Az emírségekbeli Rász el-Haima közlekedési hatósága és turisztikai hivatala szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra fejlesztéséről, a fenntartható turizmus és közlekedés érdekében.

A felek közös fejlesztésű, tervezésű és üzemeltetésű, függőleges fel- illetve leszállásra képes, elektromos meghajtású (eVTOL) légijárművei várhatóan 2027-ben állnak kereskedelmi forgalomba.

A beruházás gyors, kényelmes és környezetbarát közlekedési lehetőséget teremt a turistáknak, hogy ellátogassanak Rász el-Haima legnépszerűbb helyeire és látványosságaihoz, ideértve az Al Mardzsán-szigetet, az Al Hamrát és a Dzsebel Dzsajsz hegységet, ahol az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb csúcsa is található.

Az új közlekedési móddal jelentős időmegtakarítás érhető el, az Al Mardzsán-szigetről a Dzsebel Dzsajszhoz való utazás autóval körülbelül 70 perc, légitaxival ez az idő kevesebb mint 20 perc lenne.

Forrás: Skyports

Az elektromos légitaxik zéró károsanyag-emissziójának köszönhetően csökken a szén-dioxid-kibocsátás, támogatja azt a célt, hogy 2030-ig még inkább környezetbarát módon tudja fogadni évente 3,5 millió látogatóját.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a függőleges fel- és leszállásokra alkalmas, úgynevezett vertiportok lehetőséget adnak az Egyesült Arab Emírségek légitaxi-hálózatába történő jövőbeli integrációra is.

Kapcsolódó hír, hogy a kínai EHang EH216-S típusú, pilóta nélküli, elektromos meghajtású, függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) légijárműve teljesítette első utasszállító bemutató repülését az Egyesült Arab Emírségekbeli Abu-Dzabiban. A cég 2023 őszén szerezte meg Kínában az EH216-S légialkalmassági engedélyét. A gyártó a típus teherszállító és légi tűzoltó változatait is bemutatta, emellett pedig eVTOL légijárművei kereskedelmi bevezetését tervezi a közel-keleti országban.

Amint korábban megírtuk, Rász el-Haima (RAK) repülőtere a 2023-ban megrendezett Arab Légiközlekedési Csúcson szándéknyilatkozatot írt alá az úgynevezett fejlett légi mobilitási (Advanced Air Mobility – AAM) infrastruktúra tervezésére, építésére és üzemeltetésére szakosodott VPorts céggel, eVTOL légijárműveket kiszolgáló vertiport létrehozásáról. Az Emírség látnivalóiról itt írtunk korábban.