Balesetet szenvedett a FedEx áruszállító légitársaság repülőgépe, a Boeing 767F csukott orrfutóval szállt le az isztambuli repülőtéren.

A FedEx párizsi Charles De Gaulle-ról Isztambulba közlekedő, FX 6238 számú áruszállító járatát a N110FE lajstromjelű Boeing 767-3S2F típusú repülőgépe teljesítette szerdán reggel.

A célreptér megközelítésekor nem nyílt ki a Boeing 767F repülőgép orrfutóműve.

A pilóták átstartoltak, majd rövid várakozás és a repülőgép ellenőrzése után egy második megközelítést hajtottak végre, vélhetően abból a célból, hogy a repülőtéri személyzet vizuálisan ellenőrizhesse a futóművek állapotát.

A Boeing 767F ezt követően egy harmadik megközelítést hajtott végre, és csukott állapotú orrfutóművel, nyitott futómű-akna ajtókkal hajtotta végre a leszállást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A pilótáknak sikerült a 16R jelű futópályán tartani a repülőgépet, a megállást követően a repülőtéri tűzoltók oltóhabbal locsolták a repülőgépet a tűz megelőzése érdekében.

Tűz nem keletkezett, személyi sérülésről nem érkezett hír.

A pilóták kiképzése kiterjed az ilyen események kezelésére is, a bezárt orrfutóművel történő leszálláskor a gép orrát a földet érést követő fékezés során meghatározott sebességnél engedik le a futópályára. A repülőgépet, ameddig lehetséges, a függőleges vezérsíkon lévő oldalkormány használatával, majd a főfutóművek fékezésével tartják a futópályán.