Címlap Kiemelt hírek

Kiemelt hírek

Technikai kategória

Fontos fejlesztéseket jelentett be az Embraer

A brazil gyártó számos fejlesztéssel javítja több E-Jet típusa hatékonyságát, az E190F áruszállítóvá alakítási program megkapta az első hatósági tanúsítást, az alternatív meghajtású 50 fős gép fejlesztését célzó Energia projektben pedig új koncepciókat is vizsgálnak.

A magyar légtérben keletkeztek a legnagyobb útvonal-késések Európában

A sajtó az utóbbi hetek budapesti járatokat érintő "horrorkésései" kapcsán kapta fel a témát, de az európai és azon belül a magyar légtér kapacitásproblémái nem új keletűek, az adatokból egyértelműen látszik, hogy június második felében a kiugrást az időjárás okozta.

Novemberre halasztotta az A350-es bevezetését az Emirates

A dubaji légitársaság a gépátadások késése miatt csak november 4-én repüli első menetrend szerinti járatát az új generációs szélestörzsűvel, az első felújított fedélzetű Boeing 777-esek pedig a nyáron állnak újra forgalomba.

Megérkezett Kantonból Budapestre a China Southern első járata

Június 27-én, csütörtökön reggel köszöntötték a China Southern Airlines első Kanton–Budapest járatát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Ismét állami többségi tulajdonban a Budapest Airport

Bejelentették a visszavásárlást, a magyar állam 80 százalékot, a fennmaradó 20 százalékot és az üzemeltetési jogokat pedig a francia Vinci Airports szerezte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető cégben.

Folytatódnak a nagyszabású fejlesztések Ferihegyen

Felújítják a műemlék 1-es terminált, a 2-es terminálnál parkolóház épül, valamint új repülőgép-állóhelyeket és beszállókapukat alakítanak ki, a Cargo City pedig dedikált bekötőutat kap a Budapest Airport 17 milliárd forintos beruházása részeként.

Intenzív bővülési pályán a budapesti légiáru-forgalom

Új cargo-útvonalak és légitársaságok, az infrastruktúra bővítése 2026 végére, és a régióban egyedülálló, az árukezelési folyamatokat támogató digitális rendszer bevezetése szerepel a Budapest Airport legfontosabb céljai között: az üzletág sikereiről és terveiről Kossuth József cargo-igazgató nyilatkozott az AIRportal.hu-nak.

Hatvan éve állt szolgálatba a Vickers VC10

A brit repülőgépipar legendás típusa, a négy hajtóműves, nagy hatótávú, remek teljesítménye miatt dicsért VC10-es 1964. április 29-én teljesítette első kereskedelmi járatát.

Az Airbus nőtt, a Boeing nagyot zuhant az első negyedévben

Az idei első három hónapban a Boeing 83 kereskedelmi repülőgépet adott át, míg az Airbus 142-t, és az értékesítésben is az európai cég teljesített jobban.

Erős pozíciójából további növekedés a Lufthansa Technik célja

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója, Thoralf Wagner a Lufthansa Technik-csoport napokban közzétett éves eredményei kapcsán adott érdekes áttekintést a repülőgép-karbantartó iparág előtt álló legfőbb kihívásokról, valamint a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.

Újabb fontos tanúsítványt szerzett meg és bővül a Çelebi Magyarországon

Az üzleti- és magángépek biztonságos, minőségi kiszolgálását garantáló tanúsítást szerzett a Çelebi Hungary, eközben növelte dolgozói állományát, és jelentősen fejlesztette eszközparkját - nyilatkozta Taner Sari ügyvezető igazgató az AIRportal.hu-nak.

A Boeing gyárában felejtették ki az Alaska 737 MAX rögzítőcsavarjait

Már az átadáskor hiányoztak a vészkijáratot lezáró elemet rögzítő biztosítócsavarok a januári balesetben érintett 737 MAX 9-esről, és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság bizonyítékai szerint ezeket a Boeing gyárában felejtették el visszahelyezni.

Budapest Airport: Ha nem akarjuk megállítani a növekedést, mielőbb el kell...

Idén közel 17 millió, jövőre már 18,5 millió utassal számol a Budapest Airport, de a növekedés minőségi kiszolgálásához elengedhetetlen az infrastruktúra bővítése, amelyhez továbbra is várja az engedélyeket a reptérüzemeltető - Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója adott interjút az AIRportal.hu-nak.

Bővíti Peking és Budapest közötti járatait az Air China

A légitársaság heti kettőről háromra növeli a kínai és a magyar főváros között közlekedő járatainak számát áprilistól.

Nagy átalakulás az Aeroplexnél: dinamikusabb és rugalmasabb, mint valaha

Az Aeroplex hangárkarbantartási területének idei eredményeiről és kihívásairól Keresztes-Tóth Norberttel, az üzletág vezetőjével beszélgettünk.

A téli menetrendben 36 légitársasággal 107 úti cél érhető el Budapestről

A Liszt Ferenc reptér üzemeltetője mintegy 14,3 millió utasra számít idén, és piaci igényt lát a lehetséges új útvonalak között Malé, Delhi és Addisz-Abeba felé is  - hangzott el a Budapest Airport csütörtöki workshopján.

Hajtóműproblémák miatt jelentős kapacitáscsökkentésre kényszerül a Wizz Air

Az A320neo családba tartozó repülőgépek hajtóműveinél felmerült újabb probléma miatt a következő két negyedévben akár tíz százalékos kapacitáscsökkentésre kényszerülhet a Wizz Air.

Először érkezett karbantartásra Airbus A300-as az Aeroplexhez

A típusra való felkészülés kihívásai mellett a logisztika és a globális ellátási lánc szerepéről Bóta Kornél, az Aeroplex logisztikai és beszerzési igazgatója beszélt az AIRportal.hu-nak.

A járvány óta először lépte át a havi tízezret a gépmozgások...

A Liszt Ferenc repülőtéren közel 1,5 millió utast fogadtak 2023 júliusában, a légiáru mennyisége meghaladta a 16 ezer tonnát, a havi le- és felszállások száma pedig 2019 óta először volt tízezer fölött.

Erős forgalomra számít a nyári menetrendben a Budapest Airport

Dolgoznak az amerikai járatok visszatérésén, valamint ázsiai és afrikai hosszútávú útvonalak megnyitásán - mondta el Bogáts Balázs járatfejlesztési igazgató az AIRportal.hu-nak.

A Boeing fölényét hozta az idei Farnborough-i Légiszalon

A járvány előttiekhez képest csendesebb volt az idei rendezvény, de az amerikai repülőgépgyártó több fontos szerződést is kötött, főként a 737 MAX-ra.

Messze van ide tervétől az Airbus, de hosszú távra kedvező trendeket...

Bele kell húznia a második félévben az európai gyártónak, hogy el tudja érni az idei évre kitűzött gyártási és átadási számait, a hosszú távú keresletet illetően azonban optimistább, mint tavaly novemberben.

Megérkezett Budapestre a török Anadolu Jet első járata

A Turkish Airlines diszkont cégének első járata június 2-án délelőtt érkezett az isztambuli Sabiha Gökçen reptérről, ahová hetente háromszor közlekedik majd.

Mólóval bővül évi 5 milliós utaskapacitásra az 1-es terminál a budapesti...

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója az AIRportal.hu-nak bemutatta az újra megnyíló 1-es terminál látványterveit, beszélt a 2-es terminál előtti parkoló visszaépítéséről, az újraépülő útvonalhálózatról, a fellendülő utasforgalom kezeléséről, valamint a Cargo City idén induló bővítéséről is.

Több mint ötszáz kereskedelmi repülőgép kelt el a dubaji légiszalonon

Az Airbus gyűjtötte be a legtöbb megrendelést, a gyártók összesen 509 új repülőgépet adtak el, ebből több mint 400 az európai vállalat típusai közül került ki.
Hirdetés
Translate »