A Lockheed Martin Corporation amerikai hadiipari óriás hétfőn közölte, hogy szándékában áll 9 milliárd dollárért felvásárolni a United Technologies Corporation helikoptergyártó egységét, a Sikorsky Aircraftot.

A vevő, amely a Pentagon legnagyobb beszállítója, egyebek között hadihajók és műholdak és az F-35-ös harci gépek gyártója, úgy kalkulál, hogy a Sikorsky felvásárlása – beleszámítva az adókedvezményeket – nettó 7,1 milliárd dollárjába kerül majd.

Az óriásvállalat termékskáláját bővítő ügylet megerősíti az évi 45 milliárd dolláros bevételű cég dominanciáját az amerikai hadiiparban, újabb jelentős külföldi piacokat nyitva meg előtte.

Megvalósulásával ez lesz a Lockheed legnagyobb felvásárlása azt követően, hogy a cég két évtizeddel ezelőtt 10 milliárd dollárért felvásárolta a Martin Marietta Corporationt. Az amerikai kormány jóváhagyása esetén az üzlet az év végén, vagy 2016 elején valósulhat majd meg.

A Lockheed Martin a Boeinggel szövetkezve, a Northrop Grummannel szemben, versenybe szállt az amerikai légierőnek a következő generációs bombázóra kiírt tenderéért, amelynek ügyében a következő hónapokban hirdetik ki a győztest. Az amerikai hadsereg ugyancsak a közeljövőben határoz majd arról, hogy melyik vállalat építhet majd újakat a lecserélendő, több tízezernyi Hummer páncélozott terepjáró helyett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!