Kiképzési repülés közben lezuhant a Magyar Honvédség egyik Airbus H145-ös helikoptere Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben – írta a minisztérium közlése alapján az MTI.

Az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – egyelőre tisztázatlan körülmények között, a Krka nemzeti park közelében lévő Cikola-kanyonban lezuhant.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Frissítés: A Magyar Honvédség csütörtökön délután közölte, hogy megtalálták a harmadik katona holttestét Horvátországban a helikopter roncsai alatt. A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságok részvételével. A területen talált roncsokat összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

(MTI – 2023.06.22.)

Közölték azt is, hogy a tárca azonnal megkezdte a családok kiértesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Honvédelmi Miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a Magyar Honvédség Airbus H145-ös helikoptere lezuhant egy gyakorlat közben Horvátországban. A gép fedélzetén hárman tartózkodtak, két áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, a harmadik katonát keresik. A horvát és a magyar hatóságok közösen vizsgálják a baleset körülményeit, Böröndi Gábor, altábornagy, a Magyar Honvédség Vezérkari Főnöke szakértőkkel együtt a helyszínre utazott.

Horvát sajtóértesülések szerint a helikopter egy drótkötélpályának ütközött, de ezt a miniszter nem erősítette meg.