Harmadik alkalommal nyerte el a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a Wizz Air a World Finance Sustainability Awards 2023-as díjátadóján.

A díjat a fenntarthatóság terén elért eredményeiért és azzal kapcsolatos elkötelezettsége alapján ítélték oda a diszkont légitársaságnak, hogy az évtized végéig további 25 százalékkal tervezi csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátási intenzitását – közölte lapunkkal a cég.

A World Finance elismerte a Wizz Air folyamatos beruházását a legújabb technológiákba, a flotta megújítását, az üzemanyag-hatékonysági kezdeményezéseket, a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) kapcsolatos együttműködéseket, a kutatás-fejlesztési beruházásokat, köztük az Airbusszal közös kutatást a hidrogénüzemű repülőgépekről.

Az immár ötödik éve megrendezett World Finance Sustainability Awards azokat a vállalatokat ismeri el, amelyek működésük fókuszába helyezik a fenntarthatóságot és a zöld megoldásokat. A díjkategóriák harminc ipari szegmensre terjednek ki.

A Wizz Air a 2023-as pénzügyi évben a valaha volt legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitását érte el, amely utaskilométerenként számítva 53,8 grammra tehető – ez a szám 6 százalékos csökkenést jelent a covid előttihez képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Ennek elérése érdekében a légitársaság jelentős beruházásokat hajtott végre flottájában, és folyamatosan új Airbus A321neo repülőgépekre cseréli a flottáját, amely jelentős környezetvédelmi előnyöket kínál a zajcsökkentés és az üzemanyag-megtakarítás tekintetében, és jelenleg akár 50 százalékos SAF keverékkel is repülhet. Az új „neo” technológiájú Airbus A320-as családba tartozó repülőgépek részaránya a Wizz Air flottájában mára meghaladta az 50 százalékot – emlékeztet a közlemény.

Mindemellett a Wizz Air a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) használatra vonatkozóan is kidolgozta a stratégiáját, amely magában foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat és a már megkötött partnerségeket olyan vállalatokkal, mint a Mabanaft, a Neste, az OMV vagy a Cepsa.

Idén áprilisban a Wizz Air bejelentette első tőkebefektetését egy bioüzemanyaggal foglalkozó vállalatba, a Firefly Green Fuels-be, amellyel célja a SAF fejlesztésének támogatása az Egyesült Királyságban, májusban pedig, az Indigo Partners részeként, befektetett az amerikai székhelyű Clean Joule SAF start-up vállalkozásba.