Az autóiparból átvett különböző technológiák segíthetnek a repülőgépgyártóknak abban, hogy gyorsítsák a gépek gyártását, és így elkérhető lehet a havi 60 darabos volumen.

Az Airbus A380-asa a cég Toulouse-i gyárában. (Fotó: Airbus Industries) | © AIRportal.hu

Az Airbus A380-asa a cég Toulouse-i gyárában. (Fotó: Airbus Industries)

Az Aviation Business szaklap tudósítása szerint erről Michael Peters, a polgári légi közlekedésben is érdekelt Holland Űrkutatási Központ vezérigazgatója beszélt a Globális Gyártási és Iparosodási Csúcstalálkozó egyik panelbeszélgetésén Abu Dzabiban. Elmondása szerint az előrejelzések azt mutatják a 100 utasnál nagyobb kapacitású gépek száma a mai 17 ezerről 20 év múlva 30 ezerre emelkedik. Ehhez azonban a beszállítóknak, a beszállítói láncnak, de maguknak a nagy gépgyártóknak is módosításokat kell eszközölnie.

A 30 ezer gép előállításához Peters szerint havonta 60 gépet kellene előállítania az Airbusnak és a Boeingnek, de ez a mai gyártási technológiával nem lehetséges. A megoldást szerinte az autóipar jelenti, amelyben minden lehetséges folyamatot automatizáltak. Úgy vélte, szerinte az Airbus és a Boeing is az automatizálással, illetve a gépek tervezésével javíthatnák a gyártás hatékonyságán. utóbbit azonban nem fejtette ki.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a repülőgépgyártóknak emellett továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania a biztonságra. Ezen a pontos megjegyezte azt is, hogy a másik nagy kihívása az iparágnak a drónok integrálása a mai légiközlekedési rendszerbe úgy, hogy a légiközlekedés biztonsága ne sérüljön.

Adatok szerint a nemzetközi légi szállítás 2700 milliárd dollárt ad hozzá a globális bruttó össztermékhez, aránya pedig a légiipar folyamatos fejlődésének köszönhetően folyamatosan és fenntarthatóan emelkedik. Az iparág 10 millió ember munkahelyét támogatja közvetlenül és további 63,5 millióét közvetve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!