A légitársaságoknak is keresztbe tett Donald Trump amerikai elnök a migrációval kapcsolatos rendeletével, az Emiratesnek például hajózó személyzetet kellett cserélni. Van, aki szerint a légiközlekedés szellemiségét sérti az elnök nagy visszhangot kiváltó rendelete.

Airbus A380-asok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: LAX Airport) | © AIRportal.hu

Airbus A380-asok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: LAX Airport)

Donald Trump amerikai elnök egyik első intézkedése volt, hogy Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából meghatározatlan ideig nem fogadnak menekülteket, és 120 napra felfüggesztik az amerikai menekültprogramot.

A hírre számos világcég is bepánikolt, ahogy őket, úgy a légitársaságokat is váratlanul és felkészületlenül érte a rendelkezés. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) fel is emelte a szavát a témában, mint írták, 265 taglégitársaságukkal az emberek és az áru szabad mozgásáért dolgoznak, de természetesen megértik, ha egy állam védeni akarja a határat. Ez esetben igyekeznek együttműködni az adott állammal abban, hogy az ellenőrzés a leghatékonyabb legyen.

Aláhúzták, hogy ez csak a leghatékonyabb módon működhet, az Egyesült Államok azonban mindenféle előjel nélkül és hirtelen vezette be a rendelkezést, amellyel jelentősen megváltoztatta a keretrendszert, és ez fennakadásokat, bizonytalanságot okozott a légitársaságoknak és utasoknak egyaránt.

A légitársaságok dolgát az is nehezíti, hogy nem teljesen tisztázott előírásoknak kell megfelelni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mivel ez nem is sikerülhet minden esetben jelentős büntetési tételre és a rendszer átültetésének költségeinek viselésére is számítani kell. Arra az IATA nem tért ki, hogy milyen büntetéseket kell a légicégeknek viselniük.

Az IATA arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tegye világossá a helyzetet és minden kormányt arra szólítanak fel, hogy megfelelő koordinációval és információval segítség az utasokat, és így a légitársaságok is könnyebben tudnak idomulni az új elvárásokhoz.

Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates


A szabályozás jelenleg sem teljesen világos, mivel az IATA szerint zöldkártyások beléphetnek az országba, a Trump-adminisztráció viszont azt mondta, jobb, ha ők is egyeztetnek a beutazás előtt, mert a határon bárhol ás bármikor feltartóztathatják őket és megtagadhatják a belépést az országba.

Az Emirates járt talán a legrosszabbul, mert az eset miatt kénytelenek voltak hajózó személyzetet cserélni, mivel a szabályok a pilótákra is vonatkoznak. A Reuters által idézett szóvivő azt mondta, “megtették a szükséges változtatásokat”, de azt nem mondta, hogy melyik járatról van szó. Az Emirates naponta 11 járatot üzemeltet az Egyesült Államokba.

Közlése szerint az Emirates nem számít arra, hogy jelentős hatása lenne a beutazásra az új szabályoknak és az Etihad is megtette a szükséges lépéseket, hogy ne le legyen fennakadások a járatok üzemeltetésében.

A Qatar Airways nem kommentálta az eseményeket, honlapján mindössze egy tájékoztatót helyezett ki, amely szerint az utasoknak zöldkártyával, vagy diplomata útlevéllel kell rendelkezniük az országba való beutazáshoz.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!