Tizenkét Eviation Alice elektromos meghajtású kisgépet szerez be a DHL német gyorsposta cég az expressz üzletága számára.

A tervek szerint 2024-ben adja majd át a gyártó a típus áruszállító változatú példányait az integrátor vállalatnak – írja az Aero.de portál.

Az akár egy pilótával is repülhető Alice legnagyobb hatótávja 1200 kilogramm áruval 815 kilométer lesz, így a legrövidebb útvonalakon használja majd a DHL Express.

Grafika: Eviation

A repülőgépek akkumulátorainak energiával való ellátását a ki- és berakodás idején végzik majd, a tájékoztatás szerint repült óránként 30 percig kell majd tölteni őket.

Az ügylet kapcsán a DHL Express vezetője, John Pearson úgy fogalmazott: a környezetkímélő fuvarozás terén döntő lépés az elektromos meghajtás, a logisztika minden szegmensében. A vállalat 2030-ig összesen 7 milliárd eurót költ szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, ezt főleg a szállítás utolsó kilométereit végző járművek elektromosra cserélésére, alternatív üzemanyag vásárlásáta és az épületeik klímasemlegessé tételére költik majd el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint korábban megírtuk, az izraeli-amerikai Eviation teljesen elektromos kisgépe, az Alice a 2019-es párizsi légi szalonon mutatkozott be, majd műszaki problémákat követően tavaly év végén indult az áttervezése, amelynek eredményeként a realitásokhoz jóval közelebb álló teljesítmény várható majd tőle. A tervek szerint 2023 végén szerezheti meg a típus a szükséges hatósági engedélyeket, ezt követően állhat forgalomba.