A tervek szerint hatszázmillió ausztrál dollárt spórol a múlt héten közel hárommilliárd dolláros veszteséget jelentő ausztrál Qantas légitársaság flottája átalakításával: felgyorsítja a régebbi gépek selejtezését, és több új gép átvételét elhalasztják.

Kapcsolódó cikk, előzmény Gigaveszteség a Qantas-nál

A légitársaság kedden honlapján azt közölte: az összes Bombardier Q300-ast, Boeing 767-est és nem felújított 747-est kivonják a flottából, helyüket a Jetstar diszkont leányvállalattól érkező Airbus A330-asok veszik át és felújítják az összes Boeing 737-esüket.

Emellett a 21 darabos Airbus A320-as rendelésüket négy évvel eltolták és a gazdaságosabb, neo típusokra konvertálták, első ötven Boeing 787 Dreamlinerük, illetve utolsó nyolc Airbus A380-asuk átvételét egy évvel elhalasztották. További intézkedésként a Qantas csökkenteni szeretné a belföldi járatok úgynevezett fordulóidejét, de konkrétumot nem közöltek.

Az ausztrál légitársaság múlt csütörtökön 2,8 milliárd dolláros veszteséget jelentett a június 30-ával zárult évre. Korábban a kormány segítségét is kérték a súlyos anyagi helyzet megoldásában: egy 2,7 milliárd dolláros fedezet nélküli hitel felvételéhez kérte volna a kormányzat kezességvállalását, de a Tony Abbott vezette kormány ezt visszautasította.

A légitársaság február végén jelentette be, hogy elküldi ötezer dolgozóját, miután a cég 252 millió ausztrál dolláros adózás előtti veszteségről számolt be az első félévben. Emellett a Qantas 2 milliárd ausztrál dolláros költségcsökkentő programot is végrehajt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság Ausztrália legnagyobb, a világ második legrégebbi légi cége: 1921. óta repül, és többször választották a legbiztonságosabbnak. 1951 óta egyetlen halálos balesete sem volt a cégnek. Összesen 33 ezer munkavállalót foglalkoztat, flottája 132 repülőgépből áll, közte 12 Airbus A380-as is megtalálható.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!