Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot azt tervezi, hogy 1 rubelért megvásárolja első számú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transaero részvényeinek 75 százalékát, plusz egy részvényt.

A Transaero kedden közleményben tudatta, hogy az Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes vezette illetékes kormányzati bizottság jóváhagyta az Aeroflot-csoportba való beolvasztását “a polgári légi közlekedés további fejlődésének érdekében”.

A többségi, 51,17 százalékos állami tulajdonban álló Aeroflot névtelenül nyilatkozó képviselője annyit mondott az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a jelenleg még magánvállalat Transaero tevékenységét átalakítják és integrálják üzemi szinten.

Az 1991 novembere óta működő Transaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok hazai és külföldi útvonalon is versenytárs volt eddig. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transaero pedig 7,5 millió utast szállított. Az ügylet hírére a Transaero árfolyama közel 40 százalékkal ugrott meg, az Aeroflot-é viszont 5 százalékkal csökkent a moszkvai tőzsdén.

Az orosz légitársaságok erősen megszenvedik a hazai gazdaság válságát: a belföldi járatok ráfizetésesek, a jól jövedelmező nemzetközi járatokon pedig csökkent az utasok létszáma. Ennek következményeként az orosz légitársaságok összesített vesztesége mintegy 30 milliárd rubelre (461,18 millió dollárra) emelkedett tavaly az előző évi 4,7 milliárd rubelről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroflot hétfőn arról számolt be, hogy az idei első fél évben 3,54 milliárd rubeles (54,2 millió dolláros) veszteséget ért el, szemben a tavalyi első féléves 1,91 milliárd rubellel, miközben az utasok száma 8,7 százalékkal emelkedett.

A Transaero utasainak létszáma 2,7 százalékkal emelkedett az első fél évben, vesztesége pedig 8,57 milliárd rubel volt. Rövid lejáratú hiteleinek összege június végén 45,8 milliárd rubelt, a teljes adóssága pedig 67,5 milliárd rubelt tett ki. Az Aeroflot igazgatótanácsa azt tervezi, hogy csütörtöki ülésén foglalkozik a Transaero szanálásának kérdésével.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!