Az Iran Air Boeing 747-ese Törökországból szállított birkákat Katarba, de hajtóműhiba miatt meg kellett szakítania útját Teheránban. Az állatok végül egy egész hétvégét töltöttek a kényszerű pihenőn legelészve, csak utána érkeztek meg eredeti úti céljukra. 

A meghibásodott repülőgép egy korábbi fotón (Forrás: Wikimedia Commons)

Az iráni nemzeti légitársaság igencsak öreg Boeing 747-200-asa a törökországi Adanából Dohába szállított többszáz birkát – a blokádok miatt Katar csak távolibb országokból és csak légi úton tud élő állatot beszerezni a lakosság élelmiszer-ellátásához.

Irán légterében viszont meghibásodott a Jumbo egyik hajtóműve, amelyet le is kellett állítani, így a gép és rakománya már nem folytathatta útját, ezért a teheráni Imam Khomeini Nemzetközi repülőtéren (IKA) szállt le vele a személyzet.

Mivel élő állatokról van szó, ki kellett engedni őket a raktérből, ugyanis várható volt, hogy a javítás hosszabb időt vesz igénybe – írta meg az Aviation Herald.

A juhoknak ezért ideiglenes szállást alakítottak ki a repülőtéren belül: különböző füves területeken földi kiszolgáló eszközökkel barikádozták el őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Így az ottani éghajlatra jellemző meleg ellenére is viszonylag kellemesen, legelészve tölthették el az időt. Mint később kiderült, az élelmezés jó ötlet volt, mert a repülőgépet végül 63 órán át javították. Ezt azért kellett megvárni, mert nem volt kéznél az Iran Air-nek más, a birkák szállítására alkalmas gépe.

A meghibásodott, 32 éves, EP-ICD lajstromjelű Boeing 747-200-as ugyanis az utolsó Jumbo az Iran Air flottájában, más teherszállításra alkalmas gépe egyáltalán nincs a légitársaságnak.

A juhok továbbszállítása földi és vízi úton pedig azért nem volt opció, mert a lehető legkisebb stresszhatás mellett – az útközbeni halálozás minimalizálásával – kellett célba érniük, hogy a közel-keleti szokásoknak megfelelően röviddel fogyasztás előtt vágják le őket.

Videó a török birkanyáj teheráni tartózkodásáról