Két Embraer C-390 Millennium katonai szállítógép beszerzéséről kezd tárgyalásokat Csehország hadserege és védelmi minisztériuma.

A brazil gyártó közlése szerint a cseh védelmi minisztérium átfogó elemzése megállapította, hogy az Embraer C-390 Millennium felel meg leginkább a légierő igényeinek, amely jelenleg hat CASA C295M és négy Let L-410-es szállítógépet üzemeltet.

A modern sugárhajtású katonai típust csapat- és teherszállítási feladatok mellett kutató-mentő és egészségügyi missziókra is használnák, de humanitárius műveletekre, légi tűzoltásra és üzemanyag-utántöltésre is alkalmas.

Forrás: Embraer

A beszerzési eljárás részét képezi a pilóták és műszaki személyzet kiképzése, az alkatrészellátás, valamint a típus flottába integrálása.

Mint ismert, a magyar érdekeltségű csehországi Aero Vodochody gyártó számos fontos alkatrészt készít a C-390-es típushoz, például a szárnyak belépőéleit, fedélzeti ajtókat és vészkijáratokat, a raktér rámpáját és a törzs hátsó részének egyes elemeit is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraer KC-390-es típusról korábban itt írtunk bővebben, amelynek a szállító változatát később C-390 Milleniumra nevezték át. A típus idén tavasszal szerezte meg a teljes körű működési képességről szóló bizonyítványt, a legnagyobb megrendelője a brazil légierő eddig több körben csökkentette a rendeléseit.

A Cseh Köztársaság a hatodik nemzet és a negyedik NATO-tagország Európában, amely a C-390-est választotta, a típusból eddig Portugália ötötMagyarország kettőtHollandia szintén ötöt rendelt, legutóbb pedig Ausztria jelentette be, hogy négy példányt szerez be három Lockheed Martin C-130K katonai szállítógépe leváltására.