Két darab, az amerikai hadsereg (US Army) üzemeltetésében álló betegszállító helikopter hajtott végre sebesült szállítási gyakorlatot június 3-án kora estétől este tíz óráig Angyalföldön.

A két medevac (betegszállító) konfigurációjú Sikorsky UH-60A Black Hawk típusú helikopter szituációs gyakorlat során hajtott végre leszállásokat a XIII. kerületi Duna Pláza bevásárlóközpont mögötti betonos területen.

Arra az esetre készültek így fel, ha a következő időszakban Magyarországon megrendezett valamely hadgyakorlat során egy katona megsérül, hogy lehet minél gyorsabban bejuttatni a Honvéd Kórházba.

A kidolgozott eljárás szerint ebben az esetben a sérültet szállító gép vagy a most tesztelt, légi úton nehezebben megközelíthető helyszínen száll le, vagy amennyiben az rendelkezésre áll, az Angyalföldi Sportközpont futball pályájára, ahonnan a beteget mentőautóval viszik tovább az egészségügyi centrumba.

Erre azért van szükség, mert a katonai betegszállító helikopterek a polgári üzemeltetésű Eurocopter EC-135-ösökkel ellentétben nem tudnak leszállni a kórházak tetején lévő helikopter-leszállóhelyeken.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A leszállásokat, és a kijelölt pontok megközelítését először nappali, majd éjszakai viszonyok között is gyakorolták az amerikai UH-60-asok pilótái, utóbbi esetben azonban nem tették le a gépet, függeszkedtek néhány másodpercig, majd visszaindultak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A június 12-ig terjedő időszakban már csak éles helyzetben használják majd a kijelölt leszállóhelyeket, újabb gyakorlatokra nem kell számítani. A műveletek nincsenek összefüggésben a május 29-i dunai hajóbaleset mentési munkálataival, abban csak magyar technikai eszközök vesznek részt.

Galéria az angyalföldi mentési gyakorlatról