A Wizz Air légitársaság ünnepli a szombati Bukarest-Róma járat pilótáit, akik rendkívül nehéz helyzetben példásan hajtottak végre kényszerleszállást a római Fiumicino repülőtéren – jelentette ki hétfői bukaresti sajtótájékoztatóján David Morgan, a légitársaság vezető pilótája.


Fotó: ANSA.it

Amint a Mediafax hírügynökség beszámolt róla, a brit pilóta felelevenítette, hogy a szombat reggeli Bukarest-Róma járat 165 utassal, olasz kapitánnyal, ciprusi másodpilótával és négy román légiutas-kísérővel a fedélzetén azt követően volt kénytelen kényszerleszállást végrehajtani a római Fiumicino repülőtéren, hogy nem nyílt ki a gép baloldali futóműve. David Morgan szerint a légitársaság történetében ez volt az első ilyen esemény.

A járatnak eredetileg a római Ciampino repülőtéren kellett volna landolnia, ám amikor a pilóta észlelte a hibát, visszaemelte a gépet a magasba, és a hosszabb futópályával rendelkező, sürgősségi esetekre jobban felkészített Fiumicino repülőtérre kért leszállási engedélyt. Közben a gép baloldalából a jobboldalába pumpálták át az üzemanyag nagy részét, a repülőtéren pedig készültséget rendeltek el.

Az Airbus A320-as repülőgép a jobboldali futóművel ért talajt a Fiumicino repülőtér futópályáján, ahol mintegy két kilométer után sikerült megállnia. Az utolsó pár száz métert bal oldalára dőlve tette meg. A kivezényelt tűzoltók habbal fecskendezték a gép bal oldalát, hogy a súrlódástól felforrósodott hajtómű ne gyulladhasson ki, az utasok pedig mentőcsúszdákon hagyták el a gépet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

David Morgan elmondta, a kényszerleszállást követően négy utas szorult orvosi ellátásra, – hárman az idegesség, egy asszony pedig a terhessége miatt – de egyiküket sem kellett kórházba szállítani.

A pilóta szerint a gép személyzetének valamennyi tagja úgy tette a dolgát a rendkívül nehéz helyzetben, “ahogy az a nagykönyvben meg van írva”, és a Wizz Air büszke a csapatra, minden bizonnyal külön ünnepséget szervez a tiszteletükre. Azt is hozzátette, hogy a pilótáknak rendkívül ritkán kell hasonló helyzeteket megoldaniuk, de felkészültek ezekre a rendkívüli esetekre is.

David Morgan azt is elmondta, hogy az olasz és a magyar hatóságok, valamint az Airbus társaság és a Wizz Air-gépek szervizelését végző Lufthansa Technik társaság képviselői is vizsgálják a szombati kényszerleszállás körülményeit.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!