Az Európai Repülőterek Tanácsa összesítése szerint 5,2 százalékkal nőtt 2015-ben az európai légikikötők utasforgalma, nyolc országban, köztük Magyarországon kétszámjegyű bővülést regisztráltak.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Írországban, Portugáliában, Görögországban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Litvániában mértek kétszámjegyű bővülést. Az unión belüli repülőtereken a forgalom növekedése átlagosan 5,2 az unión kívülieken 3,9 százalékkal fordultak meg többen, mint egy évvel korábban. A repülőtereken az összesített utasforgalom mintegy 1,95 milliárd volt.

A negatív tényezők közé sorolta az ACI az ukrán és orosz piac gyengélkedését, valamint a Lufthansa és egyes légiforgalmi irányító szolgálatoknál történt munkabeszüntetéseket is és a párizsi terrortámadásokat is.

London, Párizs, Isztambul

A legnagyobb forgalmat London-Heathrow (74,9 millió), Párizs-Charles de Gaulle (65,7 millió) és Isztambul-Atatürk (61,8 millió) bonyolította.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: London Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: London Heathrow Airport


Az utasforgalom mellett az áruforgalom mindössze 0,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szinthez képest, a gépmozgások (fel- és leszállások) 2,2 százalékkal nőttek.

Előrejelzésében az ACI Europe azt írta, a javuló gazdasági környezet, az alacsony olajárak segíthetik a forgalom további bővülést az orosz repülőtereket leszámítva, ugyanakkor a migrációs helyzet és a terrorfenyegetettség is fékezheti a bővülés ütemét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!