A luxemburgi áruszállító légitársaság erdőtüzek oltásra szakosodott üzletágat alapított, amely három kétéltű repülőgéppel májusban kezdi meg működését.

Aquarius Aerial Firefighting (Aquarius AFF) néven alapította meg légi tűzoltó egységét a Cargolux, célja az emberéleteket és a természeti értékeket is veszélyeztető, valamint az anyagi károk mellett jelentős széndioxid kibocsátást is okozó erdőtüzek elleni küzdelem.

A légitársaság a napokban vette át az első három Air Tractor AT-802F Fire Boss típusú tűzoltó repülőgépet, amelyekkel 2024 májusától Európa-szerte képes lesz tűzoltási feladatokat ellátni.

A tervek szerint a következő három évben a tűzoltó flotta fokozatosan 12 gépesre bővül.

Forrás: Cargolux

Az AT-802F Fire Boss a texasi székhelyű Air Tractor cég által gyártott, egyhajtóműves mezőgazdasági repülőgép továbbfejlesztett és tűzoltási feladatokra felkészített kétéltű változata, amely képes szárazföldön és vízen is le-, illetve felszállni. A Pratt & Whitney PT6A hajtóművel felszerelt típus 3200 liter oltóanyag szállítására és kijuttatására képes, amelyet víz formájában akár folyóra, tóra vagy tengerre leszállva is gyorsan után tud tölteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.