Megnyerte az Egyesült Államok légierejének pályázatát a Boom, így a következő időszakban elkezdik vizsgálni, miként lehetne az Overture-t katonai célokra felhasználni.

A 60 millió dollár értékű tender eredményéről az Aviation Week számolt be, a szerződés értelmében a légierő hároméves programban fogja vizsgálni a még fejlesztés alatt álló szuperszonikus repülőgép képességeit.

A légierőt elsősorban az érdekli, hogy milyen módon lehetne az Overture-t megfigyelési, felderítési és hadi szállítási feladatokra használni, kiaknázva sebességét, hatótávolságát.

Forrás: Boom Supersonic

Blake Scholl, a Boom vezetője szerint arra is keresik a választ, hogy egy speciális egységet mennyi időn belül tudnának a világ bármely pontjára eljuttatni, vagy a sérült katonákat hogyan és milyen gyorsan tudnák kimenekíteni.

A tanulmányok ezen kívül más feladatokra nem terjednek ki, így azt sem fogják vizsgálni, hogy a gépre felszerelhetők-e rakétarendszerek vagy egyéb fegyverek. „Egy dolog kizárt: hogy felfegyverezzük az Overture-t” – szögezte le a Boom vezetője, hozzátéve: nem jó üzenet, ha valaki meglátja a gépüket a radaron és azt érezné, hogy fenyegetést jelent.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szerződés nyújtotta anyagi keretek azonban arra is lehetőséget adnak, hogy felpörgessék a kutatás-fejlesztési folyamatokat, köztük a légcsatornás teszteket és a hajtóművel kapcsolatos tervezést.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boom Overture tavaly áttörést ért el azzal, hogy a United Airlines 50 példány vételéről kötött megállapodást. Az első Overture várhatóan 2025-ben készül el, szűzrepülésére egy évvel később, 2026-ban kerülhet sor, az első járatot pedig 2029-ben teljesíthetik az új, szuperszonikus repülőgéppel.

Az alig 62,5 méter hosszú típus konfigurációtól függően 65-88 utast vehetne a fedélzetére, utazómagassága 60 ezer láb (18 ezer méter), hatótávolsága 4250 tengeri mérföld, azaz 7870 kilométer lenne, utazósebessége pedig 2,2-szer volna gyorsabb a hang terjedési sebességénél.

Az Overture-t már más, nem polgári felhasználásra is tanulmányozták, például voltak már elképzelések arról is, hogy az USA elnökének és apparátusának szállítására használt flottába is bekerülhetne.