A technológia világában egyre könnyebb dolga van az utazóknak, hiszen egy okostelefon segítségével nagyjából bárhol lehet tájékozódni, bármit el lehet intézni. Ehhez azonban érdemes ismerni azokat az applikációkat, amelyek a leghasznosabbak.

Hopper

Az ingyenes applikációt már az utazás előtt érdemes használni: nem egyszerű repülőjegyár-összehasonlítóról van szó. A Hopper ugyanis amellett, hogy megmutatja az utazásunk dátuma szerinti legolcsóbb jegyet, illetve, ha flexibilis az utazásunk időpontja, akkor a tervezetthez képest eltérő napok legolcsóbb járatait is, a statisztikák alapján azt is megjósolja nekünk, hogy várható-e árcsökkenés, és hogy mely napoktól lesz garantáltan drágább a jegy. Emellett beállíthatunk értesítést is, amely jelzi, hogy az általunk megadott dátumokon miként alakulnak a jegyárak.

LoungeBuddy

Ha hosszú átszállási idővel utazunk, és nem szeretnénk órákat a repülőtér gyorséttermében vagy a kényelmesnek ritkán mondható székeken-padokon ücsörögni, akkor ez az applikáció segít megtalálni a legjobb reptéri várókat. Beállíthatjuk, hogy milyen repülőjeggyel utazunk (jár-e hozzá bármelyik lounge-ba belépés). Ha csak turistaosztályú jegyünk van, akkor is megtudhatjuk, hogy menyibe kerül a belépő, amennyiben elérhető ilyen lehetőség. Arról is tájékozódhatunk, hogy milyen ételek, szolgáltatások vannak az adott váróban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

WiFi Map

Forrás: Unsplash

Idegesítő, ha az ingyenes Wifire kell vadásznunk, főleg, ha olyan országba utazunk, ahol a mobilinternetre a roaming miatt semmiképpen sem szeretnénk vagyonokat költeni.

Az ingyenes applikáció megmutatja a környékünkön elérhető Wifi-kapcsolatokat, valamint, amelyeknél ezt korábban valaki feltöltötte, a jelszót is megadja (de ilyen esetben a biztonsági kockázatokra figyeljünk).

Citymapper

Tapasztalt utazók nem riadnak vissza attól, hogy a tömegközlekedést használják, még akkor sem, ha először járnak egy városban. Ebben segít ez az ingyenes alkalmazás, amely nem csak megmutatja, hogy mely közlekedési eszköz milyen útvonalon jár, de beállíthatjuk az indulási és érkezési pontot is, hogy az applikáció tervezze meg a legegyszerűbb utat. Ha pedig engedélyezzük az értesítéseket, akkor arra is figyelmeztet, hogy mikor kell leszállnunk egy adott járműről. Bár fejlesztik, sajnos az alkalmazás egyelőre hiányos, így vannak helyek, ahol még nem tudjuk használni (például Budapesten).

Uber

Amennyiben nem vagyunk olyan bátrak, hogy azonnal a tömegközlekedést válasszuk, érdemes letölteni egy taxi-applikációt, hogy eljussunk a kívánt helyre. A legkedveltebb az Uber, hiszen egyszerű használni és pénzt spórol, ám sok helyen már leállították a működését. Mindenhol vannak azonban olyan kedvelt alkalmazások, amelyek segítenek egyszerűen taxihoz jutni. Érdemes a szálloda recepcióján érdeklődni, hogy az adott városban mit használnak.

Maps.me

Forrás: Unsplash

A Google Maps is remek alkalmazás, ha útvonalat szeretnénk tervezni, de az ingyenesen letölthető Maps.me-nek van egy hatalmas előnye: offline is használható! Indulás előtt érdemes még otthon letölteni az adott város/térség/ország térképét, innentől pedig internet nélkül is tervezhetünk utat gyalog vagy autóval. De csak óvatosan, néha furcsa helyekre tud navigálni!

Google Translate

Sokaknak vannak fenntartásaik az alkalmazással, mert tényleg érdekes mondatokat tud kreálni egy-egy fordítás esetén, mégis az egyik legjobb program erre a célra. Ha letöltjük az egyes nyelvhez tartozó szótárat, offline is kereshetünk, ráadásul a kamera segítségével nem kell beírnunk a szöveget sem, egyszerűen fotót készítünk róla – hasznos ez például nem latin betűs nyelveknél (bár ezek közül többnél még nem érhető el a lehetőség). Sokszor az is segít, ha a helyi nyelvet nem magyarra, hanem angolra fordíttatjuk le az alkalmazással, úgy sokkal jobb eredményeket kaphatunk – ehhez persze angolul nem árt tudni.

Google Trips

A szintén Google által fejlesztett, ingyenes applikációval kereshetünk éttermeket, szállodákat, beltéri és szabadtéri programlehetőségeket az adott városban, sőt, komplett napi programokat is ajánl nekünk. Amennyiben letöltjük a célállomás térképét, offline is használhatjuk, így navigálhatunk a városban.