Görögország hét, Horvátország két új generációs tűzoltó amfíbiát rendelt a kanadai gyártótól.

Az új generációs repülőgépek beszerzése mellett a szerződések kiterjednek az alkatrész-ellátásra, valamint a képzésekre és a karbantartási támogató tevékenységre. Mindkét ország részesült a beszerzéshez az Európai Unió rescEU polgári védelmi mechanizmusának keretéből.

Az EU-ból Horvátország és Görögország mellett Franciaország, Olaszország, Portugália és Spanyolország szerez be összesen 12 tűzoltó-repülőgépet, 600 millió eurós forrásból.

A közös beszerzésben vásárolt repülőgépek az üzemeltető országok mellett szükség esetén a többi tagállamban is elláthatnak tűzoltási feladatokat.

Forrás: De Havilland

A De Havilland Canada 2022-ben indította el az új generációs turbólégcsavaros hajtóművekkel és digitális repülésirányító rendszerrel felszerelt DHC-515-ös programját, amely elődjénél nagyobb kapacitással is rendelkezik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A típus a korábbi CL-215/415-ös sorozatra épül, amely szárazföldre és vízre is képes leszállni, illetve tengerekről, tavakról és folyókról néhány perc alatt, megállás nélkül tud vizet a tartályába szivattyúzni. A típus forgalomba állítását az évtized közepére tervezi a gyártó.

Horvátország jelenleg hat CL-415-öst, Görögország pedig összesen 17 CL-215-öst és 415-öst használ a nyári időszakban egyre gyakoribb erdő- és bozóttüzek oltására.