A Universal Hydrogen repülőgépét sikerrel repülték át új bázisára, a Mojave Air & Space Port területére, ahol a vállalat tervei szerint gyorsítani tudják majd a repülési tesztek végrehajtását.

Az átalakított Dash 8-as idén teljesítette első repülését, majd második alkalommal már elérte a 170 csomós (315 km/h) sebességet, miközben 5000 láb (1500 méter) magasra emelkedett. Azóta még két teszten van túl az egyik hagyományos hajtóműve helyén hidrogénhajtású erőforrással rendelkező repülőgép, amelyek során 10000 láb (3000 méter) magasságot is elérte.

A 4 szakaszból álló átrepülés is tartogatott újabb rekordokat. Az eddigi bázisról – a washingtoni Moses Lake-ből – több mint 800 tengeri mérföldet (1500 km) tettek meg a Mojave-sivatagban található repülőtérig.

A Universal Hydrogen Dash 8-300-asa (Forrás: Universal Hydrogen – Twitter)

Bár mind a négy felszállás során használták a hidrogén hajtásláncot is, az első három szakasz során az utazómagasság elérésekor alapteljesítményre húzták vissza.

Az utolsó, 180 tengeri mérföld (330 km) hosszú etapon viszont végig hasznos teljesítményen üzemelt, így a több mint egy óráig tartó úttal rekordot döntött.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tesztek egyelőre a tervek szerint haladnak, így a gyártó reményei szerint 2025-ben kereskedelmi forgalomba állhat a 40 személy szállítására alkalmas, hidrogénüzemű jármű. Ehhez hozzájárulhat, hogy a repülések ezentúl a vállalat hawthorne-i központjához közel zajlanak majd, ráadásul Kalifornia az iparág egyik innovatív fellegvára, így mérnökökből sem lesz hiány a felmerülő problémák megoldásához.