A Magyar Légierő első C-390 Millennium típusú szállítógépe tegnap teljesítette első útját Brazíliában, ezzel megkezdődött az átadást megelőző átfogó berepülési programja.

Az Embraer Defense & Security csapata a mintegy 4 órán át tartó tesztrepülés során teljes körűen felmérte a gép működését, ezzel megkezdődött a szolgálatba állítása előtti tesztelési kampány.

A magyar kormány 2020 novemberében írt alá szerződést az Embraerrel két C-390-es beszerzéséről. A Magyar Honvédség repülőgépei lesznek az elsők a világon, amelyeken intenzív egészségügyi ellátást biztosító egység is helyet kap, ez a humanitárius missziók végrehajtásához nélkülözhetetlen képesség.

A C-390 más közepes méretű katonai szállító repülőgépekhez képest több hasznos terhet (26 tonna) képes szállítani, gyorsabban (470 csomó) és messzebbre repül.

A repülőgép a küldetések széles skáláját képes végrehajtani, mint például teher- és csapatszállítás, légi egészségügyi evakuálás, kutatás és mentés, tűzoltás és humanitárius missziók, még burkolatlan futópályákon (pl. tömörített föld és kavics) is képes le- és felszállni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraer KC-390-es típusról korábban itt írtunk bővebben, szállító változatát később C-390 Milleniumra nevezték át. Tavaly decemberben Dél-Korea volt a hetedik ország, amely a C-390-est választotta, a típusból eddig Portugália ötötMagyarország kettőtHollandia ötötAusztria négyet, a Cseh Köztársaság pedig kettőt rendelt.