Rász el-Háima (Ras Al Khaimah) az Egyesült Arab Emírségek legészakibb, Dubajtól nem messze lévő tagja. Kiváló hoteleivel és strandjaival, változatos tájaival, ősztől tavaszig kellemes klímájával, nyugalma ellenére is kedvező bevásárlási lehetőségeivel jó választás a kirándulásokra vagy pihenni vágyóknak és a gyermekes családoknak egyaránt.

A magyar turisták legnagyobb részének minden bizonnyal Dubaj jut eszébe célállomásként, ha az Egyesült Arab Emírségekről hall, azonban az utazási irodák kínálatában – és persze egyénileg foglalva is – könnyen elérhető és izgalmas alternatíva Rász el-Háima (Ras Al Khaimah), vagy ahogy errefelé mondják: RAK. Az arab légiközlekedési csúcsértekezletet követően a helyi turisztikai ügynökség meghívására fedeztük fel e környéket a napokban.

Rász el-Háima kiváló tengerpartokkal vár. Fotó: AIRportal.hu

A fényes, nyüzsgő metropoliszhoz képest ez a város és környéke sokkal csöndesebb, számos tekintetben az igazi arab világ hangulatát kínálja.

Bár egzotikus és viszonylag távoli hely, nincs mitől tartania annak, aki először látogatna Rász el-Háimába, színvonalas szolgáltatásokkal találkozhat a luxuskategóriától az egyszerűbbekig, bizalommal lehet a helyiek iránt, és nyugodtan kirándulhat akár egyedül is.

Budapestről leginkább a dubaji nemzetközi reptérre érkezhetnek a magyarok, ahol egyszerű és gyors a beléptetés (a kilépés még rövidebb ideig tart), onnan aztán egy-másfél órás autóútra található ez az északi térség.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járvány miatti utazási szabályokon egyébként épp a napokban lazítottak Dubajban. Az Emírségek és a WHO által elismert vakcinákkal oltottaknak már nem kell PCR-teszt a belépéshez (tehát Szputnyikkal vagy Sinopharmmal is szabad az út), ez csak a nem oltottaknak szükséges.

A szigorúan mérőórával közlekedő taxikkal (mintegy 20 000 forint egy útra a dubaji reptér-RAK táv), illetve akár helyközi buszokkal, továbbá egyéni vagy csoportos transzferszolgáltatással is utazhatunk oda-vissza.

De ha helyben többet mozognánk, érdemes lehet kocsit bérelni.

Tapasztalatunk szerint bár a helyi sofőrök például hajlamosak furcsán sávot váltani (leginkább: irányjelzés nélkül lassan átsodródni), nincs ok aggodalomra, biztonságosan haladhatunk egy kis plusz odafigyeléssel. Az utak jól kiépítettek, és az autópályák is kivilágítottak éjszaka.

Ősztől tavaszig nyár van

Tenger és hegy találkozása. Fotó: AIRportal.hu

Rász el-Háima különlegessége, hogy itt kulturális emlékek is találhatók, valamint egymáshoz ér tenger, sivatag és hegy. Tehát azoknak is tökéletes helyszín, akik az egész napot a hotelben és strandján szeretnék tölteni, de azoknak is, akik inkább túráznának-kirándulnának, avagy ötvöznék a kettőt.

A környék bejárására ősztől tavasz végéig elviselhető a klíma: ottjártunkkor, március legelején magyar fogalmak szerint kellemesen nyárias, 28-30 fok körüli hőmérséklet volt (este egy könnyű pulóver elkelhet), felhőtlen éggel. A tenger ilyenkor nagyjából 22-23 fokos, de ősszel és késő tavasszal még és már melegebb.

Ez az emírség az utóbbi években feküdt rá turizmusa élénkítésére, számos szálloda épült, a skála szinte teljes egésze és a nagy hotelláncok többféle márkája is képviselteti magát, szolgáltatások széles tárházával.

A remek strandokon sokféle vízisport-lehetőség található. Érdekes hely az El-Mardzsán (Al Marjan) nevű mesterséges szigetcsoport a várostól mintegy félórányira, egyelőre néhány felső-középkategóriás szálloda található rajta, saját strandokkal, félpanziós vagy all inclusive ellátással.

A lehetséges programok tárháza sokszínű, a kirándulások a hotelekben vagy a városban is foglalhatók, ha nem itthonról intézi az ember.

A hegyek és a történelem vonzásában

A beszédes nevű Hadzsar (Hajar)-hegység (hadzsar: szikla, kő) a túrázók és kalandturisták utóbbi években felfejlesztett paradicsoma a csaknem 2000 méteres Dzsebel Dzsajsz (Jebel Jais) csúcs környékén. Itt kiépített útvonalakkal, via ferratával, és többek közt a világ leghosszabbjaként aposztrofált zipline-jával várnak (egy mély völgy fölött kifeszített 2,5 kilométeres drótkötélpálya, amelyen akár 140 km/h-t is elérve csúszhatnak át a vállalkozó kedvűek, Jebel Jais Flight néven lehet keresni a programot).

A régészeti lelőhelyek tanúsága szerint legalább 7000 éve lakott környék és Rász el-Háima városának elődje (a történelmi Dzsulfár – Julphar) a középkortól a természetes gyöngy halászatának egyik centruma volt. Aztán a 20. században a tenyésztés világszintű elterjedése véget vetett ennek.

Mára viszont itt is tenyésztik a gyöngyöt, és a világ legnevesebb ékszerházai vásárolnak innen, amire épít is a turizmus.

Meglátogatható ugyanis az egykori gyöngyhalászok leszármazottja által alapított Suwaidi Pearls nevű cég tenyésztő telepe.

Bárkával viszik el az érdeklődőket a mangrovéval övezett öbölben lebegő fedett platformra, ahol idegenvezető magyarázza el a gyöngy kialakulásának folyamatát, a tenyésztés módszerét, valamint az ide kikötött régi hajót bemutatva a múltról is mesél, eszközökkel elmagyarázva, hogyan történt a 20. század közepéig a gyöngyhalászat.

A látogatók előtt fel is bont egy kagylót, amelyben egyébként a mesterséges eljárás ellenére is csak 60 százalék eséllyel lehet találni gyöngyöt. Ottjártunkkor szerencsénk volt, a képen látható, tökéletes alakú kincs került elő.

A közelben található a Dzája (Dhaya) erődítmény. A Hadzsar legutolsó nyúlványainak előterében, egy dombon álló, több mint kétszáz lépcsőfokon megközelíthető helyről lenyűgöző kilátás nyílik. A lépcsőn végig, illetve odafent kihelyezett, informatív táblákon a természeti környezetről és az itt lejátszódott történelmi eseményekről tájékozódhatunk.

Szintén nem messze terül el El-Dzsazíra el-Hamrá (Al Jazirah Al Hamra), az egykori gyöngyhalász település skanzenszerű épületegyüttese, amely teljesen egyedülálló a régióban.

El-Dzsazíra el-Hamrá skanzenje. Fotó: AIRportal.hu

A becslések szerint a 17. századtól létező falu 1960-as évek végi elnéptelenedését egyrészt a tradicionális életmód megszűnése, másrészt a helyi törzs és a sejk közti állandó vita okozta, így a lakosság Abu-Dzabiba költözött, az ottani emír hívására.

A több száz éves hagyomány szerint kialakított házak később nagyrészt tönkrementek (hiszen korallból, illetve a tengerparton található üledékes kövekből épültek), de az utóbbi években elkezdték sorra helyreállítani őket, így többük már be is járható.

Némelyik szobában folyamatosan dokumentumfilmeket vetítenek, az idegenvezetők pedig elmesélik a lakosok egykori életmódját, az épületek jellegzetességeit. Itt rendez évről évre fesztivált Rász el-Háima emírjének alapítványa, ennek részeként készült az a fotóművészeti projekt, amelynek alkotásai ottjártunkkor még megtekinthetők voltak a szobákban, udvarokon és sikátorokban.

Aranyékszerek és aranyló dűnék között

Rász el-Háima városban számtalan üzlet található. Klasszikus piac (szúk – souq), mint amilyen Észak-Afrikában ismert, itt nincs, de legalább az árusok sem nyomulnak úgy rá a turistákra, mint ott. Ezen felül több pláza is van a városban és környékén.

Az elképesztő mívességű aranyékszerek mellett ruhák, textilek, illetve persze a sokak által kedvelt fűszerek és magvak is beszerezhetők, utóbbi kettő rendkívüli változatosságban, még az egyik nemzetközi szupermarketlánc helyi egységében is.

Ami az árakat illeti, senki ne számítson észak-afrikai olcsóságra, lényegében szinte minden nagyjából magyarországi vagy annál nagyobb összegért vásárolható meg. Bankkártyával sokfelé lehet fizetni, de kisebb boltokban előfordul, hogy csak készpénzzel.

A sivatagi túra bázisa. Fotó: AIRportal.hu

Többféle sivatagi túrára is be lehet fizetni, a luxuskörülményeket kínálótól az egyszerűbbekig. Mi olyan programon vethettünk részt, amelyen délután, dzsipekkel viszik a hotelekből a turistákat egy bázisra, ahonnan kisebb távra csoportosan homokjáró buggyt is vezethetnek. Este a több országban is ismert folklórprogram tekinthető meg: itt tevegelés, hastáncos és tűzzsonglőrök vannak műsoron. Az árban benne van a svédasztalos vacsora, viszont az alkoholos italokért pluszban fizetni kell.

Ez előtt azonban, még délután konvojban tehetünk egy kört az óarany színű homokjáról híres itteni sivatagban.

Ha beleegyezik az adott autóban ülő társaság, a sofőr boldogan bemutatja a dzsip képességeit a dűnéken fel-le száguldva és csúsztatva, a homokot túrva. Tartanak egy megállót is, ahol aztán mezítláb lehet (és érdemes) sétálni a homokban.

RAK aktuális információi és az utazási tippek (ahol a különféle kirándulások-programok szervezőinek elérhetősége is szerepel) a visitrasalkhaimah.com weboldalon is megtalálhatók.

Utazásunk a Rász el-Háima-i Turizmusfejlesztési Hatóság (Ras Al Khaimah Tourism Development Authority) jóvoltából valósult meg, de ez cikkünk tartalmát nem befolyásolta.