Az egész országra kiterjedő hidrogénkiszolgáló hálózat első állomásaként a christchurch-i reptéren épül ki a tesztekhez szükséges infrastruktúra.

Összeállt az új-zélandi hidrogén-ökoszisztéma kialakítását végző konzorcium, tagjai között megtalálható az összes érintett terület képviselője, légitársaság, repülőtér, hidrogéntechnológiával foglakozó vállalatok és repülőgépgyártó is, így a projekt lefedheti az új üzemanyag bevezetéséhez nélkülözhetetlen tesztek teljes spektrumát.

A közös munka további feladata, hogy Új-Zélandon életképes és fenntartható módon ültesse át az eredményeket kereskedelmi gyakorlatba, illetve megteremtse a szükséges jogszabályi környezetet is.

Ha sikerrel zárul a christchurch-i projekt, a későbbiekben akár az ország teljes belföldi légiforgalmát üzemeltethetik majd hidrogénmeghajtású repülőgépekkel.

Forrás: Airbus

Az Airbus a hidrogénhajtású repülőgépek tervezésével, illetve a légi és földi üzemelés koncepciójának kialakításával járul hozzá projekthez, emellett a tagokkal megosztja a folyékony hidrogénnel kapcsolatos kutatási eredményeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Új-Zéland nem véletlenül került az Airbus ZEROe programjának fókuszába. Az ország elektromos energiájának 80 százaléka megújuló forrásokból származik, gazdasága nagyban támaszkodik a belföldi repülésre, hiszen a járatok 60 százaléka 350 km-nél rövidebb útvonalon közlekedik.