teljes körű működési képességről szóló bizonyítványt a katonai célú repülőgépek tanúsításáért felelős brazil testülettől, a gyártó pedig átadta az ország légierejének hatodik példányát.

Az Embraer a Brazil Légierő (FAB) főparancsnokságának jelenlétében tartott ünnepségen vette át a C-390 Millennium többcélú repülőgép teljes körű működési képességről szóló tanúsítványt (FOC – Full Operational Capability).

A katonai célú repülőgépek tanúsításáért felelős brazil Ipari Fejlesztési és Koordinációs Intézet által kiállított dokumentum igazolja, hogy a típus programja megfelel a légierő által meghatározott összes követelménynek, a többféle küldetés ellátásához is platformot biztosító repülőgép pedig képes végrehajtani minden olyan feladatot, amelyre tervezték.

Forrás: Embraer

A fejlesztési és tanúsítási folyamat részeként a prototípus repülőgépen mintegy 3500 órát repültek a legkülönfélébb üzemeltetési körülmények között, további 85 000 órát pedig laboratóriumi tesztpadokon és eszközökkel vizsgálták. Az évekig tartó fejlesztés, tesztelés és tanúsítás eredménye egy olyan konstrukció, amely a legmagasabb ipari szabványok szerint készült.

Az eseményen az Embraer átadta a brazil légierő hatodik C-390-esét, amely az első FOC-konfigurációban készült példány.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eddig átadott többit a jövőben frissítik és tanúsítják, emellett az összes exportra készült repülőgép is megkapja a tanúsítványt, így a Magyarország számára készülő két példány is.

A C-390 más közepes méretű katonai teherszállító repülőgépekhez képest több hasznos terhet (26 tonna) tud szállítani, gyorsabban (470 csomó) és messzebbre képes repülni, a feladatok széles skáláját láthatja el, beleértve rakomány és csapatok szállítását és ledobását, egészségügyi evakuálást, kutatás-mentést, tűzoltást és humanitárius missziókat, valamint üzemelhet ideiglenes vagy burkolatlan futópályákon, azaz tömörített talajon, füves és kavicsos pályán is. Az üzemanyag-utántöltő változatban a repülőgép már bizonyította ezt a képességét is.

A brazil légierő jelenlegi ötgépes flottájának mindegyike a légi utántöltő változat KC-390-es típusjelzéssel rendelkezik, a példányok már több mint 8200 repült órát gyűjtöttek össze, a legfrissebb adatok szerint az üzemeltetési rendelkezésre állásuk 80 százalék körüli értéket mutat, a küldetések teljesítési aránya pedig 99 százalék feletti. A C-390 Millenniumra Portugália, Magyarország és Hollandia adott megrendelést.