Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) csütörtökön ideiglenes jelleggel megtiltotta, hogy az Oroszországba tartó repülőgépek utasai bármifajta folyadékot, zselés anyagot, port vagy sprayt vihessenek fel magukkal kézi poggyászukban.

A TSA által megnevezett cikkeket – az orvosi rendelvényre felírt gyógyszerek kivételével – kizárólag a feladott poggyászban lehet szállítani. Az intézkedés az amerikai légitársaságok közül kizárólag a Delta Air Lines-t érinti, mint az egyetlen olyan céget, amelynek rendszeres közvetlen járatai vannak Oroszországba.

Oroszországban már korábban megtiltották, hogy a belföldi repterekről a Szocsiba tartó járatok utasterébe – néhány kivétellel – folyadékot vagy zselét vihessenek be.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerdán figyelmeztette a Szocsiba járatokat indító légitársaságokat: terroristák megkísérelhetnek fogkrémes tubusokban robbanóanyag-összetevőket felcsempészni repülőgépekre. Az aggodalmak az elsősorban az Európából és a szomszédos ázsiai országokból érkező járatokra vonatkoznak, a többi légitársaság utasai ugyanis Moszkvai átszállással érkeznek az olimpia helyszínére.

A médiának név nélkül nyilatkozó amerikai biztonsági források szerint ugyanakkor a fogpaszta-bombákra vonatkozó értesülések régebbi keletűek és kevés, vagy semmilyen új információ nem támasztja alá azt a hipotézist, hogy ezt a módszert egy bármilyen, Szocsival kapcsolatos összeesküvésben fel akarnák használni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amerikai biztonsági szekértők szerint nagyon valószínű, hogy militáns szervezetek a pénteken kezdődő olimpiai játékok ideje alatt megpróbálnak majd merényleteket elkövetni, de a támadásokat – mivel a szocsi sportlétesítmények és szállodák védelme példa értékű – elsősorban „lágy” civil célpontok, például tömegközlekedési eszközök ellen fogják megkísérelni. A nyugati hírszerző szolgálatokhoz továbbra is érkeznek lehetséges támadásokról szóló értesülések, amelyeket „nagyon komolyan vesznek”.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!